Здраве

Желязо за коса, кожа и нокти: 11 ползи, които ще ви накарат да го включите в ежедневието си

Желязо за коса, кожа и нокти: 11 ползи, които ще ви накарат да го включите в ежедневието си

Желязото ни е от полза по няколко начина и неговият недостиг лесно може да се пренебрегне като обикновено изтощение и умора! Той обаче може да доведе не само до анемия, особено при жените, но и да затрудни всички други важни телесни функции! Желязото е от съществено значение за метаболизирането на протеините, производството на ензими, хемоглобина и червените кръвни клетки! Добрият прием на желязо с храната се проявява като здрава кожа, коса и цялостно подобрен имунитет! Ето 11 ползи, които ще ви убедят колко важно е желязото за здраве и красота.

Желязо за красива кожа 

Придава на кожата ви здравословен блясък

Бледата кожа и тъмните кръгове са най-честите признаци на анемия, причинена от недостиг на желязо. Недостигът на желязо води до намаляване на нивата на хемоглобина, което впоследствие води до намаляване на количеството на кислород в кръвта. Намаленият приток на кислород може да лиши кожата ви от цвета ѝ, поради което тя изглежда бледа. Здравословната доза богати на желязо храни в ежедневната ви диета може да придаде на кожата ви розово сияние.

Подпомага заздравяването на раните 

Желязото играе важна роля и за ускоряване на процеса на заздравяване на раните. То спомага за образуването на кръвни телца, най-важната съставна част на хемоглобина, който пренася кислорода в тялото. Без правилното снабдяване с кислород (който пренася и други хранителни вещества) заздравяването на раните не може да се осъществи. Знаете какво да направите за лечението на тези болезнени рани следващия път!

Изберете своята добавка с желязо още сега!

Желязо за здрава и гъста коса  

Бори се с косопада 

Проучване установи, че жените могат да получат прекомерен косопад поради недостиг на желязо. В проучването се съобщава, че ниските запаси на желязо увеличават честотата на косопада, особено при жени без менопауза. Желязото също така спомага за подобряване на структурата на косата и намалява матовостта ѝ, като увеличава притока на кислород и хранителни вещества към корените на косата и скалпа.

Желязо за добро здраве 

Прави ви енергични

Желязото действа като преносител на кислород в организма и го пренася до мускулите и мозъка, като по този начин повишава физическата работоспособност и умствената дейност. Ниските нива на желязо в организма могат да ви направят невнимателни, раздразнителни и уморени. 

Подобрява апетита

За тези родители, чиито деца не ядат много, добавката с желязо може да помогне за увеличаване на апетита на детето. Проучване установява, че добавките с желязо увеличават апетита и растежа на децата.

Подобрява функцията на мускулите 

Желязото също е изключително важно за подобряване на състоянието на мускулите. То спомага за производството на миоглобин (мускулен протеин), който пренася кислорода от хемоглобина и го съхранява в мускулните клетки. По този начин то спомага за свиването на мускулите.

Грижи се за здрав и добре функциониращ мозък

Новите майки трябва да се уверят, че децата им се хранят с храна, богата на желязо, за да осигурят здравословно развитие на мозъка. Според проучване когнитивното, моторното, социално-емоционалното и неврофизиологичното развитие на бебетата, страдащи от желязодефицитна анемия, е по-слабо от това на тези, които не страдат от нея.

Осигурява нормална бременност 

Лекарите препоръчват на бременните жени да увеличат приема на желязо от хранителни източници или хранителни добавки. Проучване съобщава, че пренаталното добавяне на желязо спомага за намаляване на риска от ниско тегло при раждане и предотвратява анемията на майката по време на бременността. Бременните жени трябва да приемат по 27 милиграма желязо дневно. Добавките с желязо се усвояват най-добре, когато се допълват с храни, богати на витамин С, като портокалов, грейпфрутов и доматен сок.

Подобрява имунитета 

Друга чудесна полза за здравето от желязото е способността му да укрепва имунитета. Според Желязото е изключително полезно за редица имунни функции, като диференцирането и пролиферацията на Т-лимфоцитите и производството на реактивни кислородни видове, които се борят с патогените.

Облекчава синдрома на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е неврологично двигателно разстройство, което предизвиква желание за многократно движение на краката. Тези усещания се засилват допълнително по време на покой и следователно причиняват смущения в съня. Проучване, установява, че недостигът на желязо (със или без анемия) може да предизвика този синдром при възрастните хора. Следователно приемът на добавки с желязо може да облекчи симптомите му.

Осигурява облекчение при предменструален синдром

Проучванията показват, че високият прием на желязо може да облекчи предменструалните симптоми като замаяност, промени в настроението, хипертония и др. Според изследвания, жените, които се хранят с богата на желязо диета, имат 30-40% по-нисък риск от поява на ПМС в сравнение с жените, които консумират по-малко желязо.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *