Здраве

Останете здрави през зимата с тези ВАЖНИ витамини

В идеалния случай трябва да си набавяте хранителни вещества от храните, които консумирате. Знаем, обаче, че това често не може да се случи. И точно тук влизат в действие хранителните добавки. Съставихме списък с витамини, които могат да бъдат полезни за здравето ви тази зима. Но както винаги, посъветвайте се с лекаря си, преди да добавите нов витамин към режима си.

Витамин D 

Ах, „слънчевият витамин“. Организмът ви произвежда витамин D, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина, което може да е малко проблематично през зимата, когато дните са по-кратки и е твърде студено, за да прекарвате много време на открито. Приемането на добавка с витамин D има много ползи за здравето, като например здрави кости и подобрена устойчивост срещу някои заболявания. Тя може също така да ви помогне да се преборите със зимната депресия. Няма много храни, които да съдържат витамин D. Рибата, млечните продукти и гъбите съдържат, но в толкова малки количества, че може да е трудно да се покрие дневната нужда само с консумацията на тези храни. Препоръчителното необходимо количество се е променяло през годините, но приемът на между 600 и 2000 IU е безопасен и може да бъде полезен. Разбира се, вашият лекар може да ви помогне да решите колко е подходящо за вас.

Купете витамин Д още сега!

Витамин С

От начина, по който хората говорят за него, може да си помислите, че витамин С е вълшебният витамин. Толкова много хора се кълнат, че той може да ви запази здрави и щастливи по време на сезона на настинките и грипа. Не ни се иска да пукаме балона на щастливия ви имунитет, но това не е задължително. Витамин С не може да ви предпази от настинка, но може да намали нейната тежест. Това е така, защото витамин С укрепва имунната система на организма ви. 

Добавете доза витамин С към ежедневието си с тези продукти!

Желязо 

Милиони хора по света страдат от недостиг на желязо, което може да бъде проблем, тъй като това е минералът, който произвежда хемоглобин. „Какво е хемоглобин?“ – може би ще попитате. Хемоглобинът е белтъкът, отговорен за пренасянето на кислород до тъканите, така че е доста важен. Освен това може да помогне за регулирането на телесната температура, което определено може да ви бъде от полза, когато се опитвате да се стоплите през този сезон. Така че, ако се чувствате уморени, имате студени ръце и крака, чупливи нокти или ви мъчи главоболие, посъветвайте се с лекаря си да добавите добавка с желязо в диетата си. Можете също така да приготвите боб, леща, зеленолистни зеленчуци или червено месо, за да добавите още желязо в кухнята. 

Изберете добавка с желязо още сега! 

Витамин Е 

Въпреки че дефицитът на витамин Е е рядкост, той е жизненоважен компонент за вашето здраве – по-специално за здравето на кожата. Зимното време може да доведе до лющене, изсушаване и сърбеж на кожата, но лосионите, обогатени с витамин Е, могат да помогнат на кожата ви да задържа вода, като я поддържат мека и еластична. Освен това е доказано, че витаминът намалява възпаленията, зачервяванията и бръчките. Така че, макар и да не е хранителна добавка в традиционния смисъл на думата, добавянето на витамин Е към рутинната грижа за кожата има своите предимства. А и е лесно да го направите – повечето лосиони съдържат този витамин за защита на кожата. 

Витамин В 

Вероятно сте чували за суперхраните. Но какво ще кажете за супервитамините? Витамините от група В определено попадат в категорията „супер“, тъй като поддържат здравето на клетките и ви зареждат с енергия. И да, имаме предвид витамини (в множествено число), защото има различни видове витамини от група В, които имат различни ползи. В-12 помага за регулирането на нервната система, а В-6 помага на тялото да превръща храната в енергия. Витамините В-1 и В-2 също превръщат храната в енергия, но също така са полезни за нервната система и поддържат правилното зрение. Виждате ли какво имаме предвид, когато говорим за „супер“? През студените месеци В-12 е най-полезен, тъй като може да подобри настроението ви и да повиши енергията ви. Можете да си набавите необходимата доза през зимата с пълнозърнести храни, червено месо, бобови растения и зеленолистни зеленчуци.

Изводът: Мама беше права, витамините са важни

Витамините (и минералите) са изключително важни хранителни вещества за цялостното здраве и благополучие не само през зимата, но и през цялата година. Когато става въпрос за поддържане на здрава имунна система, поддържане на тялото загрято и борба със зимната депресия, добавките могат да помогнат. Важно е също така да се помни, че няма вълшебни хапчета, което важи и за витамините. Здравословното хранене трябва да ви осигури необходимите витамини, а добавките трябва да правят точно това: да допълват. Посъветвайте се с лекаря си за евентуални дефицити и разберете каква доза е подходяща за вас. Как допълвате здравето си през студените месеци?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *