Здраве

Пролетните алергии: 7 начина да се справите с тях и да се радвате на спокойна пролет

Пролетните алергии: 7 начина да се справите с тях и да се радвате на спокойна пролет

Какво се случва, когато имате пролетна алергия?

Честите симптоми на алергия включват хрема, сърбящи очи и кихане. Някои пациенти обаче изпитват тежки реакции към полени като кашлица, хрипове и астматични пристъпи. Мнозина също се чудят дали това, което изпитват, е причинено от сезонни алергии или е грип. Докато някои симптоми могат да бъдат сходни, като запушване и хрема, има много ясни разлики между грипа и симптомите на сезонна алергия. Независимо дали чувствате леки или сериозни симптоми, алергиите могат да попречат на пролетното забавление. С малко повече информация за това как действат алергиите и как да получите облекчение, ще можете да се върнете  спокойно към любимите си пролетни дейности. 

Какво причинява алергии?

Алергичният ринит, известен също като сенна хрема, е дразнене на горните дихателни пътища, предизвикано от полени от цъфтяща флора. Веднъж изложена на прашеца, имунната ви система освобождава антитела и химикала хистамин. Това е хистаминовият отговор, който причинява всички класически симптоми на алергия. 

7 съвета за справяне с пролетните алергии

Страдащите от алергии знаят колко трудно може да бъде облекчението, особено през годината с висок брой полени. За щастие има някои ефективни техники, които можете да използвате, за да намалите алергичните си реакции.

1. Помислете за добавки за алергия

Говорете с вашия личен лекар относно възможностите за лечение на алергия и кога да започнете да ги приемате. Много страдащи от алергия започват лечението си преди сезона, за да се уверят, че имат натрупване на лекарства за борба с алергията в системата си, преди броят на полените да започне да се покачва. Въпреки това, вашият лекар може да работи с вас, за да намерите най-доброто лекарство и идеалния начален прозорец.

2. Проверявайте дневния брой полени

Тъй като прашецът е най-честият виновник за алергии, редовно следете броя на полените. Когато той е висок, опитайте се да избягвате продължителни периоди навън. Ако трябва да прекарвате време на открито, носенето на слънчеви очила може да предотврати попадането на полени в очите ви. Филтрираните маски също могат да спрат навлизането на алергени в дихателната система.

3. Дръжте прозорците си затворени

Няма нищо толкова приятно като спокоен пролетен бриз през отворен прозорец. Въпреки това, вятърът може да пренесе микроскопични количества цветен прашец в дома ви, причинявайки алергична реакция. По време на пиковите поленови часове затваряйте прозорците си. Ако е възможно, използвайте климатик, вместо вентилатор, за да се охладите.

4. Променете диетата си

Знаете ли, че определени храни имат положителен ефект върху намаляването на алергиите? Плодове, богати на витамин С, противовъзпалителни средства и риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, всички те са показали, че са полезни. Ето няколко съставки, които да опитате през пролетта:

  • Джинджифил
  • Домати
  • Куркума
  • Орехи
  • Цитрусови плодове
  • Пчелен мед

Добавете добавка с Витамин С, за да помогнете на тялото си да се бори с пролетната алергия. 

5. Оставете обувките си на вратата

Може би ще се изненадате, но е важно да знаете, че цветният прашец може да се промъкне в дома ви по подметките на обувките ви. За да предотвратите проследяването на цветен прашец в къщата ви, свалете обувките си веднага щом влезете вътре. Можете също да избършете подметките с влажна кърпа за допълнителна безопасност.

6. Измийте косата си

Елементи, причиняващи алергия, могат да се задържат в косата ви, докато сте навън. За да се отървете от прашеца, полепнал по кичурите ви, вземете душ и старателно измийте косата си. Друг трик е да приберете косата си в шапка, когато излизате, и да я свалите, когато се приберете.

7. Инвестирайте във въздушен филтър HEPA

Всички ние правим всичко възможно, за да не допускаме полен в домовете си, но тези малки частици все пак могат да намерят своя път вътре. Освен това космите от домашни любимци, прахът, мухълът и плесента в дома ви също могат да предизвикат алергична атака. Инсталирането на висококачествен HEPA въздушен филтър може да намали количеството алергени, циркулиращи във вашето жилище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *