Хранителни добавки

Знаете ли, че трябва да съхранявате тези 5 добавки в хладилник?

Добавки в хладилник

Когато става въпрос за осигуряване на свежест и сила на добавките, понякога хладилната инсталация е от ключово значение. Подобно на деликатно парче чийзкейк, което трябва да се охлади, за да има перфектен вкус и текстура, някои добавки също имат нужда от по-ниски температури. Съхраняването на тези пет добавки в хладилника ще ги запази в най-добрата им форма. Продължете да четете, за да научите повече.

Защо някои добавки трябва да се съхраняват в хладилника?

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е, че в крайна сметка трябва да се съобразявате с указанията за съхранение, посочени на етикета на добавката. Това е така, защото правилното съхранение на добавките е от решаващо значение за запазване на тяхната ефективност и ефикасност. Факторите на околната среда, като топлина, влажност и кислород, могат да повлияят на ефикасността и състава на някои добавки.

Въпреки че повечето такива са устойчиви на стайна температура, някои трябва да се съхраняват в хладилник, защото съдържат живи микроорганизми или деликатни съставки, които са чувствителни към околната среда. Не всички обаче се нуждаят от охлаждане. В някои случаи – и затова четенето на етикета е от ключово значение – охлаждането на хранителната добавка може да изложи продукта на излишна влага, която може да го развали.

5 добавки, които трябва да съхранявате в хладилника

1. Рибено масло

Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини, които са склонни към окисляване, когато са изложени на топлина, светлина и въздух. Този процес на окисляване може да влоши качеството на маслото, което води до неприятна миризма и вкус на застояло, както и до загуба на хранителна стойност. Като цяло по-ниската температура предпазва деликатните масла от гранясване, удължава живота на ефикасността на добавката и забавя евентуалното развитие на микроорганизми.

2. Пробиотици

Пробиотиците съдържат живи микроорганизми, които са полезни за здравето на червата, но те може да не се справят добре с температурните колебания. Lactobacillus и Bifidobacterium са силно чувствителни към топлина и се нуждаят от охлаждане, за да оцелеят. Излагането на топлина може да доведе до смъртта на тези деликатни бактерии, което прави пробиотичната добавка по-малко ефективна или дори безполезна.

Съхранявайки пробиотиците в хладилник, вие гарантирате, че полезните бактерии ще останат ефективни, така че да могат да поддържат здравето на храносмилателната система и имунната функция и да спомагат за поддържането на балансиран чревен микробиом. Не всички пробиотични щамове обаче трябва да се съхраняват в хладилник – някои са създадени да бъдат по-стабилни при стайна температура. Винаги проверявайте етикета за конкретни препоръки за съхранение.

3. Течно желязо

Ако Вашият лекар Ви препоръча да приемате добавка с желязо за лечение на ниски нива на желязо, в някои случаи той може да Ви предложи да я приемате в течна форма. Съхранявайте тези бутилки в хладилника. Течните витамини, както и течното желязо, трябва да се съхраняват в хладилника, за да са свежи и да запазят своята ефикасност. Хладилното съхранение спомага за забавяне на окислителните процеси, които могат да разградят желязото и да намалят ефективността му. Освен това съхраняването на течното желязо на студено може да помогне за запазване на вкуса му и да предотврати образуването на неприятни миризми.

4. Добавки с ленено масло

Маслото от ленено семе може бързо да граняса. Маслото е богато на омега-3 мастни киселини, които могат лесно да се окислят на топлина, светлина и въздух. Хладилното съхранение забавя този процес, така че добавката ви остава свежа за по-дълго време. Освен това, когато се съхранява на хладно, лененото масло запазва по-добре аромата си, така че можете да избегнете гранясалия вкус и мирис.

5. Витамин С

Повечето хора имат здравословни нива на витамин С, но ако решите да приемате добавка, трябва да знаете едно важно нещо: известно е, че витамин С е изключително капризен, тъй като може лесно да се разгради при топлина, светлина и въздух. Съхраняването на тези добавки на хладно и тъмно място може да помогне за запазването на нейната сила. Така че, въпреки че съхранението в хладилник не е абсолютно необходимо, то може да бъде от полза при по-топъл климат или при дългосрочно съхранение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *