Хранителни добавки

Ролята на добавките с витамин D за женското здраве

Ролята на добавките с витамин D за женското здраве

Витамин D – наричан също „слънчевият витамин“ поради способността му да се абсорбира от тялото чрез слънчева светлина – има комплексен принос за добро здраве на нервната, мускулната, сърдечно-съдовата система и имунната функция. Едно от основните му предназначения е да насърчава усвояването на калция, което го прави важен елемент за растежа и ремоделирането на костите. Загубата на костна тъкан при всички хора започва в 50-те години от живота, като при жените се ускорява поради някои фактори като менопауза, хормонален дисбаланс и други. Ето защо витамин Д, заедно с К2, калций и други хранителни вещества, са необходими за подобряване на костната плътност при жените, но и за нормална функция на хормоните, инсулина и сърцето.

Ако сте жена на 30, 40 или 50 години, може би е време да се запознаете с ползите на витамин D за здравето. Всички сме срещали препоръки за витамин Ц, калций и фолиева киселина (а последната е особено важна по време на бременност), но по-рядко се срещат препоръки за витамин Д във връзка с женското здраве. 

Защо витамин Д  е важен за дамите

Витамин D е естествен стероиден хормон, като основната му роля в човешкото тяло е регулация на калциевата хомеостаза, поддържаща костите ви здрави. Няколко проучвания също така показват, че значимостта на витамин D се простират далеч отвъд поддържането на здрава костна тъкан, допринасяйки за мускулната сила, баланс и координация, както и за засилване на имунната ви система.

Основният източник на витамин D е производството му в кожата след излагане на слънчева светлина.

Малки количества витамин D се съдържат и в някои храни, но не са оптимални за здравето. 

Също така, за да работи ефективно витамин D, той трябва да се активира от черния дроб и бъбреците, като след това се превръща в хормон.

Дефицит на витамин Д

Установено е, че липсата на слънчевия витамин е характерна при някои хронични заболявания като диабет, както и при затлъстяване, автоимунни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и други.Ролята на добавките с витамин D за женското здраве

Има някои рискови групи, които са застрашени  от дефицит на витамин D, като това са:

  • възрастни хора и хора в болници или рехабилитационни центрове, особено хора, които прекарват много време на закрито или са с ограничено излагане на слънчева светлина
  • хора със стомашно-чревни заболявания
  • хора, приемащи определени лекарства
  • хора, които покриват или забулват лицето си
  • бременни жени
  • жени в постменопауза

Това малко чудо на витамините играе централна роля в много телесни процеси и има място в списъка на хранителни нутриенти, които са важни за жените както преди, така и по време на менопаузата. Проучванията го свързват с предотвратяването на сърдечни заболявания, остеопороза, диабет, рак и наднормено тегло. Нека разгледаме тези няколко аспекта самостоятелно.

Как витамин Д допринася за женското здраве

Витамин Д и остеопороза

Тъй като витамин D е от решаващо значение за тялото ви, за да може да използва калций и да изгражда правилно костите, жените над 40 години или тези, които имат рискови фактори за остеопороза трябва да си осигуряват достатъчно количество витамин D. Комбинацията от калций и витамин D е отлично средство за превенция на остеопороза и поддържане здравината на костите.

Витамин D и депресия

Отново чрез различни клинични проучвания е установено, че витамин D има положителен ефект върху лошото настроение и когнитивните способности. Тъй като влошаването на настроението, тъгата и депресията са често срещани в годините на менопаузата, всичко, което може да им противодейства и да ви върне радостта, е добре дошло. Например, ако се сблъскате с тревожност, депресия или сезонно афективно разстройство и забележите типичните за всяко състояние симптоми, е препоръчително да увеличите приема на витамин D. Тази препоръка важи още повече за тъмните и студени месеци на годината с минимални количества слънчеви лъчи. Именно това е периодът, в който най-много хора изпитват меланхолични чувства и изпадат в депресивни настроения.

Репродуктивно здраве

При женската репродукция значението на витамин D първоначално се оценява in vivo, тъй като мишките, които или са с дефицит на витамин D, или нямат рецептор за витамин D (VDR), страдат от недоразвити матки и неспособност да образуват нормални зрели яйца, което води до безплодие. При хората VDR, член на семейството на ядрените рецептори, се експресира в много женски органи, включително яйчниците (гранулозни клетки), матката и плацентата. 

Тези VDR рецептори са насочени към активната форма на витамин D (калцитриол = 1,25 дихидрокси витамин D) и предизвикват редица ефекти върху женската репродукция. 

Например, калцитриолът регулира гените, участващи в синтеза на естроген. Той също така контролира няколко гена, участващи в имплантирането на ембриона/и.

Витамин D и бременност

Ролята на витамин D в развитието на бременността също е документирана. Бременността е период, в който има повишено търсене на калций и състоянието на витамин D при плода / новороденото зависи от нивото на витамин D при майката.

Различни наблюдателни проучвания показват връзките между акушерските клинични резултати и нарушения статус на витамин D при майката, включително прееклампсия, гестационен диабет, ниско тегло при раждане, повишена честота на цезарово сечение, преждевременно раждане и други.

Витамин D и фертилност

Данните от проучвания върху животни и хора категорично посочват потенциална роля на витамин D във възпроизводството при хора. Асистираната репродуктивна технология (ART) е представена като ценен модел за изследване на ефекта на дефицита на витамин D върху специфични аспекти на фертилитета при хората, тъй като позволява отделна оценка на различните етапи от репродуктивния процес, включително сперматозоидна функция, фоликулогенеза и имплантация на ембриона.

Анализ на данните от различни проучвания разкрива, че нивата на серум 25(OH)D са силно дефицитни при жените, търсещи медицинска помощ за безплодие в двойката. Нивата са значително зависими от състава на тялото, сезонните модификации и причините за безплодие. Важно е да отбележим, че този дефицит може да продължи по време на бременност с по-тежки последици за майката и плода.

Витамин D при синдром на поликистозните яйчници

Научните данни до момента подкрепят важната роля на витамин D в енергийния метаболизъм и хомеостазата. Клиничните данни потвърждават, че недостигът на витамин Д е свързан с метаболитни дисфункции при синдрома на поликистозни яйчници. Освен това, дефицитът на витамин D може да влоши съществуващото метаболитно разстройство при синдрома, което е още една причина да се насочите към суплементиране с хранителна добавка като МагД.

Препоръчани продукти

Използвани ресурси

Khadilkar SS. The Emerging Role of Vitamin D3 in Women’s Health. J Obstet Gynaecol India. 2013;63(3):147-150. doi:10.1007/s13224-013-0420-4

Brunner RL, Wactawski-Wende J, Caan BJ, Cochrane BB, Chlebowski RT, Gass ML, Jacobs ET, LaCroix AZ, Lane D, Larson J, Margolis KL, Millen AE, Sarto GE, Vitolins MZ, Wallace RB. The effect of calcium plus vitamin D on risk for invasive cancer: results of the Women’s Health Initiative (WHI) calcium plus vitamin D randomized clinical trial. Nutr Cancer. 2011;63(6):827-41. doi: 10.1080/01635581.2011.594208. Epub 2011 Jul 20. PMID: 21774589; PMCID: PMC3403703.

Bohon TM, Goolsby MA. The Role of Vitamin D Supplements in Women’s Health. Clin Med Insights Womens Health. 2013;6:67-70. Published 2013 Oct 20. doi:10.4137/CMWH.S11067

Karras SN, Anagnostis P, Annweiler C, Naughton DP, Petroczi A, Bili E, et al. Maternal vitamin D status during pregnancy: the Mediterranean reality. Eur J Clin Nutr 2014;68(8):864–869.

Tan YL, Naidu A. Rare postpartum ruptured degenerated fibroid: a case report. J Obstet Gynaecol Res 2014;40(5):1423–1425.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *