Хранителни добавки

Витамин D и предотвратяване на респираторен риск

Витамин D и предотвратяване на респираторен риск

В предишни статии сме разглеждали ползите и свойствата на витамин D в организма. Днес искаме да се върнем към значението на витамин D и предотвратяването на респираторни рискове.

Витамин D, добре изследван микроелемент

Настоящата здравна ситуация (COVID) е от значение за всички умове и означава, че съвсем логично се търсят и изучават всички превантивни решения, които подобряват общата устойчивост на организма към микробни атаки.

Витамин D е един от микроелементите, които имат положително въздействие върху общия имунитет и резистентност към респираторни заболявания.

Важни въпроси за това са:

  1. Колко полезен е витамин D срещу респираторни заболявания?
  2. С каква доза и колко често действа витамин D?

За да отговорим на тези въпроси, ние вземаме тук заключенията, които СЗО (1) са публикували, обобщавайки 4 изследвания по този въпрос.

„Три от рецензиите (от 4) постоянно показват полза от добавките с витамин D за профилактика на инфекции на дихателните пътища, главно при деца под 16 години (10-12). Две от рецензиите също посочват, че защитният ефект се наблюдава само когато се използва дневна доза, но не и когато се дава болусна доза. Един преглед показа … че дози от 800 IU или по-малко са защитни срещу инфекции на дихателните пътища, но по-високи дози не са.“

В този откъс са подчертани няколко основни момента:

Защитният ефект на добавките с витамин D зависи от дозата

Високите дози (над 800 IU) не са доказани като ефективни за предотвратяване на респираторни заболявания. Препоръчва се да се благоприятства дневният прием на по-малко от 800 IU (т.е. максимум 4 пъти хранителната референтна стойност: NRV).

Защитният ефект на добавките с витамин D зависи от редовността на приема

Тези проучвания показват, че защитният ефект на витамин D се наблюдава при лечение (дълготрайно) за разлика от болуса (приложение на голяма доза наведнъж). Следователно редовният прием е за предпочитане.

След тази публикация на СЗО няколко проучвания потвърдиха важността на витамин D за профилактика на респираторни заболявания. Това е случаят с публикация на Националния институт за здравни изследвания (NIHR) на Обединеното кралство като част от неговата програма „Оценка на здравните технологии“ (2) през 2019 г., чиито заключения са подобни:

Добавянето на витамин D е свързано с по-нисък риск от остра респираторна инфекция

Анализът на подгрупите показва, че това намаляване на риска се наблюдава при субекти, получаващи ежедневни или седмични добавки с витамин D, но не и при тези, получаващи месечна или тримесечна доза.

Витамин D в хранителните добавки

Потребителският интерес към богатите на витамин D хранителни добавки се е увеличил през последнитеВитамин D и предотвратяване на респираторен риск години. Не всички форми обаче имат еднаква хранителна стойност за потребителя. Както е обяснено по-горе, полезните ефекти ще варират в зависимост от няколко параметъра (форма, дозировка и т.н.).

В продукта на Argalys Essential – Мултивитамини и минерали витамин D е 400 IU на капсула.

Това позволява, когато се приема редовно ежедневно, да се възползва от положителните ефекти, наблюдавани от СЗО.

Точно поради тази причина и ние от MagHerbs създадохме продукта Витамин D3 – MagD3. Може да прочетете повече за него ТУК.

През зимата комбинацията от мултивитамини и минерали осигурява широк спектър от микроелементи, които стимулират защитните сили на организма.

Полезни връзки

Публикация на СЗО

(1) https://www.who.int/elena/titles/commentary/vitamind_pneumonia_children/fr/

(2) Martineau AR, Jolliffe DA, Greenberg L, et al. Добавка на витамин D за предотвратяване на остри респираторни инфекции: мета-анализ на данни за отделни участници. Оценка на здравните технологии 2019; 23 (2).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *