Проблеми и заболявания

Връзката между астма и пневмония

Връзката между астма и пневмония

Астмата е хронично белодробно заболяване, при което дихателните пътища се свиват от потенциално обратимо възпаление и натрупване на слуз, която затруднява дихателната дейност. От друга страна, пневмонията е инфекция на белите дробове, обикновено причинена от вируси, бактерии или гъбички, поради това и има различни видове пневмония. Връзката между тези заболявания надхвърля факта, че и двете включват белодробната система. Факторите, участващи в астмата, ви излагат на риск от пневмония и обратно.

Предвид настоящата епидемична обстановка и пандемията от коронавирус, ако познавате добре връзката между тези две състояния може да намалите риска от разболяване в известна степен.

Какво е астмата

Астмата е нарушение във функцията на белите дробове, което причинява периодично появяващи се симптоми и има хроничен характер. В дихателните пътища се появяват:

 • Подуване или възпаление, особено в горните дихателните пътища;
 • Производство на големи количества слуз, която е по-гъста от нормалното;
 • Стесняване поради мускулни контракции около дихателните пътища.

Симптомите на астма могат да бъдат:

 • Чувство на задух;
 • Честа кашлица, особено през нощта;
 • Хрипове (особено по време на вдишване и издишване);
 • Затруднено дишане;
 • Стягане на гърдите.

Заболяването може да се развие на всяка възраст по различни причини и засяга хора от двата пола. По отношение на лечението, астмата обикновено се лекува и държи под контрол чрез лекарства като бронходилататори, стероиди и противовъзпалителни средства.

Познати са различни видове астма, които могат да имат и специфични симптоми, както и специфично опции за лечение. Кратък списък на различните видове астма включва:

 • Алергична астма
 • „Сезонна“ астма
 • Професионална астма
 • Неалергична астма
 • Астма, предизвикана от спорт
 • ‘Крехка’ астма
 • Детска астма

Какво е пневмония

Пневмонията е инфекция на долните дихателни пътища, включваща белодробния паренхим.

Вирусите, гъбичките и бактериите могат да причинят пневмония и съпровождащите я симптоми. 

Реакцията на белите дробове към тези чужди микроби е да предизвика възпалителен отговор, в резултат на което бронхиолите и алвеолите се пълнят с течност и стават твърди.

Пневмонията варира по тежест от лека и неусложнена, както често е случаят с атипични инфекции, до фулминантни и животозастрашаващи случаи. Тя е често срещано заболяване и потенциално сериозно инфекциозно заболяване със значителна заболеваемост и висока смъртност.

Някои от начините за предотвратяване на пневмония са чрез имунизация, пълноценно и адекватно хранене и чрез справяне с факторите на околната среда, включително качество на въздуха и алергени.

Различните видове пневмония могат да бъдат обособени в няколко групи, както следва:

 • Според инфекциозния агент – бактериална, гъбична, микобактериална и вирусна пневмония;
 • Според пътя на развитие на инфекцията (как е придобита): придобита в общността, нозокомиална и аспирационна пневмония.

Най-често срещаният тип бактериална пневмония се нарича пневмококова пневмония, която може да възникне сама по себе си или след настинка или грип. Това се случва, когато бактерията Streptococcus pneumoniae се разпространява от човек на човек чрез кашлица или близък контакт. Когато бактериите достигнат белите ви дробове, симптомите на пневмококова пневмония могат да се появят бързо и могат да включват болка в гърдите от затруднено дишане или кашлица, прекомерно изпотяване, кашлица с храчки, която продължава или се влошава, висока температура с треперене. Някои симптоми, като кашлица и умора, могат да продължат седмици или повече. В сериозни случаи пневмококовата пневмония може дори да ви вкара в болница и да бъде фатална.

Как астмата предразполага към развитие на пневмония

Ако имате анамнеза за астма, вероятно сте развили увреждане на белите дробове и трайни дихателни проблеми. Това ви прави по-податливи на белодробни инфекции, включително пневмония.

Според изследванията шансовете да развиете пневмония може да се увеличат не само защото имате астма, но и заради лекарствата, които приемате за нейното овладяване. 

По-конкретно, при използването на инхалаторни стероиди, комбинирани с дългодействащ бета агонист (ДДБА или LABA на английски език) за астма, изглежда почти два пъти по-вероятно да развиете сериозна пневмония, отколкото някой, който използва LABA самостоятелно.

Проучванията също така установяват, че пациентите, които приемат инхалаторни кортикостероиди, имат повишен риск от пневмония. Всъщност тези, лекувани с инхалаторни стероиди за астма, могат да бъдат с 83% по-склонни да развият пневмония в сравнение с тези, които не използват такива инхалатори.

Установено е, че рискът е най-висок за хора, които са лекувани със следните медикаменти:

 • Flovent (флутиказон пропионат)
 • Qvar (беклометазон дипропионат)
 • Симбикорт (будезонид / формотерол)

Не е сигурно защо инхалаторните стероиди увеличават риска от пневмония, въпреки че вероятно е свързано с ефекта на стероидите върху имунната система. Отдавна е известно, че хората, които използват орални стероиди (например при ревматични заболявания), са изложени на по-голям риск от развитие на инфекции, тъй като стероидите успокояват имунния отговор.

Спирането на инхалаторните стероиди обаче може да бъде по-опасно за вашето здраве, отколкото рискът от пневмония. Възможността за заболяване и дори смърт от тежка астма (status asthmaticus) е значително по-голям в този случай.

Пневмонията може да доведе до астма

Учените са открили доказателства, че Mycoplasma pneumonia – атипична бактерия, която е най-често отговорна за ходещата пневмония (лека форма неналагаща хоспитализация), може да изостри астмата, ако вече я имате или да причини астма при тези, които никога не са я имали.

Рискът е свързан с имунната система, която естествено отслабва с възрастта. Това на свой ред затруднява организма да се бори с инфекциите. Може да отнеме повече време и за възстановяване от пневмония, което ще ви изложи на риск от развитие на сериозни усложнения – включително астма.

Сравняване на симптомите на астма и пневмония

Задухът, кашлицата, ускореният пулс и ускорената честота на дишане са сред симптомите, които характеризират и двете разглеждани състояния. Двете обаче имат отличителни разлики по отношение на следните характеристики:

 • Свръхпродукция на слуз – астма (бяла); пневмония (червена, кафява или зелена);
 • Проблеми със съня, хрипове, стягане в гърдите, постоянни изменения в белодробната функция – характерни за астмата;
 • Ниска телесна температура, главоболие, гадене, повръщане или диария, психично нарушение (обикновено на възраст 65+) – характерни за пневмонията;

Причини за възникване на астма и пневмония

Има четири основни причини за пневмония, които водят до различни видове инфекции. Това са бактериална инфекция, вирусна инфекция; аспирация (вдишване на чужд агент); гъбична инфекция.

За пневмонията причините могат да бъдат: семейна история на състоянието, боледуване от вирусна респираторна инфекция в детството; алергии; затлъстяване; излагане на дим, прах, замърсяване на въздуха, химически изпарения.

Освен тях, факторите на околната среда и начина на живот могат да играят значителна роля в развитието както на астма, така и на пневмония, както и други основни здравословни проблеми.

Грипни усложнения при астма или пневмония

Сезонният грип е само една респираторна инфекция, която може да повлияе на тези две състояния. Ако имате астма, е по-вероятно да се разболеете от грип, отколкото хората без астма. В сравнение с представителите на общото население, които страдат от грип, хората с астма и грип са почти 6 пъти по-склонни да развият пневмония като усложнение на инфекцията си.

Подходи за лечение и терапия

Астмата е хронично заболяване, което не може да бъде излекувано. Но може да се управлява и това е целта на лечението. Подходящите средства включват избягване на тригерите; осигуряване на подходящи медикаменти; бързо облекчаващи средства; имунотерапия и други.

Пневмонията от друга страна е инфекция, която трябва да се лекува с подходящи грижи и лечение. Те са строго зависими от вида на инфекцията, която е диагностицирана и от тежестта на състоянието. Използваните средства са почивка в комбинация с хидратация, витамини и овлажнител за въздух; продукти без лекарско предписание за овладяване на температурата; болкоуспокояващи и отхрачващи средства; лекарства с рецепта: антибиотик, антивирусен или противогъбичен медикамент; болнична грижа при необходимост и други.

Както виждате, налице е ясна връзка между астма и пневмония. Важно е да разберете и двете състояния и да се предпазите от предотвратими респираторни инфекции, особено по време на грипния сезон. Трябва също така да сте наясно с различните симптоми. Това е важно, за да се установи навреме дали симптомите не сигнализират за инфекция, нуждаеща се от лечение преди възникване на сериозни усложнения.

Подкрепа на дихателната функция и система

Някои натурални продукти могат да подпомогнат дихателната система и да повлияят благоприятно работата на белите дробове. Например продукти, които съдържат Н-ацетил Л-цистеин. Също продукти, които съдържат множество витамини и минерали, както и растителни екстракти за укрепване на дихателната система, структурата на трахеята и бронхите.

Препоръчани продукти

Използвани ресурси

Severity and outcomes of community acquired pneumonia in asthmatic patients, Silvia Terraneo, Eva Polverino, Catia Cilloniz, Rosanel Amaro (…), ISSN 0954-6111,

https://doi.org/10.1016/j.rmed.2014.09.001.

Risks of Pneumonia in Patients with Asthma Taking Inhaled Corticosteroids, Paul M. O’Byrne, Soren Pedersen (…), https://doi.org/10.1164/rccm.201005-0694OC       PubMed: 20889908

Nisar N, Guleria R, Kumar S, Chand Chawla T, Ranjan Biswas N. Mycoplasma pneumoniae and its role in asthma. Postgrad Med J. 2007;83(976):100-104. doi:10.1136/pgmj.2006.049023

Browne LR, Gorelick MH. Asthma and pneumonia. Pediatr Clin North Am. 2010 Dec;57(6):1347-56. doi: 10.1016/j.pcl.2010.09.002. PMID: 21111121.

Browne, Lorin & Gorelick, Marc. (2010). Asthma and Pneumonia. Pediatric clinics of North America. 57. 1347-56. 10.1016/j.pcl.2010.09.002.

Stamm DR, Stankewicz HA. Nursing Home Acquired Pneumonia. InStatPearls [Internet] 2019 Jan 6. StatPearls Publishing.

Pahal P, Sharma S. Typical Bacterial Pneumonia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534295/

Health24. (2008). Pneumonia. Retrieved February 13, 2009 from http://health24.com/medical/Head2Toe/777-778-782,13491.asp

Radiopedia Pneumonia Available from:https://radiopaedia.org/articles/pneumonia

American Lung Association. Pneumonia and Asthma: Why Should I Worry. Updated February 26, 2020.

Qian, C., Coulombe, J., Suissa, S., and P. Ernst. Pneumonia Risk in Asthma Patients Using Inhaled Corticosteroids: A Quasi-Cohort Study. British Journal of Pharmacology. 2017. 83(9):2077-2086. doi:10.1111/bcp.13295

Youssef J, Novosad SA, Winthrop KL. Infection Risk and Safety of Corticosteroid Use. Rheum Dis Clin North Am. 2016;42(1):157-76, ix-x. doi:10.1016%2Fj.rdc.2015.08.004

Lommatzsch M, Virchow JC. Severe asthma: definition, diagnosis and treatment. Dtsch Arztebl Int. 2014;111(50):847-55. doi:10.3238/arztebl.2014.0847

American Lung Association. Asthma Risk Factors. May 28, 2020.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *