Диети

Топ 8 на най-добрите природни добавки за отслабване

Топ 8 на най-добрите природни добавки за отслабване

Знаете ли, че проблемите с теглото са сред най-разпространените в световното население? По данни на Световната здравна организация, в световен мащаб повече от 1,9 милиарда възрастни са с наднормено тегло, от които 650 милиона възрастни са затлъстели. Тези статистики са достъпни в страницата “Obesity and overweight” на уебсайта на СЗО.

Голяма част от нас са се сблъсквали с проблема с теглото и неговото овладяване. Решението е в здравословната, естествена загуба на тегло, която е възможна с подходящата за човека диета и редовни физически упражнения, а не с магически хапчета или препарати за отслабване. Въпреки това, принципите на интегративната медицина могат да помогнат за поддържането на различни хормони, невротрансмитери и метаболитни реакции, които подпомагат вашата индивидуална физиология и могат да ускорят изгарянето на мазнини.

Действат ли наистина добавките за отслабване?

Имате право да сте скептични относно използването на добавка за отслабване, защото има много съмнителни продукти с неясен произход и производител, както и състав. Има много утвърдени във времето производители, които предлагат изпитани и сертифицирани продукти и те наистина могат да са от полза. Но дали ще става въпрос за отслабване, запълване на хранителни дефицити, покачване на мускулна маса или друга цел, начинът на хранене е най-важен и първостепенен.

Тялото има стотици реакции и метаболитни процеси, протичащи във всеки един момент. Хранителните добавки за отслабване, които съдържат правилните съставки, улесняват процесите, участващи в окисляването (изгарянето) на мазнините, стабилните нива на енергия и здравословното използване на телесните мазнини за гориво.

Нека видим как работят някои  от най-интересните природни съюзници на отслабването. Берберинът, например, насърчава здравословния отговор на инсулина, който, когато остава висок, насърчава съхранението на телесни мазнини. Някои аминокиселини също така спестяват глюкоза по време на разграждането на източниците на гориво, което позволява на тялото да изгаря по-лесно мазнини.

Контролирането на глада и апетита може да се подобри с продукти за отслабване, съдържащи MCT (средноверижни триглицериди), спирулина или колагенови пептиди (форма на колаген).

Има и функционални добавки за отслабване, които са предназначени за различни цели. Например, има продукти за цялостна подкрепа на метаболизма, за детоксикиране, за изгаряне на мазнини (фет бърнъри) и други цели. Ето и няколко такива интересни продукта:

  • 4 в 1 Формула за отслабване съчетава силата на лецитина, витамин В6, келп и ябълков оцетн, за да насърчи изгарянето на мазнините и да подкрепи метаболизма цялостно;
  • Burner Hardcore Battery Nutrition е фет бърнър – насърчава специфично изгарянето на мазнини и има комплексна формула от витамини и растителни екстракти с доказано действие, като глухарче, лют червен пипер, кофеин, гарциния камбоджа и други;
  • Razberi-K Малинови кетони /100 mg на SWANSON е продукт за ускорено разграждане на мазнини и намаляване на теглото;
  • Инозитол/Inositol 500 mg HAYA LABS е източник на органичното съединение инозитол, което работи за нормално протичане на метаболитните процеси и подобряване обработката на инсулина в тялото. Този важен хормон помага за преработване на глюкоза от клетките, за да се оптимизира производството на енергия.

На следващо място ще обособим няколко сфери на действие на хранителните добавки, за да се ориентирате по-лесно в избора им.

Естествени добавки за подкрепа на метаболизма

Берберин

Това биоактивно съединение е част от клас растителни алкалоиди, естествено срещащи се в храсти като Орегонско грозде и берберис. Всъщност това може да е една от най-ефективните естествени добавки за редуциране на теглото.

Берберинът има дълга история в Аюрведа и традиционната китайска медицина. Напоследък този екстракт е доста популярен заради способността си да насърчава нормалните нива на кръвна захар и инсулиновия отговор, два фактора, които са ключови за загуба на тегло. WellBetX Berberine/УелБетХ Берберин 500 mg Natural Factors е първата ни препоръка ни в тази категория.

Карнозин или L-карнозин

Карнозинът е аминокиселина, която обикновено е достъпна като л-карнозин. Това е формата, която се използва по-лесно от клетките на тялото. Карнозинът се произвежда в тялото чрез комбиниране на аминокиселините бета-аланин и хистидин. Въпреки това, когато добавките с карнозин навлизат в стомаха, протеинът бързо се разгражда до отделните му аминокиселини, хистидин и бета-аланин. Поради тази причина проучванията показват, че добавянето на бета-аланин повишава концентрациите на карнозин в мускулите по-ефективно от самия карнозин, което води до ползи за мускулната ефективност, особено по време на упражнения с висока интензивност. Затова тази аминокиселина, заедно с триптофан, Л-цистеин, Л-метионин и други, може да ви помогне за поддържане на мускулната маса и тонус, ако тренирате. Л-карнозин NOW е препоръката ни за продукт тук.

Омега-3 мазнини

Възможно ли е възпалението да е причина за наддаването на тегло? Диетите с ниско съдържание на омега-3 са свързани с по-високо възпаление, което води до намалена инсулинова чувствителност в клетките. Колкото по-малко чувствителни са нашите клетки към съобщението, което инсулинът изпраща, толкова повече телесни мазнини е вероятно да съхраняваме.

Рибеното масло и омега-3 се превърнаха в едни от най-препоръчваните добавки както от лекарите по конвенционална, така и по функционална медицина, което не е изненадващо, като се има предвид ролята им не само за нивата на възпаление, но и за здравето на сърцето, мозъка и цялостната клетъчна функция.

Естествени фет бърнъри

Спирулина

Това синьо-зелено водорасло е пълно с витамини, минерали и фитонутриенти, включително антиоксиданти, токофероли и фенолни съединения. Това е една от най-богатите и ценни суперхрани.

Доказано е, че спирулина намалява апетита, възпалението и телесните мазнини в няколко проучвания. В допълнение, спирулина също така модулира оксидативния стрес, причинен от излишната телесна мазнина. Това може да е един механизъм, чрез който поддържа здравословен възпалителен отговор.

Л-карнитин

С по-високи нива на L-карнитин, тялото ви става по-ефективно при изгарянето на мазнини. Това не само намалява количеството мазнини, които тялото ви съхранява, но също така помага за намаляване на висцералната коремна мазнина. Това е вид телесни мазнини, който заобикаля жизнените ви органи и потенциално води до мастно чернодробно заболяване и други сериозни здравословни състояния. Повече енергия, издръжливост и изгорени калории може да се постигнат с прием на Л-карнитин като добавка, а нашите предложения са формули като:

Л-карнитин + хром за нея BIOTECH USA

Л-карнитин/L-carnitine 500 mg Natural Factors

Други естествени добавки за отслабване

MCT

Средноверижните триглицериди набират популярност като средство за понижаване на апетита, като същевременно помагат за доставяне на енергия в мозъка. Как е възможно да правят това? Специалната молекулярна структура на тези мазнини заобикаля нормалното храносмилане и се разпространява пасивно направо към черния дроб. След това те се разграждат допълнително до свободни мастни киселини. Оттам те се изпращат до мозъка или мускулите, помагайки за насърчаване на когнитивната функция и стабилна енергия за мускулите. Тези средноверижни триглицериди може да се осигурят чрез добавка или от храни като кокосово масло, палмово масло, кисело мляко и сирене.

Зелено кафе на зърна

Това са кафеени зърна, които не са изпечени. Те съдържат две вещества, за които се смята, че помагат при загуба на тегло: кофеин и хлорогенова киселина. Кофеинът може да увеличи изгарянето на мазнините, а хлорогеновата киселина може да забави разграждането на въглехидратите в червата. Богатото съдържание на антиоксиданти е още един плюс на зеленото кафе, което е подходящо за поддържане на здравословно тегло по естествен път.

Конюгирана линолова киселина (CLA)

CLA е популярна добавка за стимулиране загубата на мазнини. Известна е като една от „по-здравословните“ трансмазнини и се намира естествено в някои мастни животински храни като сирене и масло. CLA може да намали апетита, да засили метаболизма и да стимулира разграждането на телесните мазнини, като тези нейни ефекти са описани в Conjugated linoleic acid improves glucose and lipid metabolism in diabetic mice и Conjugated linoleic acid (CLA), body fat, and apoptosis.

Още интересни материали по темата:

Най-добрите предтренировъчни продукти за повече сила и издръжливост

Суроватъчен протеин – какво трябва да знаете при избора му

Други продукти за отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *