Здраве

Здравословно хранене: 9 храни, с които да започнете деня си

Здравословно хранене: 9 храни, с които да започнете деня си

В този случай можем да се обърнем към здравословно хранене за най-добри резултати. С правилната храна старта на деня не е толкова труден, колкото си мислите. Ето кои естествени храни ви помагат да се събудите енергийно.

Ябълки

Всички знаем колко полезна е ябълката. Благодарение на съдържащата се в нея фруктоза ябълката задоволява по естествен начин нуждата на организма ви от захар. Когато това е така, не е трудно да преценим, че тя дава енергия на тялото ви. Ябълката, която е много полезна и за храносмилателната ви система, дава повече енергия от чаша кафе рано сутрин. Тя е основен елемент на здравословното хранене.

Шоколад

Много от нас не искат да консумират шоколад, тъй като смятат, че той влияе на теглото ни. Всъщност, черният шоколад е подходящ за всеки, който иска да премине към здравословно хранене. Затова някои сутрини можете да хапвате по малко горчив шоколад. Това ви дава същата енергия, когато изпиете чаша кафе. А когато ядете шоколад, и двамата се чувствате освежени и щастливи.

Яйца 

Приемът на протеини в началото на деня ви кара да се чувствате сити за дълго време и ви дава енергията, от която се нуждаете в началото на новия ден. Недостигът на желязо и цинк е една от причините да се чувствате уморени, когато се събудите. А яйцето е богато на тези два елемента. Когато става въпрос за здравословно хранене, то е основен елемент. Ето защо можете да започнете деня си с яйца в закуската и да направите по-богато първото хранене за деня благодарение на тази вкусна храна. А, ако страдате от недостиг на желязо или цинк, можете да ги приемате и под формата на хранителна добавка.

Пълнозърнести храни и овес

Пълнозърнестите храни ще балансират кръвната ви захар през деня и ще ви помогнат да стартирате деня си благодарение на цинка и витамин В, които съдържат. Освен това те са важен източник на антиоксиданти. Ето защо, ако искате да започнете деня си със здравословно хранене, заложете на овесени ядки или една-две филийки пълнозърнест хляб.

Бадеми

Бадемът е източник на растителни протеини. А съдържанието на ненаситени мазнини в него е високо. Суровите бадеми, които изяждате в първите минути на деня, ще ви дадат както енергия, така и ще повишат когнитивните ви способности. Ще се почувствате така, сякаш сте приели мултивитаминно хапче, благодарение на съдържащите се в него фосфор, калций, желязо, калий, магнезий, цинк, витамини А, В, С и Е. Така че шепа бадеми сутрин ще ви помогне да започнете деня си със здравословно хранене. Ако пък не обичате бадеми, мултивитамините ще ви доставят също толкова добро количество от тези елементи.

Джинджифил

Разбира се, не е необходимо да консумирате само джинджифил. Известно е, че той има горчив вкус, въпреки че е наистина полезен за здравето. Затова добавете малко джинджифил към чая си. Пиенето на чаша чай с джинджифил сутрин ще бъде също толкова ефективно, колкото и кафето, за да имате енергия.

Киноа

Киноата е един от източниците на въглехидрати и протеини, който напоследък стана популярен. Освен това тя е наистина богата на магнезий. Ето защо, ако сутрин ви е трудно да се събудите, можете да започнете деня си енергично, като консумирате киноа. Важно е да се отбележи, че киноата предотвратява и изтощението, което чувствате през деня. 

Банан

Бананът е друга храна като ябълката, която ви дава необходимата енергия сутрин и е част от режима за здравословно хранене. След като се събудите, се чувствате едновременно енергични и сити за дълго време, като хапвате банан. А можете да удвоите енергията, която ще приемете, ако ядете банана си с мед, който би бил чудесен топинг, за да ви държи будни. 

Вода

Да, водата е друга важна потребност, тъй като тя е източник на живот! Няма как да говорим за здравословно хранене, без да споменем водата. Ако не пиете достатъчно вода през деня, ще се чувствате по-малко енергични. А това, че по принцип не пиете достатъчно вода, може да е една от причините, поради които не можете да се събудите и да се почувствате свежи сутрин. Затова пийте колкото се може повече вода, когато се събуждате и през деня. Като пиете вода, ще видите промяната в тялото си с течение на времето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *