Хранителни добавки

Синтетични или органични витамини и минерали: дилемата за ефективност

Синтетични или органични витамини и минерали: дилемата за ефективност

Сега органичните продукти са навсякъде и това се търси много, за да достигне до най-взискателните потребители.

Ако за традиционните храни (плодове, зеленчуци, животински продукти и др.) продуктите с етикет с биологично качество предлагат превъзходно качество, често включващо и повече местно производство, за микрохранване (витамини и минерали) решенията на основата на естествени продукти често са ограничени в тяхната ефективност, поради недостатъчни дози.

Техните синтетични алтернативи, получени в резултат на много добре контролирано от качествения план производство, са много сигурни: тези съставки освен всичко друго са и без всякакви следи от пестициди.

В тази статия ви представяме предимствата и недостатъцъте на органичните витамини и минерали за микрохранване и компромисите, които правим, за да ви предложим здравословни и безопасни продукти, но и възможно най-ефективните: няма перфектно решение. 

Органични, естествени или синтетични съставки: дълбока дилема

„Колко жалко, че хранителните ви добавки не са биологични.“

Чували сме десетки пъти това искрено съжаление за продукти (Immuno Tonus е сертифициран биологично от Ecocert). Етикетът AB е гаранция за превъзходно качество и по-специално отсъствието на повечето пестициди за хранителни продукти. Що се отнася обаче до микрохранването, ситуацията е малко по-сложна, защото:

  • Съставките с органичен произход трябва да се сравняват със съставки, по-силно дозирани за желаните активни съставки и без никаква възможна следа от пестицид;
  • Микронутриентите трябва да се осигуряват в значителни дози (във връзка с обективните нужди: хранителните референтни стойности VNR);
  • Съставките от лабораторното производство са без пестициди, няма предимство на органичните съставки по този въпрос.

Argalys Essentiels: хранителни добавки с дозирани активни съставки, които отговарят на общите ни цели за качество

Хранителните добавки са скъпи и комфортни продукти: първото им качество трябва да бъде осигуряването на разумна цена и гарантирано количество от микроелементите, споменати на етикета.

Органичният произход на хранителната добавка не предполага нейната ефективност или съдържанието на активни съставки, а просто производствените условия на съответните растения (или дори животни за определени съставки).

Нека припомним още веднъж, че това са релевантни критерии за традиционната храна: качественият напредък, наблюдаван в плодовете и зеленчуците през последните 20 години, нямаше да е възможен без спецификациите и сертификатите за биологично земеделие.

За хранителните добавки винаги даваме приоритет на безопасността и ефективността на формулата. Ето защо справките на Argalys са NRVs (или AJR *) и точната дозировка на всяка капсула. В повечето случаи се стремим да осигурим 100% от NRV на споменатите активни съставки с една капсула (за някои „големи“ минерали: калций, калий, магнезий, това е технически невъзможно, необходими са няколко капсули!). Това ни води до много прагматичен избор за нашите съставки, като първо се разгледа тяхната концентрация на активни съставки и тяхната безопасност (отсъствие на пестициди, тежки метали и други замърсители).

Това не изключва използването на органично етикетирани съставки, дори когато крайният продукт не може да бъде сертифициран:

Такъв е случаят с хранителната добавка Argalys Fer с екстракт от органичен морков.

В гамата на Argalys Essentiels имаме една функционална формула (стимулираща), без понятие за принос на хранителни вещества и в този случай очевидното решение беше да имаме сертифициран от AB продукт, с активни съставки, избрани за ефективността на крайния продукт.

* (Хранителна референтна стойност) / (Препоръчителна дневна доза)

Пример: Органични срещу синтетични витамини

Гарантирано съдържание на въпросната активна съставка и с висока концентрация: Използваме органичната съставка, когато е възможно (пример: витамин С от нашите формули за желязо и Immuno Tonus: Acerola AB титруван), но за да запазим дузина витамини и минерали в една капсула, концентрациите на активните съставки са високи.

Също така използваме предимно естествени активни съставки като витамин D3 или DHA от водорасли, когато концентрацията им е съвместима с целите на формулата.

Направихме систематичен избор на сертифицирани веган съставки, който елиминира всички органични съставки от животински произход (Омега3 от риба, повечето витамини D и др.).

Два допълващи се аспекта за разбиране на нашия избор

Има ли разлики в асимилацията (усвояването) от организма между органичните съставки и синтетичните?

Напомняне: усвояването на хранително вещество се отнася до дела на това хранително вещество, който всъщност се усвоява от тялото, в сравнение с погълнатото количество.

Дебатът е сравнително вторичен, но резултатите от различните изследвания ни позволяват да изтъкнем две осезаеми точки.

Единственият витамин, който е бил обект на множество сравнителни изследвания в различни страни и различни експериментални условия, е витамин С (аскорбинова киселина).

Няма значителна разлика в абсорбцията между естествената и синтетичната му форма.

Разликите в абсорбцията, които понякога се наблюдават в полза на естествените съставки, най-често се компенсират от по-високата концентрация на синтетичната съставка, но първо е необходимо да се отбележи виртуалното отсъствие на надеждни научни данни за тези субекти (с изключение на витамин С).

100% натурална ли е биологичната хранителна добавка?

Спецификациите за биологични хранителни добавки приемат до 5% от продукти извън AB, включително помощни вещества и добавки: такъв е случаят с магнезиевия стеарат например.

С Argalys решихме да изключим магнезиевия стеарат от всички формули (въпреки предимствата му за дозировката на капсулните прахове), за да го заменим с оризови трици и / или акациеви влакна, които са по-малко алтернативи. Лесни за работа, но по-естествени.

Това е най-добрият парадокс: хранителните добавки Argalys съдържат само естествени добавки, докато синтетичните добавки често се срещат в хранителните добавки AB.

В заключение

Няма идеално решение, просто търсенето на най-добрия вариант. Пазарът предлага няколко възможни опции, всички от които са уважавани, стига да са прозрачни и обяснени.

Нашият подход е прагматичен при проектирането на продукти със значителни и гарантирани хранителни характеристики, без да се отстъпва на модата или на ефективното качество на крайния продукт:

Тяхната точна и смислена доза е съществено изискване за развитието на нашите продукти, като веган сертифициране и приоритет на естествените съставки, когато те са от значение за удовлетворението на потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *