Диети

Вегани и вегетарианци, защо да приемаме витамин В12?

Вегани и вегетарианци, защо да приемаме витамин В12?

Специалист по растителна кухня, тя е и автор на готварската книга „Vegan step-by-step“, която има за цел да представи лесни за правене рецепти и водещи продукти на съвременната кухня. Неговият образователен подход ни съблазни и му дадохме думата, за да отговори на 3-те въпроса, на които отговаряме най-често!

  • И така, вие сте вегетарианец или веган и се чудите за хранителния си прием: какво е витамин В12?
  • Под каква форма да го приемате? И в какво количество?
  • Коя молекула за вашия витамин В12: цианокобаламин или метилкобаламин?

В тази статия ние предоставяме всички отговори на вашите въпроси.

В какви храни се намира витамин В12?

Истинското и дори доказано растително царство осигурява на нашия организъм всички хранителни вещества, необходими за неговата добра конституция. Американската диетична асоциация от няколко години подкрепя веганската диета като най-добрата за оптимално здраве. Оттогава други страни са се сближили в тази посока: Великобритания, Канада и Португалия.

Това общо правило обаче изисква известно внимание към някои критични хранителни вещества и витамин В12 е на върха на тези притеснения. Днес няма растителни храни, които все още естествено да съдържат витамин В12 в достатъчни количества.

Всъщност този витамин, резултат от бактериалната активност на нашите почви, някога е присъствал широко в нашите плодове и зеленчуци, покрити с пръст. Консумирането им тогава беше достатъчно, за да ни осигури необходимото за нуждите ни количество витамин В12. Строгите здравни разпоредби, които гарантират на потребителите продукти без вредни бактерии, също премахват този възможен източник на витамин В12.

За да се избегне възможен дефицит на витамин В12, вегетарианците и веганите трябва да се допълват или с продукти, обогатени с витамин В12 (малцови дрожди, зърнени закуски, маргарин и др.) Или с хранителни добавки, богати на витамин В12.

Тук трябва да се отбележи, че би било погрешно да се вярва, че месото естествено съдържа витамин В12, което би освободило така наречените всеядни хора от добавки.

С изключение на преживните животни, които имат способността да синтезират собствения си витамин В12 в храносмилателната си система, селскостопанските животни също имат диета, обогатена с витамин В12 за собствения си растеж и месото им обикновено е много ниско в В12 (трябва да консумирате 2 кг пилешко месо) месо за покриване на ежедневните нужди!).

За какво се използва витамин В12?

Витамин В12 е от съществено значение:

  • За нашето нервно равновесие и образуването на нашите червени кръвни клетки;
  • За растеж (плод, деца, тийнейджъри) и обновяване на клетките. Недостигът на витамин В12 ускорява клетъчното стареене.

Следователно е жизненоважно да се консумират достатъчни количества от него, предимно за вегани и вегетарианци, но също и за диабетици, лекувани с метформин и флекситарианти. (Метформин пречи на усвояването на витамин В12).

Дозите, препоръчани от международната веганска общност, са 2000µg на седмица, докато здравните власти са определили максималното седмично количество от 5000µg, витамин В12 без токсична доза, без странични ефекти, но с пълна безвредност, одобрена от СЗО (Световната здравна организация).

Това прекомерно потребление на витамин обаче би било само загуба, препоръката от 2000µg на седмица гарантира оптимален прием. Откриването на произхода на витамин В12, индуцирано от активността на полезни бактерии, ни позволява днес да задоволяваме нуждите си, като същевременно избягваме животински продукти.

Изберете своя витамин В12: цианокобаламин или метилкобаламин?

Има няколко форми на витамин В12: цианокобаламин, метилкобаламин, хидроксокобаламин и аденозилкобаламин. Последните три се произвеждат от чист цианокобаламин, към който се правят химически модификации. Следователно е възможно да се намери на пазара витамин В12 под формата на цианокобаламин, сублингвален метилкобаламин или инжекционен метилкобаламин.

Argalys (и веганската федерация) обаче смятат, че е по-уместно да се спрем на витамин В12 в първата и немодифицирана форма, а именно: цианокобаламин, особено след като той е най-стабилната молекула. често позволява много голяма продължителност на употреба на продукта (в случай на Argalys Essentiels и добавката Витамин B12 + Йод и Селен: 30 до 60 седмици на кутия за хапчета, с допълнителен принос на Йод и Селен, два минерала, които често липсват в растенията диети).

В заключение

  • За вегетарианците и веганите: преди всичко, без задънена улица, приемането на добавки с витамин В12 е от съществено значение, задължително за всички възрасти;
  • Няма риск от предозиране на витамин В12 и тялото знае как да го съхранява в малки количества: високи дози, разположени на разстояние (3 дни, седмично), могат да опростят приема;
  • Флекситаристи, диабетици, възрастни хора: много случаи изискват редовен прием на витамин В12, проверката на място на кръвното ниво може да бъде разумна предпазна мярка.

Благодарим на Стефани Бартчак, че ни отдели време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *