Хранителни добавки

Витамин Ц и цинк – съюзници на здравето през зимата

Витамин Ц и цинк - съюзници на здравето през зимата

В момента темата за респираторното здраве и подсилване на имунната система е изключително актуална. Всъщност нашата имунна система е постоянно заета, предпазвайки ни от атаките на вируси, бактерии и други микроби. През настоящите студени месеци на годината, когато всички са по-близо един до друг на затворени пространства и предвид епидемията от коронавирус, имунната система е изправена пред множество предизвикателства. Едно от тях е изграждането на имунитет срещу нови вируси като SARS-CoV-2, който продължава да се разпространява сред населението.

В този случай, както и във всички други, при които човешкото тяло боледува, имунната система се нуждае от нашата пълна подкрепа. Днес ще ви запознаем с две от средствата, които могат да донесат ползи за здравето ви. Това са цинкът и витамин С – разберете как помагат да се поддържа нормалната функция на имунната система (особено по време на настоящия есенно-зимен сезон).

Защо цинкът е важен

Цинкът е изключително важен минерал и за съжаление такъв, който много от нас не получават достатъчно, според последните проучвания на различни специалисти по диетика. Това е отчасти защото не можем да го съхраняваме в тялото си, така че трябва да си го набавяме редовно.

Доказаните ползи за здравето на цинка включват поддържане на имунитет и когнитивните функции, както и подпомагане поддържането на костите, очите, кожата, косата и ноктите ни в отлично състояние.

Този минерал също така допринася за нормалния метаболизъм на макронутриентите и синтеза на протеини. Нещо повече, той е ключов минерал за плодовитостта, особено за мъжете, тъй като помага да се поддържат здравословни нива в кръвта на хормона тестостерон.

Няколко проучвания показват, че цинкът може успешно да се използва за профилактика и лечение на настинки. Броят на настинките, които действително са се развили в известен период, е намалял значително сред участниците приемали цинк в определени количества. Дори вероятността съществуваща настинка да продължи около седмица, колкото типично е, намалява. В допълнение, симптомите на настинка сред пациентите са много по-леки и се възстановяват по-бързо. За да случи това обаче, трябва да се приемат високи дози цинк веднага след появата на първите симптоми на настинка.

Действайки като антиоксидант на имунната система, цинкът помага за стабилизиране на ензимните реакции, които инхибират генерирането на свободни радикали по време на метаболитните процеси. Това помага за намаляване на възпалението, причинено от свободните радикали, подобрява целостта на вашите клетки и следователно ни помага да се борим срещу инфекции, като обикновена настинка и пневмония.

Цинкът е ефективен в борбата с настинките, тъй като предотвратява прилепването на вируси към клетките на гостоприемника в носната лигавица – той просто ги прогонва поради факта, че заема мястото им. Освен това инхибира растежа и спира възпроизводството на тези микроби.

Също така е установено, че при децата цинкът намалява продължителността и тежестта на заболявания, протичащи с диария, като гарантира, че те са в състояние да абсорбират достатъчно микроелементи за правилен физически и психически растеж.

Защо Витамин Ц е важен

Витамин Ц, известен още като аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който играе важна роля в различни физиологични процеси. Като антиоксидант, витамин Ц предпазва клетките на тялото от вредното въздействие на свободните радикали и помага за изграждането на здрава имунна система.

Този витамин също стимулира активността на белите кръвни клетки, които са част от имунните механизми срещу инфекции, като обикновената настинка. Витамин Ц също играе роля за подобряване усвояването на желязото в червата и регулиране на клетъчното му усвояване.

Балансираното ниво на витамин Ц (т.е. оптималното му количество в организма) допринася за здравословната функция на имунната система. След като вирусите на настинката достигнат нашите лигавици, витаминът се активира на различни места. Той индуцира образуването на бели кръвни клетки, прилепва към свободните радикали, като ги неутрализира и регенерира повече от собствените антиоксиданти на тялото. По този начин поддържа нашата имунна система и намалява оксидативния стрес.

Когато започне настинка, нивото на витамин Ц от време на време пада драстично поради увеличените нужди от нутриенти и течности. Ако това се случи, препоръчително е да приемате високи дози витамин Ц за кратко време, за да подпомогнете защитната система на тялото си.

Абсорбцията на витамин Ц от организма зависи от консумираните количества, тъй като червата имат ограничена способност да абсорбират витамина. Изчислено е, че около 70–90% от диетично осигуреният витамин се абсорбира от тялото. Проучванията обаче показват, че при иначе здрави възрастни, приемът на големи дози витамин С не е вреден, тъй като абсорбцията намалява, след като тъканите на тялото се наситят с витамин Ц. В такъв случай всяко излишно количество ще се отдели с урината.

За кого е подходяща комбинацията

Коментираното съчетание на витамин Ц и цинк е идеално за хората, които искат да се погрижат за своя имунитет, плодовитост, костно здраве и цялостно благосъстояние. Също така е важно за тези, които следват вегетарианска или веган диета (въпреки че цинкът се съдържа в пълнозърнестите зърнени храни, повечето от хранителните му източници са месо, ракообразни и млечни продукти).

Витамините и минералите, за които говорим днес, са необходими не само през зимния, но и през всеки друг сезон. Имунитетът ни не спира да работи и винаги е нащрек, за да задейства защитните си механизми при нужда. Осигурявайки му правилното гориво ще минавате по-лесно през предизвикателствата.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *