Хранителни добавки, Спорт

Preworkout: Най-добрите предтренировъчни хранителни добавки

Preworkout: Най-добрите предтренировъчни хранителни добавки

Всеки, който тренира активно, знае добре, че невинаги тренировките могат да протичат на 100% капацитет, с безкрайна енергия и сила. Особено ако се тренира силово, използват се по-големи тежести, прави се прогресивно натоварване или се прави подготовка за състезание, тренировките може да се окажат много изтощаващи. Има много неща, които са важни за доброто спортно представяне. Някои от тях са добре балансираният хранителен режим, почивката, добрият сън и предтренировъчните хранителни добавки. В тази статия ще фокусираме върху предтренировъчни хранителни добавки, но обещаваме да обърнем внимание и на следтренировъчните, които също са важни.

Какво представляват предтренировъчните добавки

Когато за пръв път влезете в зала или се заемете с някакъв вид спорт, едно от първите неща, с които трябва да сте запознати, е предтренировъчното хранене. На следващ ред са предтренировъчните хранителни добавки, ако решите впоследствие да приемате такива.

Както подсказва името, предтренировъчните продукти са хранителни добавки, предназначени да се приемат малко преди тренировката, за да повишат ефективността на спортното ви представяне. Обикновено съставките са комбинация от стимуланти (главно кофеин) и други вещества, които повишават силата и издръжливостта и намаляват умората.

Също така, предтренировъчните продукти могат да помогнат за увеличаване на интензивността на тренировката, изхода и обема, за да извлечете максимума от всяка тренировка. С течение на времето тези допълнителни повторения, сетове и/или кръгове допринасят значително за постигане на набелязаните тренировъчни цели.

Трябва ли да използвате предтренировъчен продукт

Погрешно е заключението, че предтренировъчните продукти са предназначени само за по-напредналите трениращи.

Истината е, че добавките преди тренировка могат да подпомогнат представянето на хора с различни възможности – от начинаещи до средно напреднали и професионални атлети. Ако имате нужда от повече енергия, издръжливост или когнитивен фокус за физическо или умствено натоварване, тогава можете да се възползвате от предтренировъчните хранителни добавки.

Кога се приемат предтренировъчните продукти

Обикновено това трябва да стане около 20-30 минути преди тренировката.

Колко време трае ефектът след прием

За хората, които са по-малко чувствителни към стимуланти, може да се реализира пълен ефект в рамките на 45 минути и да продължи 3-4 часа. За по-чувствителните към стимуланти, ефектът настъпва по-бързо и може да продължи по-скоро 5-6 часа. 

Въпреки това, общите ефекти от тази категория суплементи ще зависят от чувствителността към кофеина и другите съставки, влагани в продуктите.

Кои са най-добрите съставки за предтренировъчни добавки 

Кофеин

Кофеинът е добре познат и любим на много хора стимулант, който повишава устойчивостта към умора, повишава силата и подобрява бдителността.

Той се среща естествено в някои растения и в храни и напитки като кафе, чай и шоколад, но може да бъде извлечен в чист, сух прах, за да се вложи в суплементи. Вижте, например, Caffeine 200 Ostrovit, който е получен от зърна на Coffea arabica и листа на Thea sinensis.

Имайте предвид, че след поглъщане през устата, кофеинът се усвоява на 99% в рамките на 45 минути от стомашно-чревния тракт, според проучване от American Journal of Health-System Pharmacy. Поради тази причина изследванията върху ефекта на кофеина върху спортните постижения са били предимно в областта на бягането и колоезденето.

Бета аланин

Мускулите ви са изградени от протеини, а аминокиселините са основите на тези протеини. Бета аланинът е една от най-важните аминокиселини, която подпомага мускулите да издържат на тежка тренировка и предотвратява загубата на мускулна маса своевременно. 

Бета-аланинът е предшественик на карнозина, който буферира водородните йони в мускулните клетки. Това буфериране води до ефект на борба с умората, тъй като мускулите могат да се свиват по-дълго / по-ефективно. Нашата препоръка категорично отива за Beta-Alanine BioTech USA.

Л-цитрулин малат

L-цитрулин малат е комбинация от аминокиселината L-цитрулин с ябълчена киселина – естествено вещество, намиращо се в много плодове, което участва в създаването на клетъчна енергия.

L-цитрулинът се превръща в друга аминокиселина в тялото, известна като L-аргинин, което увеличава производството на газ, известен като азотен оксид. Една от неговите функции е да разширява кръвоносните съдове ида  подобрява притока на кръв.

В Аргинин Алфа кетоглутарат на Biotech USA се съдържа аргинин алфа-кетоглутарат, който е предшественик на азотния оксид. Той също насърчава производството на азотен оксид в организма. Всичко това допринася за повече енергия и повече повторения, по-добри спортни резултати.

Креатин монохидрат

Креатинът е естествено съединение, съставено от аминокиселините L-аргинин, глицин и метионин. Креатин монохидратът е креатин с прикрепена към него една молекула вода.

Най-простата единица клетъчна енергия е молекулата аденозин трифосфат.

За да може клетката да използва АТФ, първо трябва да я разгради на няколко по-малки молекули и този процес произвежда странични продукти, които след това се „рециклират“ обратно в АТФ, за да бъдат използвани отново, включително един от особено интересните аденозин дифосфат.

Колкото повече АТФ могат да съхраняват клетките ви и колкото по-бързо те могат да го регенерират след употреба, толкова повече работа могат да свършат. Това важи за всяка телесна система, включително мускулните клетки и мускулната система.

Креатинът е основна съставка в процеса на регенериране на АТФ, поради което суплементирането с него увеличава обема на работата, която могат да извършат мускулите ви.

Още едно от уникалните свойства на креатин монохидратът е, че може да ви помогне за увеличаване броя на повторенията, които може да завършите, преди да достигнете пълен отказ. За да разберете дали наистина това е възможно, опитайте да тренирате със 100% Креатин Монохидрат/ BioTech USA.

Използвани ресурси

Eudy AE, Gordon LL, Hockaday BC, Lee DA, Lee V, Luu D, Martinez CA, Ambrose PJ. Efficacy and safety of ingredients found in preworkout supplements. Am J Health Syst Pharm. 2013 Apr 1;70(7):577-88. doi: 10.2146/ajhp120118. PMID: 23515510.

Jagim AR, Harty PS, Camic CL. Common Ingredient Profiles of Multi-Ingredient Pre-Workout Supplements. Nutrients. 2019 Jan 24;11(2):254. doi: 10.3390/nu11020254. PMID: 30678328; PMCID: PMC6413194.

Jagim AR, Camic CL, Harty PS. Common Habits, Adverse Events, and Opinions Regarding Pre-Workout Supplement Use Among Regular Consumers. Nutrients. 2019 Apr 16;11(4):855. doi: 10.3390/nu11040855. PMID: 31014016; PMCID: PMC6520716.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *