Вижте, кои са най-добрите и най-лошите храни при високо кръвно налягане

Вижте, кои са най-добрите и най-лошите храни при високо кръвно налягане

Хипертонията, или високото кръвно налягане, се развива с течение на времето от различни рискови фактори, сред които генетика, възраст, стрес, липса на физически упражнения или висока консумация на сол. Въпреки че е най-често срещана сред по-възрастните хора, младите хора в никакъв случай не са застраховани от хипертония. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията един на всеки четирима души на възраст от 20 до 44 години има високо кръвно налягане, което ви излага на по-висок риск от сериозни здравословни състояния като инфаркт или инсулт. 

За високо кръвно налягане се счита систолично налягане или какъв е натискът на кръвта върху стените на артериите, когато сърцето ви бие от 130 и повече, или диастолично налягане от 80 и повече. Важно е да сте информирани за кръвното си налягане и да потърсите лечение, ако имате хипертония. Лекарствата, отпускани с рецепта, могат да помогнат за регулирането ѝ, но можете и по естествен начин да понижите кръвното си налягане, като водите здравословен начин на живот и се храните по-пълноценно.

Ето седем вида храни, които трябва да включите в менюто си, за да контролирате високото кръвно налягане.

Плодове

Плодовете са богати на антиоксиданти - включително антоцианини, които са водоразтворими пигменти, отговорни за червения, синия и лилавия цвят. Те помагат за понижаване на кръвното налягане.  Цитрусовите плодове като портокали и лимони са чудесен източник на витамини и минерали и могат да помогнат при високо кръвно налягане. Едно петмесечно проучване със 101 жени показва, че ежедневният прием на лимони, съчетан с разходки, може ефективно да понижи високото кръвно налягане.

Бананите са пълни с калий, който намалява нивата на натрий в организма, предизвикващ високо кръвно налягане. Сокът от нар може да подобри здравето на сърцето и има антихипертензивен ефект върху систоличното и диастоличното налягане (налягането, което кръвта ви оказва върху стените на артериите, когато сърцето ви почива).

Вижте всички антиоксиданти ТУК.

Зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци и червеното цвекло съдържат значителни количества нитрати, които се превръщат в азотен оксид. Азотният оксид разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, като облекчава високото кръвно налягане. Едно проучване установи, че високият прием на нитрати от зеленчуците е свързан с по-ниско систолично и диастолично кръвно налягане. Зелените листни зеленчуци с високо съдържание на нитрати са:  

·       Спанак;

·       Швейцарски манголд;

·       Кейл;

·       Маруля;

·       Зеле;

·       Зелена ряпа.

Морковите, целината и броколите също са полезни за регулиране на сърдечното здраве и контролиране на високото кръвно налягане. Морковите и целината помагат за намаляване на възпалението и успокояват кръвоносните съдове, а броколите са пълни с антиоксиданти, които повишават нивата на азотен оксид в организма.

Млечни продукти

Доказано е, че млечните продукти като киселото мляко помагат за понижаване на кръвното налягане, вероятно поради високото съдържание на хранителни вещества като калций и калий. Проучване, включващо 150 000 участници, свързва млечните продукти с по-нисък риск от диабет и кръвноналягане


Ядки и семена

Шамфъстъкът е с високо съдържание на калий и се е доказал като силен помощник за балансирано кръвно налягане.  Несолените слънчогледови семки, лененото семе, чиа и тиквените семки също са пълни с калий и други хранителни вещества като магнезий и фибри, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Протеин

Постното говеждо, свинско, пилешко месо и мазната риба са добри протеини, които спомагат за здравословно кръвно налягане. Мазните риби като сьомгата са пълни с омега-3 мазнини, а високите нива на тези здравословни мазнини се свързват с по-ниски стойности на кръвното налягане. Здравословните мазнини могат да намалят възпаленията в организма, които увреждат кръвоносните съдове, като помагат за предотвратяване на високото кръвно налягане.

Ако не можете редовно да приемате мазна риба, можете да си осигурите нужното количество Омега-3 мастни киселини под формата на хранителна добавка. Изберете ТУК.

Черен шоколад

За любителите на сладкото, какаото в черния шоколад съдържа флавоноиди, които повишават нивата на азотния оксид и помагат за понижаване на кръвното налягане.

Екстра върджин зехтин

Гответе с екстра върджин зехтин - най-малко преработеното олио и едно от най-добрите за борба с хипертонията. В него има антиоксидант полифенол и мастна киселина, които помагат за поддържане на здраво сърце.  

А ето и храните, които трябва да избягвате ако страдате от високо кръвно налягане:

Натрий

Обикновено вашият лекар ограничава приема на натрий, когато имате високо кръвно налягане. Натрият насърчава задържането на вода, което увеличава обема на кръвта, което води до по-високо кръвно налягане и стрес за кръвоносните съдове. Примери за това са подправки, сосове, бекон, колбаси, деликатеси, консервирани храни като супи и зеленчуци, както и пакетирани ястия или ястия за микровълнова печка.

Пържени храни

Натрият и наситените мазнини в пържените храни не са полезни за здравословното кръвно налягане. Задушаването на пара или печенето на храната са по-добрите и здравословни алтернативи за вас.

Червено месо

Изследванията сочат, че не трябва да консумирате повече от парче червено месо колкото дланта ви, тъй като то е известен виновник за високото кръвно налягане. Не забравяйте, че говеждото месо не е източник на червено месо. Свинското, агнешкото, телешкото, еленското и козето месо също се считат за червени меса.

Алкохол и кофеин

Пийте алкохол и кофеин в умерени количества (или две питиета за мъжете и едно за жените). Ежедневното пиене в излишък може да доведе до сериозни рискове като хипертония или инсулт. Кофеинът също може да допринесе за повишаване на кръвното налягане.

Подобни статии