Здраве

Подуване и газове? Ето как да се справите по естествен начин

Подуване и газове? Ето как да се справите по естествен начин

Подуване и газове на корема е състояние, при което усещате корема си пълен и стегнат. Обикновено то се дължи на натрупване на газове някъде в стомашно-чревния тракт (СЧТ). Подуването кара корема да изглежда по-голям от обичайното и може да се усеща чувствителен или болезнен. Задържането на течности в организма също може да доведе до подуване на корема.

Бързи съвети, с които да се отървете от подуване на корема

Подуването на корема обикновено се случва, когато в стомаха или червата се натрупат излишни газове. Когато подуването на корема се появи веднага след хранене, то обикновено се разрешава от само себе си, но често е възможно да се ускори този процес. Най-добрият начин да се справите с подуването на корема е да определите причината за него. Често срещаните фактори, предизвикващи подуване на корема, са:

Храносмилателни проблеми. Запек, хранителни алергии и непоносимост могат да доведат до подуване на корема. Когато изпражненията се задържат в дебелото черво, това може да предизвика подуване на корема и чувство на дискомфорт. Зад изпражненията може да се натрупат и излишни газове, което влошава подуването на корема.

Диета. Газираните напитки, твърде многото сол или захар и недостатъчното количество фибри в диетата могат да причинят подуване на корема.

Хормонални промени. Много жени изпитват подуване на корема преди и по време на менструация поради хормонални промени и задържане на вода.

За щастие има домашни средства, които могат да помогнат за справяне с болката и дискомфорта от подуването на корема. Ето няколко от тях: 

1. Излезте на разходка

Физическата активност може да накара червата да се движат по-редовно, което може да помогне за освобождаването на излишните газове и изпражнения. Раздвижването на червата е особено важно, ако човек изпитва запек. Разходката около квартала може да осигури бързо облекчаване на газовия натиск.

2. Опитайте с йога

Някои йога пози могат да позиционират мускулите на корема по начин, който насърчава освобождаването на излишните газове от стомашно-чревния тракт. Това може да намали подуването на корема. Детската поза, позата „Щастливо бебе“ и кляканията могат да помогнат на хората бързо да се освободят от натрупването на газове. 

3. Приемайте капсули с мента

Капсулите с ментово масло също могат да бъдат полезни при лошо храносмилане и свързаните с него газове. Производителите обикновено ги предлагат на пазара като средство за лечение на симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво (СДЧ), но хората без СДЧ също могат да ги използват за облекчаване на подуването на корема.

Ментата действа, като отпуска чревните мускули, което позволява на газовете и изпражненията да се движат по-ефективно. 

4. Опитайте капсули за облекчаване на газовете

Таблетките и течността със симетикон са продукти против газове, които могат да помогнат за извеждането на излишния въздух от храносмилателния тракт. От съществено значение е винаги да приемате подобни продукти според инструкциите на етикета.

5. Опитайте масаж на корема

Масажирането на корема може да помогне за раздвижване на червата. Особено полезен е масажът, който следва пътя на дебелото черво. За да го направите:

Поставете ръцете точно над дясната тазобедрена кост.

Разтрийте с кръгови движения и лек натиск нагоре към дясната страна на гръдния кош.

Разтрийте направо през горната част на корема към лявата страна на гръдния кош.

Бавно придвижете надолу към лявата тазобедрена кост.

Повторете, ако е необходимо.

Ако масажът предизвиква някаква болка, най-добре е да го прекратите незабавно.

6. Вземете топла вана, накиснете се и се отпуснете

Топлината на ваната може да осигури облекчение за болния корем. Релаксацията може да намали нивата на стрес, което може да позволи на стомашно-чревния тракт да функционира по-ефективно и да помогне за намаляване на подуването на корема.

Дългосрочни решения при подуване на корема

Бързите решения невинаги са ефективни при някои причини за подуване на корема. Въпреки това, ако страдате от често подуване на корема, можете да се избавите от неприятното усещане като направите тези няколко промени. 

7. Постепенно увеличете количеството фибри

Консумирането на повече фибри помага за предотвратяване на запек и подуване на корема. Важно е обаче да се има предвид, че консумацията на твърде много фибри или твърде бързото увеличаване на приема на фибри може да предизвика още повече газове и подуване на корема. Когато увеличавате приема на фибри, най-добре е да започнете бавно и да увеличавате в продължение на няколко седмици, за да позволите на организма да се приспособи към тази промяна в диетата.

8. Заменете газираните напитки с вода

Газираните напитки съдържат газ, който може да се натрупа в стомаха. Въглеродният диоксид, който прави напитките газирани, също може да предизвика мехурчета и подуване на стомаха. Захарите или изкуствените подсладители в храната също могат да причинят газове и подуване на корема. Пиенето на вода елиминира тези проблеми и също така помага за лечението на запек.

9. Избягвайте да дъвчете дъвка

Захарните алкохоли в дъвките могат да причинят подуване на корема при някои хора. Поглъщането на въздух по време на дъвчене също може да доведе до подуване на корема и болки. Вместо това хората могат да използват бонбони с джинджифил или мента, за да освежат дъха си.

10. Бъдете по-активни всеки ден

Упражненията помагат на тялото ви да изведе изпражненията и газовете от дебелото черво и могат да направят движението на червата по-редовно. Упражненията също така освобождават допълнителен натрий от тялото чрез изпотяване, което може да помогне за облекчаване на задържането на вода. Изключително важно е да пиете много вода преди и след упражненията, за да останете хидратирани, тъй като дехидратацията може да влоши запека.

11. Яжте на равни интервали от време

Много хора изпитват подуване на корема непосредствено след обилно хранене. Възможно е да избегнете това, като ядете няколко по-малки хранения всеки ден, което може да помогне за поддържане на храносмилателната система в движение. Бързото преглъщане на храна може да доведе до навлизане на въздух в храносмилателния тракт. Пиенето от сламка също може да доведе до поглъщане на повече въздух, което от своя страна води до образуване на газове и подуване на корема. Хората с подуване на корема трябва да избягват да използват сламки, ако е възможно, и да се опитват да се хранят бавно, за да избегнат поглъщането на въздух по време на хранене.

12. Опитайте с пробиотици

Пробиотиците са добри бактерии, които живеят в червата. Приемането на пробиотична добавка може да помогне за регулиране на бактериите в дебелото черво, които могат да произвеждат газове и да причиняват подуване на корема.

13. Намалете солта

Излишъкът от натрий кара тялото да задържа вода. Това може да причини подуване и чувство за подут корем и други части на тялото, като ръцете и краката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *