Проблеми и заболявания

Ниски нива на витамин D? Това излага сърцето на риск (и не само)

Ниски нива на витамин D? Това излага сърцето на риск (и не само)

Витамин D – слънчевият витамин може да е най-известен като хранително вещество за изграждане на костите. Но този витамин ви помага да извлечете максимума от вашия калций и има още доста изненадващи предимства за здравето. Неговите ефекти са широкообхватни, като това включва мускулите ви и наличните енергийни нива. И когато става въпрос за здравето на сърцето, витамин D е по-важен, отколкото си мислите.

Учени са открили, че може да има връзка между дефицита на витамин D и риска от сърдечно-съдови заболявания. За да открием каква е тя, ще разгледаме подробно данните от тяхното проучване. Междувременно може да прочетете и темата Недостиг на витамин D – какви са симптомите за дефицит.

Дефицитът на витамин D може да удвои риска от сърдечни заболявания 

Проучването “The sunshine vitamin that ‘D’elivers on cardio health” публикувано в European Heart Journal, разкрива потенциална връзка между дефицит на витамин D и сърдечни заболявания. Това мащабно проучване разглежда данни от над 267 000 индивида, изследвайки както нивата на витамин D, така и фактори, които са свързани със сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане.

Изследователите откриват корелация между двете – участниците с по-високи нива на витамин D също са имали по-нисък риск от по-високо кръвно налягане и фактори на сърдечно-съдови заболявания. А за тези, които са имали твърде ниски нива на витамин D, рискът от сърдечни заболявания е най-висок.
Нека навлезем в малко повече конкретика за количествата. Колко ниско точно е твърде ниско, когато става въпрос за нивата на витамин D и здравето на сърцето? Изследователите класифицират участниците в следните три категории:

 • Дефицит на витамин D: По-малко от 30 nmol/L
 • Лек дефицит витамин D: Между 30 до 50 nmol/L
 • Без дефицит на витамин D: Повече от 50 nmol/L

Установено е още, че само осигуряването на препоръчителното количество от това хранително вещество над 50 nmol/L е достатъчно, за да намали този риск. 

Колко често срещан е дефицитът на слънчевия витамин?

Един от начините да разберете дали имате дефицит на витамин D е чрез лабораторен тест и съответните симптоми, които сме разгледали подробно в горепосочения материал. Симптомите на недостиг на  витамин D може да са мускулни спазми, често боледуване, тревожност и депресия, умора и други. Поради това, че е един от най-лесните за осигуряване витамини, дефицитът не е чак толкова често срещан. 

Някои хора обаче имат проблеми с получаването на достатъчно витамин D в диетата си, защото телата им не го създават или не го обработват правилно. Витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че се нуждае от мазнини, за да ги разгради и да се абсорбира в организма. Хората с възпалителни заболявания на червата (болест на Крон и улцерозен колит) или цьолиакия може да срещат трудности с усвояването на мазнините и може да не получават достатъчно витамин D. 
Хората, на които липсва достатъчно от този витамин, могат да си го осигурят чрез добавки, като Витамин Д3/Vitamin D3 400IU MagD3 Magherbs. Също така за оптимални количества витамин D може да се консумират храни, богати на това хранително вещество в ежедневната диета. Мазната риба, като сьомга, сардини, пъстърва и скумрия, са подходящи източници. Яйцата са друг фантастичен избор, като могат да се консумират по много начини и в много ястия. 

Още за ползите от витамин D

Витамин D повишава абсорбцията на калций и фосфор в костите и зъбите, което ги прави по-здрави и устойчиви. Това помага да се предотврати загубата на костна маса и развитието на скелетни заболявания като остеопороза. Витамин D също:

 • Помага за регулиране на количеството калций в кръвта, което помага за сърдечната функция
 • Поддържа имунната система, работи като хормон в организма
 • Коригира минералния дисбаланс, за да поддържа бъбреците здрави
 • Подобрява мускулната функция
 • Поддържа нервите и нервните рецептори здрави, за да насърчи добрата комуникация между мозъка и тялото
 • Намалява възпалението в тялото

Като се имат предвид всички тези предимства, липсата на витамин D в организма може да причини проблеми като остеопороза и мускулна слабост. 

Как да изберем най-добрата добавка с витамин D

Дозировка

Докато десетки проучвания показват благоприятно въздействие на витамин D върху цялостното здраве, все още има някои противоречия около точното количество. През 2010 г. Институтът по медицина актуализира своята препоръка до 600 IU на ден за възрастни. Някои изследвания обаче показват, че това не е достатъчно и се препоръчват до 4000 IU на ден. 

Според официалния доклад на Българско дружество по ендокринология – “Препоръки за диагностика, профилактика и лечение на дефицит и недостатъчност на витамин D”, препоръчителният диетичен прием, който покрива нуждите на ≥97,5% от населението дори при условия на минимално излагане на слънце, варира от 400-600 IU дневно. Препоръки за диетичен прием на витамин D за лица в риск от дефицит на витамин D:

Деца: 

 • 0-1 г – най-малко 400 IU/дневно
 • 1-18 г – най-малко 600 IU/дневно за  постигане на  серумно ниво на  25(ОН)D  над 30 ng/ml (75 nmol/l) – най-малко 1000 IU/дневно

Възрастни:

 • 19-50 г – най-малко 600 IU/дневно (за костните и мускулни ефекти) за постигане на серумно ниво на 25(ОН)D над 30 ng/ ml (75 nmol/l) – най-малко 1500-2000 IU/дневно.
 • 50-70 г – най-малко 600-800 IU/дневно (за костните и мускулни ефекти) за постигане на серумно ниво на 25(ОН)D над 30 ng/ml (75 nmol/l) – най-малко 1500-2000 IU/дневно.
 • Бременни и кърмачки – най-малко 600 IU/дневно (за костните и мускулни ефекти) за постигане на серумно ниво на 25(ОН) D над 30 ng/ml (75 nmol/l) – най-малко 1500-2000 IU/дневно.
 • при лечение с антиконвулсанти, глюкокортикоиди, противогъбичкови средства (деца и възрастни) – най-малко два  или три пъти трябва да се увеличи дозата витамин D за съответната група и възраст.

Ефективност и чистота

Някои изследвания показват, че количеството на витамин D може да варира значително в различните продукти. В едно проучване действителното съдържание на витамин D варира от 9 до 145% от очакваната доза. Освен това някои меки капсули имат соево масло или царевично масло – което може да съдържа ГМО като носител. Затова проверявайте и избирайте формули без такива съставки и алергени като соя, лактоза и глутен по възможност – това е по-здравословният избор.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *