Проблеми и заболявания

Токсини, които отслабват имунитета – как да се предпазите

Токсини, които отслабват имунитета - как да се предпазите

Един от способите за прекратяване на боледуването е поставянето на ваксина, като този биологичен препарат е създаден да насърчи определени механизми на имунната система в човешкото тяло.  Днес обаче няма да говорим за тях, а ще анализираме влиянието на вредните токсини, които нарушават ендокринния баланс, задръстват кръвообращението или се натрупват във важни вътрешни органи, причинявайки сериозна вреда. 

Освен да знаем кои са тези токсини, отслабващи имунитета и защитната ни бариера срещу патогенни микроорганизми, е важно да знаем също как може да се предпазим от натрупването им и как можем да се изчистим от тях. Подготвили сме научно обоснована и проверена информация по тези въпроси и ги считаме за изключително важни предвид зимния сезон и настъпващия нов щам на Омикрон. Надяваме се тази информация да ви бъде полезна и да ви помогне да предпазите себе си и близките си от боледуване, тъй като добрият имунитет не означава само защита срещу вируси, а и срещу бактерии, гъбички и плесени, алергични реакции и други.

Имунната система и токсините

Имунната система е основната защитна система на тялото и работи за отблъскване на бактерии, вируси, гъбички, паразити и токсини “без почивен ден”. За съжаление, днешният свят е пълен с токсини, които могат да компрометират имунната система и да увеличат риска от инфекции, заболявания и болести. Такива токсини се съдържат както в храната, водата и козметиката, така и в цигарите и много други промишлени продукти, които ни заобикалят в търговската мрежа. 

В същността си имунната система е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи. Заедно те помагат да се спре навлизането на нашественици, чужди патогени и злокачествени клетки в човешкия организъм. На следващ ред те помагат за отстраняването им, ако попаднат в тялото ви, за да защитят клетките от увреждане. Нормално работещата имунна система намалява риска от заразяване, разболяване или развитие на заболяване и може да подпомогне бързото и успешно възстановяване в случай, че се разболеете. 

Когато механизмите на имунната система са нарушени, възстановяването може да отнеме повече време, боледуването може да бъде по-тежко или могат да се породят усложнения поради проблеми с имунния отговор.

В тази връзка, имунната система може да контролира и понижи имунния отговор срещу безобидни тригери, като храна или цветен прашец, или собствените ви телесни тъкани. Последните могат да пострадат сериозно в случай на автоимунно заболяване, при което има автоимунитет.

Автоимунитетът е система от имунни отговори на организма срещу неговите собствени здрави клетки, тъкани и други нормални съставки на тялото.

Как токсините нарушават имунитета

Има много проучвания във връзка с влиянието на токсините от околната среда, храните, водата и козметиката върху човешкото здраве, но ние тук ще изброим само няколко от тях, които са свързани с конкретни токсични вещества.

Според проучване от 2019 г., публикувано в iScience, токсините от околната среда могат да отслабят имунната ви система срещу инфекции. Според научните данни в книгата Biological Markers in Immunotoxicology, токсичните агенти могат да доведат до компрометирана имунна система и имуносупресия (потискане на имунната функция). Друго проучване публикувано в Journal of Experimental Medicine доказва, че бактериалните токсини могат да нарушат работата на адаптивната имунна система.

Това е така нареченият придобит имунитет или специфичен имунитет и се среща само при гръбначни животни. Адаптивният имунен отговор е специфичен за даден патоген. Адаптивният имунен отговор е предназначен да атакува несамостоятелни патогени, но понякога може да направи грешки и да се насочи към себе си.

Токсини, които отслабват имунната система

Известно е кои са най-разпространените токсини, които представляват заплаха за здравето и нарушават имунната функция. Те се намират в неорганични храни като пестициди, хербициди, хормони и антибиотици. Те са във въздуха ни и се срещат в домовете ни под формата на мухъл, замърсяване на въздуха и цигарен дим. Те са в пластмасовите опаковки, зъбни пломби, козметични и почистващи продукти. За да намалите излагането на токсични вещества и да защитите имунитета си, трябва да сте наясно кои са тези токсини и защо представляват заплаха.

Глифозат

Глифозатът е най-широко произвежданият химикал в света, който има потенциално канцерогенно действие. Използва се за контрол на широколистни плевели и треви от 70-те години на миналия век. Той се прилага в хербициди и над 750 селскостопански, горски и домашни продукти. Това е и основният химикал в Roundup – популярен хербицид, използван от биотехнологичния концерн “Монсанто”.

Глифозатът може да доведе до широк спектър от здравословни проблеми и може да окаже още по-сериозна вреда, когато се използва заедно с други вещества. Той променя чревната флора и може да доведе до чернодробни и неврологични промени, увеличавайки риска от малформации и заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер. 

Употребата на глифозат се свързва с няколко форми на рак, увреждане на чревния микробиом и хронично бъбречно заболяване, репродуктивни проблеми и други. Някои от най-често срещаните храни с глифозат включват неорганични зърнени храни, соя, царевица, царевичен сироп, царевично нишесте, бакпулвер, фруктоза, малтодекстрин, неорганични плодове и зеленчуци – ябълки, портокали, тиквички, картофи, хляб, мъфини, бисквити, крекери, закуски, сладкиши, други пакетирани храни.

Мухъл и микотоксини

Мухълът и микотоксините са едни от най-разпространените токсини в околната среда, които отслабват имунитета. Плесените са специфичен вид плесенни гъби, които са много адаптивни и могат да растат почти навсякъде, стига условията да са влажни и топли.

Микотоксините са изключително малки съединения, произведени от плесените като форма на химическа война срещу конкурентни плесени и други организми. Тези микотоксини са изключително токсични и могат да причинят широк спектър от здравословни проблеми, включително нарушаване на имунитета. 

Къде се грият тези гадости? Те се срещат най-често във вашата баня, влажни мазета, кухня, тапети, плочки на тавана, както и в развалените плодове и зеленчуци. Мухълът и микотоксините представляват сериозен риск за здравето и могат да причинят редица симптоми от различен характер – респираторни симптоми, главоболие и умора, нарушения на червата, хормонални проблеми и други.

Фталати

Фталатите са група химикали, които са невероятно токсични и отслабват имунната система. Те са най-често срещани в козметиката, но може да се съдържат и другаде. Фталатите се използват в продукти като играчки, детергенти, смазочни масла, опаковки за храни, фармацевтични продукти, козметични продукти и други.

Тежки метали

Тежките метали са едни от основните токсини, на които може да сте изложени през целия си живот, които сериозно нарушават имунитета. Тежките метали са метали с плътност 5 гр./см3 или повече. В големи количества те оказват неблагоприятно въздействие върху живите организми, върху околната среда и отслабват имунитета. Освен че са потенциално вредни, те нямат никаква полезна роля в човешкото тяло.

Сред най-опасните за човешкото здраве тежки метали са олово, арсен, живак, кадмий и алуминий. Техни източници са замърсена общинска чешмяна вода, козметика, замърсена храна, тютюневи продукти, пестициди, морски дарове, дезодоранти против изпотяване и други. 

Вредното действие на тежките метали се изразява в няколко посоки. Те могат да причинят оксидативен стрес, хронично възпаление и клетъчна интерференция, пречат на работата на ензимите, храносмилателната система, увреждат усвояването на някои хранителни вещества, предизвикват възпаление.

Превенция и ограничаване на токсините

Когато се борим с токсична експозиция и високо токсично натоварване, първата стъпка е да избегнем и ограничим основните източници на тези токсини. След като направим това, трябва да се насърчат механизмите за детоксикация и елиминиране на организма. Основните ни дренажни пътища са от белите дробове, кожата, бъбреците и дебелото черво. И така, ако осигурим нужните вещества за тези органи, те ще свършат останалото.

Планът за ограничаване на излагането на токсини може да включва:

  • Противовъзпалителна диета, подпомогната от Бетаин Хидрохлорид за оптимално храносмилане
  • Периодично гладуване
  • Оптимална хидратация с много вода, като може да разнообразите с прием на Витамин Д3+К2 течен OstroVit
  • Упражнение и движение, които може да подкрепите с Л-карнитин Swanson
  • Ежедневно излагане на слънце, а ако не е достатъчно, както през зимата – и с прием на Витамин Д3

Препоръчани продукти за имунитет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *