Проблеми и заболявания

Ниско либидо: симптоми, причини и средства за подобряване

Ниско либидо: симптоми, причини и средства за подобряване

По-слабото либидо може да е признак на дисбаланс или някои физически или емоционални проблеми, които са се натрупвали във времето или са се появили изведнъж. Ниското либидо може да доведе до разочарования във взаимоотношенията и личния живот и да попречи на качеството на живот. Въпреки сложността, има и добра новина – с помощта на някои естествени методи за подкрепа можете да подкрепите либидото и страстта.

Какво точно е либидото

Вероятно сте чували да се говори за либидо в някоя реклама или телевизионно предаване. Либидото се отнася до вашето сексуално желание или сексуален апетит. То се определя от съвкупност от вътрешни и външни фактори. Мозъчната функция, хормоналният баланс или дисбаланс и дори вашето заучено поведение са сред определящите фактори. Също така може да варира поради хормонални промени, нива на стрес и някои лекарства.

Според научни изследвания по темата, нервните пътища на либидото са сходни както при мъжете, така и при жените. Те са засегнати от мозъчни, гръбначни и периферни компоненти. Либидото не само влияе на емоционалното ви желание за секс, но поддържа и физическото ви желание. 

Естествените колебания в либидото са нормални. За жените, менструалният цикъл има основен принос в тези колебания. Например, дните, наближаващи овулацията, са дните, когато повечето жени изпитват най-високо либидо. Това са и най-фертилните дни за жената. 

Рискови фактори за ниско либидо

Има фактори с различен произход, които могат да допринесат за промяна в сексуалния нагон. Те са свързани с различни заболявания, стрес, проблеми със съня и други:

 • Проблеми с възприемането на тялото
 • Проблеми със самочувствието
 • Бременност
 • Проблеми във взаимоотношенията
 • Нисък тестостерон
 • Депресия
 • Проблеми със съня
 • Стареене
 • Хроничен стрес
 • Хронично заболяване
 • Някои лекарства, особено антидепресанти, химиотерапия, радиация, хормонална терапия и други

Ролята на хормоните

Споменахме няколко пъти хормоните, но защо? Допаминът и окситоцинът имат ключова роля за либидото. Допаминът се създава от хипоталамуса в мозъка. Той играе роля в пътищата за възнаграждение на мозъка ви. Когато сте привлечени от някого, се освобождават високи нива на допамин. Допаминът може да ви накара да се чувствате енергични, щастливи и дори в еуфория. Те също така намаляват безсънието и апетита. Това са химикалите, които са отговорни за трепетните моменти в началото на една връзка. И така, допаминът повишава либидото и допринася за сексуалната връзка.

Окситоцинът на свой ред е друг химикал, хормон и невротрансмитер, който също се нарича „хормон на любовта“. Окситоцинът е свързан с изграждането на взаимоотношения, доверие, емпатия, любов и сексуална активност. Освобождава се по време на физическа близост, както и при оргазми за увеличаване на удоволствието. Той също така се освобождава по време на раждане и кърмене.

Освен допамин и окситоцин, два полови хормона също играят роля в либидото, а именно:

 • Естроген – Естрогенът е женски полов хормон, произвеждан както от мъжкото, така и от женското тяло. Той играе важна роля в женския менструален цикъл. Помага за повишаване на либидото.
 • Тестостерон – Тестостеронът е хормон, който се произвежда от тялото както на мъжете, така и на жените; в по-големи количества присъства при мъжете. Създава се в тестисите и влияе върху сексуалното развитие, външния вид, мускулната сила и костната маса на мъжа. Той е отговорен за производството на сперма и здравословното либидо. Ниските нива тестостерон респективно водят до ниско либидо и еректилна дисфункция.

Симптоми на ниско либидо

Симптомите на ниско либидо могат да включват:

 • Ниско или загуба на сексуално желание към партньора
 • Слаб или никакъв интерес към сексуални дейности, включително самозадоволяване
 • Малко или никакви сексуални мисли или фантазии
 • Чувство на загриженост или стрес от липсата на интерес към секса или липсата на сексуална активност

Какви са решенията за ниско либидо

След като идентифицирате факторите, които допринасят за ниското ви либидо, може да се премине към лечение. Условно можем да разделим методите на две групи:

 • Нефармакологични методи – намаляване на стреса, поведенческа терапия, промяна на лошите навици, спорт, отслабване, психологическа терапия за двойки, промяна на средата, подобряване на хормоналния баланс.
 • Фармакологични – тестостеронов крем, пластири или хапчета за стимулиране на либидото, вагинални лубриканти, натурални билки като женшен, гинко билоба, пасифлора, трибулус терестрис, икариин, мака и други.

Природни сексуални стимуланти

Мака

Рандомизирано, двойно-сляпо клинично проучване от 2009 г. установява, че мака може да подобри сексуалното представяне при мъже с лека еректилна дисфункция. Друго проучване от 2010 г. в BMC Complementary and Alternative Medicine, също установява, че мака може да подобри сексуалната функция както при мъжете, така и при жените.

Трибулус терестрис

Рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване от 2017 г., публикувано в Maturitas показва, че Трибулус терестрис може да бъде безопасен и ефективен при сексуална дисфункция при мъже. Доклад от 2021 г., публикуван във Phytomedicine показва, че трибулус може да бъде от полза и за женската репродуктивна система и функция.

Гинко билоба

Смята се, че гинко билоба действа като афродизиак, като помага за отпускане на кръвоносните съдове и увеличаване на притока на кръв. Той действа и отпускащо на мускулите в цялото тяло.

Другите ни препоръки са за по-комплексни продукти като:

 • За жени: Sex Essentials – комбинация от Л-аргини, витамин В5, тонгкат али, холин, гинко билоба, трибулус терестрис
 • За мъже: Sex Vital Concept – комбинация от витамин В3, цинк, бабини зъби, астрагалус, сибирски женшен и още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *