Здраве

Прием на витамин С – научно доказани ползи за здравето

Прием на витамин С - научно доказани ползи за здравето

Витамин С (известен още като L-аскорбинова киселина) е един от най-известните и обсъждани витамини. Това хранително вещество получава все по-голямо внимание и заради своя потенциал за подкрепа на имунната система, синтеза на колаген, антиоксидантната активност и регулацията на кръвосъсирването. Но изтъкването на способността на витамин С да съкращава обикновената настинка е само върхът на айсберга. Оказва се, че аскорбиновата киселина може да бъде от полза за здравето по още много начини.

Силен антиоксидант

Проучванията показват, че витамин С е мощен антиоксидант, който може да защити имунните клетки и други клетки в тялото, които са атакувани от свободните радикали.

Оксидантно-антиоксидантният баланс е важен лост на имунната функция. Имунните клетки са особено чувствителни към промените в този баланс поради по-високия процент на полиненаситени мастни киселини в техните плазмени мембрани. Защо това е важно? 

Много инфекции активират фагоцитите – вид имунни клетки. Следствие от това е увеличеното производство на реактивни кислородни видове (ROS), които имат роля в процеси, които деактивират вирусите и убиват бактериите.  Въпреки това, много от реактивните кислородни видове също могат да бъдат вредни за клетките гостоприемници и в някои случаи могат да обострят инфекциите в краткосрочен план.

Тъй като витамин С има изразено антиоксидантно действие, той може да предпази клетките гостоприемници срещу действията на тези увреждащи радикали. 

Противовъзпалително действие

Възпалението е един от ключовите фактори, които причиняват симптоми по време на вирусни инфекции. Витамин С има доказано противовъзпалително действие, като подпомага производството на интерферони. Това забавя репликацията на вирусни клетки и насърчава действието на Т-лимфоцитите.

Витамин С и имунната система

Витамин С (L-аскорбинова киселина) изглежда влияе на различни аспекти на имунния процес. Високата му концентрация в левкоцитите, бързото му използване по време на инфекция и депресията в клинични ситуации, свързани с намалена имунологична функция, предполагат ролята на витамина в имунния отговор. 

Синтез на колаген

Синтезът на колаген е необходим за стабилизиране на епителните бариери – клетъчните бариери, предпазващи дихателните пътища, кожата и червата от патогенни бактерии и вируси.

Освен това, кожата ни е изградена от различни видове колаген, като витамин С спомага образуването на колаген, който е необходим и на косата, ноктите, чревната лигавица и други места.

Витамин С в комбинация с желязо води до по-добро усвояване

Друг плюс на витамин С е как той взаимодейства с други витамини и минерали в тялото. Желязото подпомага правилния растеж и развитие, подпомага способността на организма да доставя кислород в тялото и помага за създаването на определени хормони. 

Не-хем желязото, което се намира в растенията, може да се усвоява трудно в организма, но храните с витамин С може да подобрят абсорбцията му.

Витамин С за подобрена мозъчна функция

Витамин С също играе роля в синтеза на невротрансмитери и поддържането на нормални когнитивни функции. Невротрансмитерите са важни за изпращане на съобщения от мозъка до останалата част от тялото. 

Систематичен преглед, публикуван през септември 2017 г. в Nutrients, установява по-високи концентрации на витамин С при когнитивно непокътнати участници в проучването в сравнение с тези с нарушена когнитивна функция.

Колко витамин С ви е необходим дневно

Възрастните се нуждаят от 40 мг. витамин С на ден, подрастващите може да консумират 45-75 мг. дневно, а бременните жени и кърмачките трябва да приемат 85-100 мг. дневно.

Витамин С не може да се съхранява в тялото, така че имате нужда от него всеки ден и трябва да си го набавяте чрез храната.

Витамин С е основен микроелемент за хората, с плейотропни функции, свързани със способността му да дарява електрони. Той е мощен антиоксидант и кофактор за семейство биосинтетични и геннорегулиращи ензими. Неговите ефекти върху имунната система, работата на мозъка и защитата от оксидативно увреждане са безспорни. 

Използвани ресурси

  1. Vitamin C Affects Thrombosis/ Fibrinolysis System and Reactive Hyperemia in Patients With Type 2 Diabetes and Coronary Artery Disease
  2. Dimitris Tousoulis, Charalambos Antoniades, Charalambos Tountas, Erini Bosinakou, Maria Kotsopoulou, Pavlos Toutouzas, Christodoulos Stefanadis
  3. Diabetes Care Oct 2003, 26 (10) 2749-2753; DOI: 10.2337/diacare.26.10.2749
  4. Liugan M, Carr AC. Vitamin C and Neutrophil Function: Findings from Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019 Sep 4;11(9):2102. doi: 10.3390/nu11092102. PMID: 31487891; PMCID: PMC6770220.
  5. Travica N, Ried K, Sali A, Scholey A, Hudson I, Pipingas A. Vitamin C Status and Cognitive Function: A Systematic Review. Nutrients. 2017;9(9):960. Published 2017 Aug 30. doi:10.3390/nu9090960
  6. Sato R, Helzlsouer KJ, Comstock GW, Hoffman SC, Norkus EP, Fried LP. A cross-sectional study of vitamin C and cognitive function in older adults: the differential effects of gender. J Nutr Health Aging. 2006 Jan-Feb;10(1):37-44. PMID: 16453056.
  7. Beydoun MA, Canas JA, Fanelli-Kuczmarski MT, Maldonado AI, Shaked D, Kivimaki M, Evans MK, Zonderman AB. Association of Antioxidant Vitamins A, C, E and Carotenoids with Cognitive Performance over Time: A Cohort Study of Middle-Aged Adults. Nutrients. 2020 Nov 20;12(11):3558. doi: 10.3390/nu12113558. PMID: 33233594; PMCID: PMC7699702.
  8. Travica N, Ried K, Sali A, Hudson I, Scholey A, Pipingas A. Plasma Vitamin C Concentrations and Cognitive Function: A Cross-Sectional Study. Front Aging Neurosci. 2019 Apr 2;11:72. doi: 10.3389/fnagi.2019.00072. PMID: 31001107; PMCID: PMC6454201.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *