Здраве

Женско здраве: Най-важните хранителни вещества за жените

Женско здраве: Най-важните хранителни вещества за жените

Жените са уникални създания, които преминават през различни периоди в своя житейски път и всеки от тези периоди има своите специфики. Разбира се, и при мъжете има изменения, дължащи се на напредващата възраст, промяната в метаболитните процеси и други аспекти, но днес ще отправим поглед към женското здраве – кои са неговите компоненти и кои хранителни вещества го подпомагат.

Колкото и да ни се иска не е достатъчно само да нанасяме слънцезащитен крем, овлажнител и най-новия лосион против бръчки в стремежа за по-младежки вид. Нуждаем се и от вътрешна защита, която пък се гради с помощта на важни хранителни вещества, идващи от храната. За да се радваме на силно, здраво и подвижно тяло е необходимо да му даваме необходимото гориво под формата на различни нутриенти.

Витамин В12

Витамин В12 поддържа нервите и нервната система в оптимално състояние и играе жизненоважна роля в производството на ДНК и червени кръвни клетки, които пренасят кислород. Ежедневно възрастните жени трябва да си набавят 2,4 микрограма витамин В12. Оптимални източници на този важен витамин са говеждо месо, черен дроб, миди, риба тон и яйца. 

Други витамини от В група също са изключително важни за женското здраве. Витамините В6 и В12 например намаляват риска от сърдечни заболявания при жените, като помагат да се поддържат ниски нива на хомоцистеин. Високите нива на естествената аминокиселина повишават риска от инфаркт, инсулт и кръвни съсиреци. Също така биотинът отдавна е признат за ключовата си роля за здрава коса и нокти.

Калций

Калцият е основен компонент на здравите кости, но също така е важен за здрави мускули, нерви и сърдечна дейност. Жените трябва да получават достатъчно калций през целия си живот, като се започне още в детска възраст в периода на бурен растеж и изграждане на костна плътност през 20-те години. След навършване на 25-30 години тялото постепенно започва да губи част от тази костна тъкан, което предразполага към фрактури и развитие на остеопороза.

Жените се се нуждаят от следните количества калций на ден в различните периоди от живота:

  • Жени 19-50 години: 1000 мг.
  • Възрастни жени 51-70 години: 1 200 мг.
  • Възрастни на 71 и повече години: 1200 мг.
  • Бременни и кърмещи тийнейджърки: 1 300 мг.
  • Бременни и кърмещи възрастни жени: 1000 mg

Калциева добавка също може да е от полза, ако не приемате достатъчно калций от диетата си чрез млечни продукти, зърнени храни, бобови храни, листни зеленчуци и ядки. Някои от най-добрите форми на калций са калциев карбонат като този в Калций + Витамин Д3 + Бор Argalys Essentiels, като е препоръчително освен калций да търсите и витамин Д3 и магнезий, тъй като те са необходими за оптималното усвояване на калция.

Витамин D

Витамин D, подобно на калция, е от съществено значение за здравето на костите и може да намали риска от някои видове рак и развитие на сърдечни заболявания. Той също така насърчава усвояването на калций в стомаха и червата. Оптимални източници на витамин D са морските обитатели сьомга, риба тон и други животински продукти като краве мляко, някои зърнени храни също. 

Всъщност чрез директно излагане на слънчева светлина повечето от витамин D, който ни трябва, се произвежда в кожата чрез преобразуването му в активната форма – витамин D3. Ако прекарвате повече време през деня на закрито и получавате малко или никакво слънчево греене върху кожата си, може да е полезно да приемаме слънчевия витамин под формата на хранителна добавка като Витамин Д3/Vitamin D3 400 IU MagD3 MagHerbs.

Желязо 

Желязото е жизненоважен минерал за здравето и участва в различни телесни функции, включително изграждането на здрави червени кръвни клетки, които транспортират кислород. Дефицитът на желязо е проблем за жените, особено тийнейджърките, бременните жени и веганите и вегетарианците, при които по-лесно се изчерпват запасите от желязо или има много малко такива. 

Богатите на желязо храни включват пилешко месо, някои видове риба, бобови растения и ядки и зеленолистни зеленчуци. Ако искате да подобрите количествата желязо в организма чрез добавки при диагностициран дефицит например, препоръчваме да употребявате капсулите на гладно, тъй като храната може да намали количеството желязо, което се абсорбира. Също така приемането на добавки с желязо с храни или напитки, съдържащи витамин С, подобрява абсорбцията на желязо. Затова ви препоръчваме тази комбинация под формата на Желязо + Витамин С + морков + Витамин B9 Argalys Essentiels – 60 Вега капсули.

Магнезий

Магнезият е изключителен минерал, който участва в повече от 300 ензимни и метаболитни реакции в човешкия организъм. Ниските нива в организма могат да причинят раздразнителност, мускулна слабост, неравномерен сърдечен ритъм, мускулни спазми и проблеми със съня. В допълнение към поддържането на нормална мускулна и нервна функция, магнезият помага за поддържане на нормален сърдечен ритъм. Магнезият е също толкова важен, колкото калция за развитието и поддържането здравето на костите, така че най-добре е те да се осигуряват оптимално чрез диетата. А ако това поради някаква причина е невъзможно, равни количества калций и магнезий в хранителна добавка са алтернативно решение. В този случай е подходящ продуктът на Argalys Essentiels – Магнезий и Калий.

Фолат

Фолатът, витамин от В група, присъства естествено в голямо разнообразие от храни, включително зеленчуци (особено тъмнозелени листни зеленчуци), кафяв ориз, спанак, кълнове, броколи и картофи. Дори ако сте здрави и поддържате диета, богата на фолиева киселина, ако сте бременна или планирате да забременеете, се препоръчва по-ранен прием на добавки с фолиева киселина. 

Фолиевата киселина е синтетична версия на фолат, която помага на бебето да се развива нормално и намалява риска от увреждания като спина бифида. Жените в детеродна възраст се нуждаят от 400 мкг. фолиева киселина всеки ден. Това дневно количество се увеличава до 600 мкг. за бременни жени и до 500 мкг. за кърмещи жени, като е изключително важно да се обърне внимание на този нутриент в случай на проблеми със забременяването или аборти. Възможно е да има MTHFR генна мутация, при която е нарушено усвояването на фолатите поради недостиг на ензима метилентетрахидрофолат редуктазата (MTHFR).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *