Здраве

Задържане на вода – причини и решение

Задържане на вода - причини и решение

Какво представлява задържането на вода?

Малко напомняние за разбиране на явлението: Тялото е с 65-70% вода. Водата е от съществено значение за функционирането на нашите клетки. Тя транспортира останалите съставки на нашето тяло, елиминира отпадъците, филтрирани от бъбреците, под формата на урина.

Водата също участва в много химични реакции в нашия метаболизъм.

Циркулацията на водата в тялото

Две трети от водата се намира вътре в клетките на тялото (това е вътреклетъчната течност), останалата част циркулира навън (извънклетъчна течност), в кръвоносните съдове (плазма) или между клетките (интерстициална течност).

При нормални условия водата, носена от кръвната плазма, преминава през стените на капилярите, за да достигне клетките. След това тази вода се реабсорбира от венозните и лимфните капиляри.

Тези сложни баланси се управляват главно от принципа на осмозата, но също така и от активните регулаторни механизми.

Ако има дисбаланс в потока на течности (водата не се абсорбира напълно или твърде много вода преминава през стените на капилярите), има необичайно натрупване на вода в тъканите: задържане на вода, което в най-острата си форма е оток .

Вместо да остане в клетките или във венозните и лимфните капиляри на тялото, водата мигрира от клетките към тъканите и се натрупва прекомерно там, причинявайки подуване на съответната (ите) област (и) повече или по-малко видими за голите око.

Причините за дисбаланси за задържане на вода

Причините за задържането на вода са многобройни и варират от един индивид до друг и могат да бъдат кумулативни при едно и също лице. Основните причини са:

Жегата

Топлината може да е причина за задържане на вода.

Разширявайки кръвоносните съдове, топлината ги прави по-порести и по този начин насърчава изтичането на вода от съдовете и предотвратява нейното реабсорбция от тъканите.

Продължително обездвижване

Оставането в седнало или изправено положение предотвратява доброто венозно връщане и по този начин насърчава лошата циркулация на потока от течности в тялото.

Диета с високо съдържание на сол и / или ниско съдържание на калий (H3)

Когато говорим за задържане на вода, обикновено говорим за извънклетъчно задържане на вода, при което съотношението натрий / калий играе основна роля. Колкото повече натрий има предимство, толкова по-голям е рискът от задържане.

Задържането на вода или по-скоро съхранението на вода вътре и извън нашите клетки се регулира главно от баланс между два минерала: натрий и калий. Именно дисбалансът между тези два електролита е в началото на механизма за задържане на вода.

На практика натрият изтегля вода от клетките, докато калият я изтегля вътре.

Излишната хранителна сол е често срещан риск в нашата диета, тя създава излишък от натрий, който често нарушава баланса на обмена на вода.

Недостатъчен прием на протеини

Недостатъчният прием на протеини също може да причини задържане на вода. Протеините са основните съставки на клетъчните мембрани. В случай на недостиг на протеини, клетките задържат по-малко вода, която ще има тенденция да избяга и да се натрупа извън тях.

Независимо от диетата, приемът на около 50 грама протеин на ден е необходим за възрастни.

Лоша хидратация

Дехидратацията е една от основните причини за задържане на вода. Когато тялото остане без вода, то се предпазва, като съхранява малкото налично количество вода, за да продължи да функционира правилно.

Недостатъчната консумация на вода причинява повишаване на концентрацията на натрий в организма. Чрез ефекта на осмотичната регулация този излишък от натрий ще привлече вода извън клетките и ще доведе до феномен на задържане на интерстициална вода.

Задържане на вода в случай на бременност или хормонален дисбаланс

Една от причините за задържане на вода и образуване на отоци е бременността. Специфичните за този период промени в хормоналния баланс (естроген и прогестерон) обясняват промените в начина, по който тялото управлява водния си баланс. Балансът между условията на естроген и прогестерон, по-специално пропускливостта на капилярите (това са най-фините кръвоносни съдове).

Следователно хормоналният дисбаланс може да доведе до лошо задържане на вода. Следователно това явление присъства много по време на бременност, но също и преди началото на менструацията, в менопаузата и отново, когато се приема неподходящо хапче.

Прекомерно наддаване на тегло

Някои лекарства и някои заболявания, по-специално кортикостероиди, антихипертензивни средства, невролептични лечения и хормонални лечения или патологии на венозна, бъбречна или сърдечна недостатъчност.

Симптоми на задържане на вода

Първият симптом на задържане на вода е видимо подуване, обикновено в долните крайници (крака, глезени и др.), Но може да засегне и други области. Понякога има оток на тъканите, който причинява воден целулит.

Вътрешният оток може да бъде като подуване на корема (особено в стомаха, когато задържането на течности засяга стомаха, червата или черния дроб).

На лицето пациентът може да усети „наедрял“ или „подпухнал“ аспект. Поради натрупването си в тялото, задържането на вода също най-често води до увеличаване на теглото.

Как да се борим срещу дисбаланса на задържане на вода

Балансирайте натрий и калий

За да намалите явлението задържане на вода, първо трябва да се уверите, че консумирате достатъчно калий, за да балансирате често много високия прием на натрий при съвременните диети (и да ги намалите колкото е възможно повече)

Диетичната сол не е единственият продукт, който съдържа натрий, преработените храни и готовите ястия също съдържат значителни количества, като натриев бензоат, използван като консервант (и който също има вредно въздействие върху чревната флора!).

Добрите правила за хигиена на храните са първата стъпка за добър баланс

Малко готови ястия за контрол на приема на натрий

Много зеленчуци (манголд, спанак, картофи, зеле са богати на калий). Калият е много разтворим: когато готвите във вода, той ще възстанови голяма част от калия.

Хранителните добавки с калий позволяват бързо и лесно възстановяване на баланса

Вижте всички добавки при задържане на вода:

Останете хидратирани: Добрата хидратация позволява (почти парадоксално) да ограничи излишното задържане на вода. 1 до 1,5 литра вода на ден е достатъчно в нормална ситуация.

Ограничете седналите или дългите статични позиции: Физическата активност, дори при много умерена интензивност (ходене, колоездене), насърчава връщането на вените.

В офиса или в заседнала ситуация силно се препоръчват 5 минути активност на час.

Имате балансиран прием на протеини: Твърде ниският прием на протеини в продължение на достатъчно дълги периоди е доста често при хора, които искат да отслабнат.

Не забравяйте, че в този случай дефицитът на протеини никога не е добра стратегия и че той също създава проблеми със задържането на вода.

Каквато и да е диетата (всеядна или растителна), е необходимо да се осигури разумен дневен прием на протеин (приблизително 50 грама за възрастни; повече за растящи млади хора, спортисти, възрастни хора).

Потърсете съвет от специалист по хранене, ако е необходимо.

Бързо връщане към нормалното

В повечето случаи отокът изчезва бързо, когато се коригират причините за дисбалансите. Ако симптомите на задържане на вода продължават (повече от седмица), трябва да се потърси лекар, тъй като са възможни патологични причини.

Хранителната добавка Магнезий + Калий Argalys Essentials за улесняване на правилния баланс срещу прекомерно задържане на вода!

Лошият хранителен баланс, по-специално ниската консумация на зеленчуци, стресът или значителните загуби на вода (изпотяване, физическо натоварване, диария и др.) Могат да доведат до недостатъчно количество магнезий или калий.

В ежедневната храна приемът на натрий (напр. Готварска сол) е висок и често е труден за контролиране (сол, „скрита“ в приготвените храни), а излишъкът от натрий действа директно върху задържането на вода.

Калият помага да се противодейства на този ефект!

Формулата Магнезий + калий Argalys Essentiels е създадена да възстанови киселинно-алкалния баланс, необходим за правилното функциониране на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *