Хранителни добавки

Взимате мултивитамини? Ето кое е най-доброто време от деня да го правите

Взимате мултивитамини? Ето кое е най-доброто време от деня да го правите

Мултивитаминните добавки се смятат за най-търсените хранителни добавки сред хората от различни възрасти, както съобщават Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Националният институт по здравеопазване е установил, че около една трета от възрастните разчитат на мултивитамини, за да задоволят ежедневните си хранителни нужди.

Изборът да се използват хранителни добавки без рецепта, като мултивитамините, се различава от това да получите препоръка за прием на конкретни витамини от лекаря си. Това означава, че трябва сами да вземате решения относно подходящото време и метод на прием. За да внесем яснота по този въпрос, в следващите редове ще разгледаме най-доброто време за консумация на мултивитамини и дали е по-добре да се приемат с храна или на празен стомах. Продължете да четете за техните идеи.

Ето какво да имате предвид:

Вида на мултивитамините

Като цяло мултивитамините се разделят на две категории: такива, които съдържат само витамини, и такива, известни като мултивитаминно-минерални добавки, които са комбинация от витамини и минерали. Обичайните съставки на тези добавки включват водоразтворими витамини като витамин С и витамините от В-комплекса, както и мастноразтворими витамини като А, D, Е и К. Водоразтворимите витамини се разтварят във вода, докато мастноразтворимите витамини се нуждаят от мазнини, за да бъдат ефективно усвоени. За да подобрите усвояването на мастноразтворимите витамини, е препоръчително да ги приемате с храна, която съдържа мазнини, например салата с дресинг на основата на зехтин или сандвич със съставки като авокадо или сирене.

Лични предпочитания за времето

Времето за приемане на мултивитамини до голяма степен се влияе от личните предпочитания. Запомнянето на ежедневния прием на хранителни добавки може да бъде предизвикателство, така че изборът на постоянно време, което да съответства на ежедневието ви, е от решаващо значение за редовния прием. Установяването на рутинна практика, като например приемането на мултивитамина със сутрешното хранене или непосредствено преди вечерното записване, може да помогне за поддържането на тази последователност.

Преминаване през житейски преходи

Когато преминавате през различни етапи от живота си, тези промени могат да определят времето за прием на мултивитамини. Например, по време на бременност често се приемат пренатални витамини, които са специално разработени за хранителните нужди на бъдещите майки. Бременността обаче може да доведе и до гадене, което може да възпрепятства храненето и приема на хранителни добавки.

Взаимодействия със здравословни състояния и лекарства

Лицата със специфични здравословни състояния, които изискват прием на лекарства, трябва да вземат предвид потенциалните взаимодействия с хранителните мултивитамини. Вземете например хипотиреоидизъм, който обикновено се лекува с левотироксин. Този медикамент трябва да се приема с поне четири часа разлика от добавките, за да се осигури правилното му усвояване.Като се има предвид, че лекарствата за щитовидната жлеза обикновено се приемат рано сутрин, доста преди хранене и прием на кофеин, може би е най-добре да планирате приема на мултивитамини около обяд.

Освен това имайте предвид, че някои хранителни вещества, като например калцият, могат да повлияят на ефикасността на някои антибиотици и лекарства за кръвно налягане, а витамин К може да попречи на лекарства за разреждане на кръвта като кумадин. Именно заради това е важно да се консултирате с диетолог, лекар или фармацевт, за да сте сигурни, че режимът ви на прием на хранителни добавки е безопасен и ефективен.

Сутрешен срещу вечерен прием на мултивитамини

Продължава дебатът за идеалното време за прием на мултивитамини – сутрин или вечер, като всеки вариант предлага различни предимства и недостатъци.

Сутрешният прием на мултивитамини може лесно да се превърне в част от редовната сутрешна рутина, тъй като много хора смятат, че сутрешният им график е по-постоянен, което спомага за формирането на навици. Експертите препоръчват да държите шишенцето с мултивитамини близо до продуктите за закуска като визуален знак да ги приемате всяка сутрин. Важно е да знаете обаче, че приемът на мултивитамини на празен стомах, особено ако сте пропуснали закуската, може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт.

От друга страна, вечерният прием на мултивитамини може да намали вероятността от взаимодействие с други лекарства или добавки, приемани през деня. И все пак предизвикателството се състои в това да не забравяте да ги приемате след натоварения ден. Поставянето на шишенцето на нощното шкафче може да служи като нощно напомняне. Обърнете внимание и на често срещаното погрешно схващане, че витамините от група В в мултивитамините, като В12, могат да нарушат съня. Макар витамините от група В да са от решаващо значение за използването на енергията, те не стимулират и не нарушават съня, като по този начин вечерният прием е възможен, ако е по-подходящ за вашия режим.

За тези, които трябва да приемат няколко хапчета или капсули, като някои пренатални витамини, експертите предлагат да ги разпределят през целия ден.

Значение на времето за хранене

Що се отнася до приема на мултивитамини с или без храна, обикновено се препоръчва те да се приемат по време на хранене. Това е особено важно, тъй като мултивитамините често съдържат мастноразтворими витамини (A, D, E, K), които се усвояват по-ефективно с хранителните мазнини, съдържащи се в зехтина, авокадото, ядките, семената, яйцата, млечните продукти и рибата. Освен това съчетаването на мултивитамините с храна може да сведе до минимум стомашно-чревните странични ефекти като гадене, диария и запек.

Що се отнася до това кое хранене е най-подходящо за прием на мултивитамини, липсват цялостни изследвания за влиянието на различните периоди на хранене върху усвояването. Съставът на храненията е по-решаващ от времето, като предполага, че стига храненето да съдържа диетични мазнини, независимо дали е закуска, обяд или вечеря, това е подходящо време за прием на мултивитамини.

Като се имат предвид тези променливи фактори, най-надеждният подход е да се консултирате със здравен специалист, например с вашия лекар или диетолог. Те могат да предоставят персонализирани съвети, които отчитат специфичните ви здравни нужди, хранителните ви навици и всякакви други важни съображения. Тези индивидуални насоки гарантират, че сте избрали най-доброто време за прием на мултивитамин, като оптимизирате ползите от него за вашата уникална ситуация.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *