Здраве

Триптофан – как работи за подобряване нивата на серотонин и добро настроение

Триптофан - как работи за подобряване нивата на серотонин и добро настроение

Триптофанът е аминокиселина, необходима за нормалния растеж при кърмачета и за производството и поддържането на протеините, мускулите, ензимите и невротрансмитерите в тялото. Това е незаменима аминокиселина. С други думи, тялото ви не може да я произведе самостоятелно и се очаква да я осигурявате чрез диетата си. Има и други ползи, които реализира в тялото и за които ще ви разкажем в новата ни статия.

Как триптофанът повишава нивата на серотонин 

Триптофанът е основна аминокиселина, необходима за синтеза на серотонин- невротрансмитер, който подобрява настроението. Серотонинът играе изключително важна роля за настроението, съня, познанието и контрола на апетита. Счита се, че ниските нива на серотонин са основната причина за депресия. Най-популярните антидепресанти са селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRI), за които се смята, че действат, като осигуряват повече серотонин в мозъка. 

Предвид способността му да повишава нивата на серотонин, терапевтичното приложение на триптофан се използва при лечението на различни невропсихологични състояния, включително депресия, безсъние и тревожност.

Няма как да приемете директно серотонин под формата на хапче, тъй като молекулите му са твърде големи, за да влязат в мозъка. Има различни начини да увеличите нивата на серотонин, като първо осигурите повече от суровината за него под формата на триптофан.

Други функции на триптофана

Предотвратяване на дефицит на ниацин

Една от важните функции на триптофана е да служи като градивен елемент за витамин В3. Приблизително 3-4% от диетично получения триптофан се превръща в този важен витамин. Това помага да се предпазите от недостиг на витамин В3, особено в моменти, когато приемът на този витамин е недостатъчен.

Триптофан при депресия

Проучванията установяват, че триптофанът е толкова ефективен при депресия, колкото и антидепресантите. Това е сериозно откритие за милиони хора, при които антидепресантите или не действат, или имат неблагоприятни странични ефекти.

Триптофан и ADHD (хиперактивност с дефицит на внимание)

Ниските нива на триптофан и серотонин са свързани с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD). Децата с този синдром имат 50% по-ниски от средните нива на триптофан в кръвта.

Триптофан и хормонален баланс

Триптофанът е предшественик на мелатонина, който играе решаваща роля в поддържането на цикъла ни на сън. Мелатонинът е метоксииндол, синтезиран и секретиран главно от епифизата през нощта при нормални условия на светлина / тъмнина. Този хормон регулира цикъла на сън / събуждане, други циркадни и сезонни ритми и действа като имуностимулатор и цитопротективен агент.

5-НТР или 5-хидрокситриптофан

5-HTP е предшественикът на различни невротрансмитери, които са химикали, предаващи важни съобщения в тялото. 5-HTP е междинният метаболит, получен при превръщането на L-триптофан в серотонин. От решаващо значение е, че той може да премине кръвно-мозъчната бариера, за да изпълни функциите си. За разлика от това, 5-HT се синтезира в червата и не може да проникне през кръвно-мозъчната бариера. Следователно общата концентрация на серотонин зависи от прекурсорите L-триптофан и 5-HTP, като последният демонстрира повишена способност за това.

Естественият 5-HTP в семенните шушулки на Griffonia simplicifolia се използва като ноотропно вещество, което подобрява когнитивната функция. Освен това, приемът на хранителна добавка с 5-HTP също може да осигури възстановяване на серотонина до оптимални нива. Технически 5 HTP се счита за безопасен за прием при доза от 400 мг. или по-малко на ден.

От всички аминокиселини в тялото ви, триптофанът е най-рядко срещан и въпреки това той е необходим в изобилие, за да изпълнява различни функции и да се радвате на добро здраве. 

Използвани ресурси

  1. Young SN. How to increase serotonin in the human brain without drugs. J Psychiatry Neurosci. 2007;32(6):394-399.
  2. Emili Banerjee, Krishnadas Nandagopal, Does serotonin deficit mediate susceptibility to ADHD?, Neurochemistry International, Volume 82,2015, Pages 52-68, ISSN 0197-0186, https://doi.org/10.1016/j.neuint.2015.02.001.
  3. Strasser, Barbaraa; Gostner, Johanna M.a; Fuchs, Dietmarb Mood, food, and cognition, Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care: January 2016 – Volume 19 – Issue 1 – p 55-61 doi: 10.1097/MCO.0000000000000237
  4. Heine, W., Radke, M. & Wutzke, K.D. The significance of tryptophan in human nutrition. Amino Acids 9, 91–205 (1995). https://doi.org/10.1007/BF00805951
  5. Yamamoto H, Egawa B, Horiguchi K, Kaku A, Yamada K (1992) Changes in CSF tryptophan metabolite levels in infantile spasms. No To Hattatsu 24: 530–535
  6. Schaechter JD, Wurtman RJ (1990) Serotonin release varies with brain tryptophan levels. Brain Res 532: 203–210
  7. Lancranjan I, Wirz-Justice A, Puhringer W, PelDozo E (1977) Effect of 1-5-hydroxy-tryptophan infusion on growth hormone and prolactin secretion in man. J Clin Endocrinol Metabol 45: 588–593
  8. Claustrat B, Leston J. Melatonin: Physiological effects in humans. Neurochirurgie. 2015 Apr-Jun;61(2-3):77-84. doi: 10.1016/j.neuchi.2015.03.002. Epub 2015 Apr 20. PMID: 25908646
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *