Диети

Повече енергия и концентрация с Витамин В12 + йод + селен от Argalys Essentiels

Повече енергия и концентрация с Витамин В12 + йод + селен от Argalys Essentiels

За избора на растителна диета могат да се кажат много суперлативи. Както всички знаем, зеленчуците са сред най-питателните и здравословни храни на планетата – богати на витамини, минерали, антиоксиданти. А отказът от консумация на месо носи изключително много ползи за околната среда и планетата като цяло. Както всеки друг хранителен режим обаче, и при веганството човек може да изпита някои липси – по-конкретно на витамини и минерали, които не успява да си осигури поради изключването на животинска храна от менюто. Това може да се избегне или коригира чрез прием на подходяща хранителна добавка като висококачествения френски продукт Витамин В12+йод+селен Argalys Essentiels. 

С какво е по-различен от всички останали? Оптимално количество витамин В12 за дневна доза, включени минерала селен и микроелемента йод за подкрепа на репродуктивната, нервната и мозъчната система. Всичко това без оцветители и в 100% рециклируема кутия по най-високите френски стандарти за качество и чистота.

За Витамин В12

Витамин В12, наричан още кобаламин, е водоразтворим витамин, който участва в метаболизма на всяка клетка на човешкото тяло. Той е кофактор в синтеза на ДНК, както в метаболизма на мастните киселини, така и в аминокиселините. Витамин В12 е водоразтворим витамин, който е важен за поддържането нормалната функция на нервната система и за образуването на червени кръвни клетки. Недостигът му е фактор за развитие на няколко форми на анемия.

Витамин В12 се произвежда от бактерии, а не от животни или растения. Като такива, животните, включително хората, трябва да го получават пряко или косвено от първоизточника. Много храни за животни съдържат големи количества витамин В12, тъй като те натрупват този бактериален продукт през живота си, а добитъкът често получава витамин В12 чрез фуражите си. Този вариант обаче не е възможен при хора на растителна диета.

В миналото витамин В12 от бактериите е присъствал естествено и в растителните храни. Днес обаче съвременните земеделски практики вероятно повлияват негативно количеството на достъпния витамин В12 и поради това е нужно да се търсят по-добри източници. Интересното е, че някои растителни храни все още съдържат малко витамин В12, включително някои гъби и водорасли. Когато е част от формула на хранителна добавка, важно е В12 да бъде под лесно усвоима форма достъпна за организма. Такива форми са метилкобаламин, цианокобаламин и други. Във Витамин В12+йод+селен Argalys Essentiels витаминът е под формата на цианокобаламин.

Дефицит на B12

Витамин B12 предпазва нервната система и без нея могат да се получат трайни увреждания (като слепота, глухота, деменция). Умората и изтръпването на ръцете или краката често са ранните признаци за недостига му.

Витамин В12, подобно на фолат (известен още като фолиева киселина), е необходим, за да помогне на червените кръвни клетки да се делят. В някои случаи веганите могат да получат толкова много фолиева киселина, че дори при дефицит на В12 кръвните им клетки продължават да се делят правилно. Но в други случаи кръвните клетки с дефицит на витамин В12 няма да се делят правилно и те ще се изтощят поради макроцитна анемия, известна още като “мегалобластна анемия”.

Тъй като растенията не синтезират витамин В12, хората, които не консумират животински продукти, са изложени на риск от дефицит на витамин В12. Това не важи за лакто-ово-вегетарианците, които получават витамина от яйца, мляко и други млечни продукти.

За йода

Почитателите на растителното хранене са наясно с необходимостта да получават достатъчно B12, или като приемат добавки, или чрез обогатени храни. Но дали обръщат внимание на микроелемента йод? Той е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма и не само.

Йодът е критично важен витамин за правилната функция на щитовидната жлеза. Ниското количество йод може да причини проблеми в производството на хормони на щитовидната жлеза, да наруши репродуктивните функции. В допълнение към регулирането на метаболизма на тялото, хормоните на щитовидната жлеза контролират храносмилателните, сърдечните и мускулните функции. Йодът е важен и по време на бременност и в кърмаческа възраст, тъй като минералът подпомага развитието на мозъка и костите.

Според насоките на Световната здравна организация препоръчителната дневна доза за йод за обикновен възрастен е 150 микрограма (mcg). За бременни и кърмещи жени препоръчителното количество е 250 микрограма. Децата на възраст до шест години се нуждаят от 90 микрограма на ден, а децата на възраст между шест и 12 години се нуждаят от 120 микрограма/ден.

Витамин В12+йод+селен от Argalys Essentiels осигурява и този ценен компонент на доброто здраве под формата на калиев йодид. Макар и в малки количества, той ни е нужен ежедневно и особено необходим на жените и хора с преобладаващо растително хранене.

За селена

Селенът се появява на периодичната таблица с атомно число 34. Селенът действа при хората като основно хранително вещество. Той се комбинира с протеини, образуващи повече от две дузини селенопротеини, които играят решаваща роля в репродукцията, метаболизма на щитовидната жлеза, синтеза на ДНК и защитата от окислителни увреждания. Необходим е за създаването на основния антиоксидант глутатион и регулиране на функцията на хормоните на щитовидната жлеза.

Селенът е от решаващо значение както за мъжкото, така и за женското репродуктивно здраве. Той позволява придвижването на сперматозоидите, а недостигът на селен може да доведе до мъжко безплодие. Проучванията са установили, че ниските нива на минерала може да окажат отрицателно въздействие и върху плодовитостта на жените и растежа на плода.

Концентрацията на селен в храната варира в световен мащаб, тъй като съдържанието на почвата е различно в различните страни и региони. Бразилските ядки са най-богатият източник на селен, а 6 ядки осигуряват около 500 микрограма от минерала. 

Като цяло, 200-400 ug селен дневно е разумно количество, но не повече от това, защото предизвиква токсичност. В продукта на Argalys се съдържат 150 микрограма под формата на натрив селенит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *