Показване на 1–16 от 494 резултата

Липозомен Глутатион с Витамин С / Liposomal Glutathione & Vitamin C MagHerbs – 220 ml

Original price was: 62.90 лв..Current price is: 53.45 лв..

Антиоксидантите са произведени от човека или са естествени вещества, които могат да предотвратят или забавят някои видове увреждане на клетките. Установени са диети с високо съдържание на зеленчуци и плодове, които са добри източници на антиоксиданти. Въпреки това, изследвания не са показали антиоксидантни добавки да бъдат от полза за предотвратяване на заболявания. Примери за антиоксиданти включват витамини С и Е, селен, и каротеноиди, като бета-каротин, ликопен, лутеин и зеаксантин.

Кои са ключовите точки?

Зеленчуците и плодовете са богати източници на антиоксиданти. Имаме добри доказателства, че консумирането на храна, която включва изобилие от зеленчуци и плодове, е здравословно. Изследванията показват, че хората, които ядат повече зеленчуци и плодове, имат по-ниски рискове от няколко заболявания. Въпреки това, не е ясно дали тези резултати са свързани с количеството антиоксиданти в зеленчуците и плодовете, с други компоненти на тези храни, с други фактори в диетите на хората, или с избор на друг начин на живот.

Какви са резултатите от проведените научни изследвания?

Строги научни изследвания, включващи повече от 100,000 хора, комбинирано са тествани дали антиоксидантни добавки може да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, рак и катаракта. В повечето случаи антиоксидантите не намаляват рисковете от развитие на тези заболявания.

Не са повдигнати опасения относно безопасността на антиоксидантите в храната. Въпреки това, висока доза добавки на антиоксиданти могат да бъдат свързани с рискове за здравето в някои случаи. Допълване с високи дози бета-каротин може да увеличи риска от рак на белия дроб при пушачите. Допълване с високи дози витамин Е може да увеличи рисковете от рак на простатата и един вид инсулт.

Какво трябва да знаем за свободните радикали, оксидативния стрес и антиоксидантите?

Свободните радикали са силно нестабилни молекули, които естествено се образуват, когато се упражнявате и когато тялото ви превръща храната в енергия. Тялото ви също може да бъде изложено на свободни радикали от различни източници на околната среда, като цигарен дим, замърсяване на въздуха, както и слънчевата светлина. Свободните радикали могат да причинят „оксидативен стрес“, представляващ процес, който може да предизвика увреждане на клетките. Оксидативния стрес се смята за важен участник в различни заболявания, включително рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, Болестта на Алцхаймер, Болестта на Паркинсон, очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

Какви изводи от изследвания може да се направят?

Доказано е, че антиоксидантните молекули противодействат на оксидативния стрес в лабораторните експерименти, като например в клетки или проведени проучвания върху животни. Въпреки това, има дебат за това дали консумираме големи количества антиоксиданти под формата на добавки и всъщност какви са ползите за здравето. Има и известна загриженост, че консумирането на антиоксидантни добавки в прекомерни дози може да бъде вредно.

Обобщение

Зеленчуците и плодовете са здравословни храни и богати източници на антиоксиданти. Официалния призив приканва хората да ядат повече зеленчуци и плодове. Антиоксидантни добавки могат да взаимодействат с някои лекарства. Съществуват хиляди антиоксидантни съединения, като например флаваноли (намерени в шоколад), ресвератрол (намерени във виното), както и ликопен (намерен в доматите). Други популярни антиоксиданти включват витамини А (бета-каротин), C, E, и катехини.