Здраве

Пролетна умора: 5 начина да се справите с нея и да се радвате на пролетно настроение

Пролетна умора: 5 начина да се справите с нея и да се радвате на пролетно настроение

Какво е пролетна умора?

Синдромът на пролетната умора е много популярен сред хората. Какво е? Лекарите казват, че това е сигнал, който тялото ни изпраща, за да ни уведоми, че е уморено и му липсват някои от важните елементи. Толкова често се среща, защото след зимата на хората като цяло им липсват витамини, микро и макроелементи – има по-малко плодове, по-малко зеленчуци и по-малко слънце. Поради това сме по-уморени, по-слаби и нивото ни на енергия е спаднало. Освен това внезапните промени, които идват през първия месец на пролетта, излагат телата ни на риск от заразяване с повече инфекции. Лекарите казват, че имунната ни система е най-слаба през това време на годината поради изброените по-горе причини. И така, сега знаем какво се случва с нас. Какво да направим за борба с пролетната умора?

Почивка

Първо, починете си. Хората се нуждаят от сън, това е много общоизвестно. Сега, тъй като вероятно сте по-уморени от преди, трябва да се съсредоточите особено върху количеството сън. Опитайте се да отделите минимум 6-7 часа на нощ и оставете тялото си да се регенерира, то ще ви благодари по-късно. Не забравяйте обаче, че понякога пролетната умора може да ви накара да почувствате, че количеството почивка не е важно, тъй като се чувствате по-уморени всеки ден. Не позволявайте това да ви заблуди, колкото повече се фокусирате върху достатъчното сън, толкова по-бързо ще преодолеете този етап на умора. 

Осигурете си достатъчно сън с помощта на магнезий

Бонус съвет: Заменете сутрешното си кафе с матча. Матча е идеалният източник на стабилна енергия. Основната разлика с кафето се крие в начина, по който матча доставя кофеин в мозъка ви. Кофеинът в матча се абсорбира и освобождава бавно за период от 6-8 часа, което означава, че осигурява устойчив тласък на енергия, а не бърз скок и „трептене“, свързани с кафето.

Отпуснете се

Разбира се, освен да спите, трябва да намерите и начин да релаксирате. Независимо дали става въпрос за вана с мехурчета, поставяне на маска за лице, разходка или четене на книга, трябва да опитате и да се оставите да се изключите за известно време. Този момент на фокусиране върху себе си ще позволи на тялото ви да се регенерира и да придобие малко повече сила. Освен това психически ще се почувствате по-добре – отпуснатият ум е здрав ум. И когато умът ви е здрав, тялото ви няма избор – то ще го последва. Ето защо релаксацията е толкова важна. Тя подхранва ума ви, което ще доведе до подобряване на настроението и това е нещо, което всеки търси през пролетта!

Бонус съвет: Започнете деня с леден душ. Вземането на леден душ може да засили имунната ви система и да ви направи по-устойчиви на болести, да подобри кръвообращението и да повиши нивото на бдителност, като ви подготви за освежен и енергичен старт на деня.

Спортувайте 

Движението е изключително важно, всеки ще ви го каже. Дори кратка тренировка няколко пъти седмично може да направи чудеса с тялото ви. Под тренировка нямаме предвид непременно ходене на фитнес и вдигане на тежести. Вие решавате как ще изглежда вашата тренировка! 30-минутно бягане? Игра на тенис, скуош, волейбол? Всичко, което включва движение, ще бъде добро за вас. Защо? Ще подобри метаболизма ви, ще засили кръвообращението. Освен това тялото ви ще отделя повече серотонин, което в резултат ще ви направи по-енергични и мотивирани. Какво чакате? Вземете си палтото и се разходете около блока!

Бонус съвет: Започнете с нещо кратко. Знаем, че установяването на редовна рутинна тренировка може да бъде трудно, но кратките силни разходки или градските велосипеди също могат да свършат работа. Всичко, което включва движение, ще подобри метаболизма ви и ще засили кръвообращението, което в резултат ще ви направи по-енергични и мотивирани.

Хранете се правилно

Няма как да се отървете от пролетната умора, ако не внимавате какво е горивото, което слагате в тялото си. Добре балансираната диета е наистина всичко. Тъй като през зимата тялото ви няма витамини и други важни елементи, трябва да ги дадете на тялото си сега. Опитайте се да направите диетата си по-здравословна, като добавите зеленчуци и плодове, които ще се появят на местните пазари всеки ден. Не забравяйте, че колкото повече здравословна храна има в ежедневните ви хранения, толкова по-добре се чувства тялото ви. Резултатите ще бъдат видими навсякъде – ноктите ви ще станат по-здрави, косата също, състоянието на кожата ви ще се подобри и с всичко това като цяло ще се чувствате по-добре. След известно време дори няма да си спомняте, че сте имали пролетна умора.

Бонус съвет: Хранете се с повече сезонни плодове и зеленчуци като рукола, спанак или маруля, които са пълни с хранителни вещества. Изобилието от пресни продукти ви позволява да се насладите на много вкусни салати.

През пролетта, мултивитамините са изключително важни.

Слушайте тялото си 

Всеки е различен, това е сигурно. Това, което пишем тук, са някои общи съвети за най-често срещаните симптоми на пролетна умора. Истината е, че телата ни са уникални и те ще ни кажат от какво се нуждаят. Просто слушайте тялото си – ако изведнъж ви се приядат ябълки, отидете и си купете ябълка! Това вероятно означава, че ви липсват витамините и микроелементите, които този плод има. Същото е и с другите храни – ако искате нещо много конкретно, вероятно на тялото ви липсват хранителните вещества, които можете да намерите в него. Не забравяйте, че тялото ви може лесно да комуникира с вас, просто трябва да го слушате и да го оставите да говори.

Бонус съвет: Пийте много вода. Вашето тяло се нуждае от достатъчно вода, за да работи правилно. Точка. Ето защо, ако искате да се справите лесно с пролетната умора, достатъчното количество вода е от ключово значение. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *