Хранителни добавки

Пренатална формула витамини, минерали и мастни киселини Prenatal Gels NOW

Пренатална формула витамини, минерали и мастни киселини Prenatal Gels NOW

Бременността е уникален и специален период от живота на жената, който изисква известна предварителна подготовка. Тук имаме предвид здравословния аспект –  едно от първите неща, които се препоръчват още преди самото забременяване, е прием на пренатална формула витамини и минерали. Това е важна и лесна стъпка за здравето на майката и детето, за нормално протичане на бременността, както и за нормално раждане.

По време на деветте месеца хранителните нужди на развиващото се дете изискват повишен прием на много хранителни вещества, за да се развият правилно всички негови органи, да се намалят рисковете от евентуални заболявания и увреждания. 

Разбира се, най-важно е да се заложи на здравословна, балансирана на макро и микронутриенти диета, но пренаталните витамини могат да помогнат за предотвратяване на хранителни дефицити, които потенциално могат да причинят усложнения при бременност. Поради тази причина те обикновено се препоръчват за бременните жени и тези, които правят опити да забременеят. 

Защо пренаталните витамини и минерали са важни?

Пренаталните витамини съдържат всички количества препоръчителни витамини и минерали за деня, от които тялото на бъдещата майка се нуждае преди и по време на бременност. Също така някои от витамините и минералите, съдържащи се в пренаталните формули, могат да помогнат за намаляване на вероятността от вродени дефекти на бебето. Такива дефекти са сърдечните дефекти, дефектите на невралната тръба и синдром на Даун.

Тези формули са направени специално за бременни жени и съдържат препоръчителните нива на фолиева киселина и желязо, за да поддържат растежа и развитието на бебето по време на бременността. Препоръчва се прием на пренатална формула, която съдържа фолиева киселина (фолат) всеки ден, тъй като фолиевата киселина помага за предотвратяване на вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб на плода (включително спина бифида). Бременните майки се нуждаят от 600 микрограма фолиева киселина всеки ден, но тъй като е трудно да получите толкова много само от храната, избраната пренатална формула трябва да осигурява поне 400 микрограма (и до 800 микрограма).

Тялото на бременната жена също трябва да произвежда допълнително количество кръв, за да подпомогне развитието на плацентата и бебето по време на бременност. Жените, които не са бременни, се нуждаят от 18 милиграма желязо всеки ден, докато бременните жени се нуждаят от 27 милиграма на ден. Това повишено количество обикновено се намира в повечето пренатални формули, като все пак препоръчваме да четете етикетите, за да сте сигурни какво получавате.

Други витамини и минерали, които са важни по време на бременност, включват: калций, витамин D, холин, омега-3 мастни киселини, витамини от група В и витамин С, както и още, които ще ви представим индивидуално на следващо място.

Витамини по време на бременност

Витамини А и Е

Витамин А е мастноразтворим витамин, който се съхранява в черния дроб  и в по-малки количества – в мастната тъкан и бъбреците. Витамин А е важен за ембрионалния растеж на бебето, включително развитието на сърцето, белите дробове, бъбреците, очите и костите, както и на кръвоносната, дихателната и централната нервна система.

Пренаталната формула трябва да съдържа не повече от 10 000IU витамин А, тъй като твърде голямо количество може да е токсично и да причини вродени дефекти. Мултивитамините, които са направени за бременни жени, съдържат много по-малко от максималното количество, така че са напълно безопасни за прием. 

Витамин Е на свой ред помага на тялото да създава и поддържа червени кръвни клетки, здрава кожа и очи и укрепва естествената имунна система. Научните проучвания показват, че адекватният прием на витамин Е по време на бременност намалява вероятността за бебето да развие астма и респираторни проблеми по-късно в живота.

Знаете ли, че…. 80 грама сурови броколи съдържат 1,4 мг. витамин Е, а една шепа орехи съдържа 1,9 мг. витамин Е. Препоръчителният дневен прием на витамин Е по време на бременност е 3 мг.

Холин (витамин В4)

Холинът е основно хранително вещество, участващо в развитието на мозъка на плода. Смята се, че помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба. Освен това помага на плацентата да функционира правилно.

Тъй като холинът рядко се включва в пренаталните добавки, на бременните жени се препоръчва редовно да ядат храни, богати на холин като фъстъци и ядки, яйца и други. Ако трябва да се приема добавка, то във формулата Prenatal Gels + DHA NOW се съдържат оптимални количества холин, както и всички изброени в статията хранителни вещества.

Фолиева киселина (Витамин В9)

Този витамин е важен, особено в ранна бременност. През първите няколко дни след зачеването, той играе жизненоважна роля във формирането на гръбначния и главния мозък на бебето. Ако изчакате, докато забременеете, за да вземете мултивитамини, решаващият етап на развитие вече ще е отминал. Ето защо специалистите съветват жените, които планират да забременеят, да приемат мултивитамини, съдържащи фолиева киселина, два до три месеца преди зачеването. Препоръчва се всички жени, които могат да забременеят, независимо дали възнамеряват или не, да приемат добавка с фолиева киселина всеки ден. 

По време на бременността фолиевата киселина участва във формирането на мозъка и нервната система, нови тъкани и кръвни клетки. Дефицитът на фолиева киселина може да причини забавяне на растежа, вродени дефекти и дефекти на невралната тръба (например спина бифида). В резултат на това могат да възникнат тежки физически или умствени увреждания.

Витамин D

Витамин D помага за увеличаване усвояването на калций и изграждането на костите. Той също така участва в клетъчния растеж и функцията на имунната система. Адекватните нива на витамин D по време на бременност осигуряват ползи през целия живот на майката и нейното дете.

Въпреки че много храни съдържат или са обогатени с витамин D, ние получаваме по-голямата част от слънчевата светлина, така че това е един от възможните му източници. По време на бременност това може да бъдат и пренаталните мултивитаминни формули, които обикновено съдържат витамин D.

Витамин B12

Витамин B12 е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и правилното функциониране на нервната система на бебето. Той работи във връзка с фолиева киселина, за да се изгради ДНК (генетичен материал).

Тъй като витаминът се намира почти изключително в храни от животински произход, жените вегетарианки или тези, които ядат много малко месо, риба, яйца или млечни продукти, трябва да обърнат специално внимание на техния прием. Важно е те да приемат формула, която съдържа витамин B12, за да предотвратят тези увреждания.

Дефицитът на витамин В12 може да наруши когнитивните функции на детето и да причини анемия. Може също да повлияе на майката, причинявайки увреждане на паметта и други постоянни неврологични проблеми.

Минерали по време на бременност

Магнезий

Нуждата от магнезий се увеличава по време на бременност и по-голямата част от бременните жени вероятно не отговарят на тази повишена нужда. Дефицитът на магнезий по време на бременност може да представлява риск за здравето както за майката, така и за новороденото, с последици, които могат да се разпрострат в зряла възраст на потомството. Както се посочва в “Magnesium in pregnancy”, ограничени проучвания предполагат връзки между магнезиевата недостатъчност и определени състояния по време на бременност, свързани с висока смъртност и заболеваемост, като гестационен диабет, преждевременно раждане, прееклампсия и други. 

Магнезият е най-разпространеният метален йон, участващ във функцията на ензимите и действа като кофактор в над 600 ензимни реакции и като активатор за допълнителни 200 ензима. Той е от съществено значение за синтеза на нуклеинови киселини и протеини, за усвояването на глюкозата и производството на аденозин трифосфат, както и за образуването на кости, сърдечната възбудимост, неврологичната функция, мускулната контракция и регулирането на съдовия тонус. Може би това е едно от най-важните вещества като цяло и той винаги трябва да присъства в пренаталната формула. 

Селен

Един минерал, който обикновено се пренебрегва по време на бременност, е селенът. Селенът е важен антиоксидант, който помага на имунната ви система и не само. Макар и нужен в малки количества, селенът е като рицар С блестяща броня, предпазваща тялото  от щети, причинени от свободни радикали и инфекции. Този жизненоважен антиоксидант помага за регулиране на имунната система и функцията на щитовидната жлеза. Селенът също е от съществено значение за репродукцията и производството на ДНК. Препоръчителното количество селен за бременни жени е 60 микрограма и 70 микрограма по време на кърмене.

Йод

Йодът е микроелемент, който присъства в много малки количества в нашето тяло. Помага ни да произвеждаме хормони на щитовидната жлеза, които са от съществено значение за образуването на костна тъкан, нормални мускулни контракции, сърдечен ритъм и усвояване на хранителни вещества. Йодът също допринася за растежа на мозъка на плода, а дефицитът може да доведе до нарушения в развитието. 

Желязо

Желязото се намира в червените кръвни клетки. То позволява на тези клетки да улавят кислород от белите дробове и да го транспортират в тялото и до плода през плацентата. Бременните жени се нуждаят от повече желязо, защото кръвният им обем се увеличава. Освен това те трябва да осигурят желязо на развиващото се бебе. Запасите от желязо при раждането на бебето траят най-много през първите 6 месеца от живота.

Адекватният прием на желязо намалява риска от преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и детска смъртност.

Калций

Бременните жени трябва да увеличат приема на калций с около 30%, така че бебето им да получи необходимото количество калций. Калцият помага за изграждането на костна и зъбна тъкан. Ако диетата ви не е достатъчно богата на калций, тялото ви ще изчерпи собствените си запаси в името на бебето. Калцият също помага за поддържане на добро кръвно налягане по време на бременност.

Ако не се консумират много храни, богати на калций, може да се наложи прием на добавки. Приемът само на 1 грам калций на ден помага за намаляване на риска от прееклампсия (високо кръвно налягане по време на бременност) при жени с недостатъчен прием на калций. 

Омега мастни киселини по време на бременност

Има все повече доказателства, че омега-3 мастните киселини са изключително полезни по време на бременност. Тези добри мазнини допринасят за развитието на бебето и здравето на майката. Омега-3 мастните киселини играят роля в развитието на мозъка и очите на бебето. Доказано е също, че намаляват риска на майката от депресия по време на бременността и след раждането.

Като цяло хората не получават достатъчно омега-3 мастни киселини от диетата си. Поради тази причина за бременните жени се препоръчва да ядат най-малко две порции мазна риба на седмица (200–350 г варена или печена риба). 

В пренаталната формула Prenatal Gels + DHA NOW се съдържат най-важните Омега мастни киселини, подпомагащи правилния растеж и развитие, допринасящи за имунитета чрез модулиране на възпалителния отговор и други механизми. Ето кои са те:

  • Гама-линоленова киселина (GLA)
  • Докозахексаенова киселина (DHA)
  • Ейкозапентаенова киселина (EPA) 

Правилното развитие на плода изисква високо ниво на хранителна подкрепа от майката. Здравословната и балансирана диета е най-важната стъпка, за да се гарантира, че тези изисквания са посрещнати. Въпреки това са необходими специфични хранителни вещества в по-големи количества и се препоръчва суплементиране с добре формулиран пренатален мултивитаминен комплекс, за да се намали вероятността от фетални усложнения и често срещани симптоми на бременност при майката. Винаги преди прием на хранителни добавки се консултирайте със своя лекар. 

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *