Показване на 1–16 от 115 резултата

Къде се намират бъбреците в човешкото тяло?

При хората бъбреците се намират високо в коремната кухина, по един от всяка страна на гръбначния стълб и лежат в ретроперитонеално положение, под леко наклонен ъгъл. Асиметрията в рамките на коремната кухина, причинена от положението на черния дроб, обикновено води до това, че десният бъбрек е малко по-нисък и по-малък от левия, и се разполага повече към средата от левия бъбрек.

Как са разположени бъбреците?

Левият бъбрек е приблизително на гръбначно ниво и дясното е малко по-ниско. Десният бъбрек седи точно под диафрагмата и към черния дроб. Левият бъбрек седи под диафрагмата и към далака. На върха на всеки бъбрек е надбъбречната жлеза. Горните части на бъбреците са частично защитени от 11-то и 12-то ребро. Всеки бъбрек, с надбъбречната си жлеза е заобиколен от два слоя мазнини: перирната мазнина, присъстваща между бъбречната фасция и бъбречната капсула и парареналната мазнина, превъзхождаща бъбречната фасция.

Каква е формата на бъбрека?

Бъбрекът е бобовидна структура с изпъкнала и вдлъбната граница. Вдлъбната област на вдлъбнатата граница е бъбречният хилум, където бъбречната артерия влиза в бъбрека, а бъбречната вена и уретера напускат. Бъбрекът е заобиколен от твърда фиброзна тъкан, бъбречната капсула, която сама по себе си е заобиколена от перирна мазнина, бъбречна фасция и параренална мазнина. Предната повърхност на тези тъкани е перитонеума, докато задната повърхност е трансверсалис фасцията.

Превъзходният полюс на десния бъбрек е в съседство с черния дроб. За левия бъбрек е до далака. И двете, следователно, се движат надолу при вдишване.

Какво представляват органите бъбреци?

Бъбреците са два червеникаво-кафяви органи във формата на боб. Те се намират отляво и отдясно в ретроперитонеалното пространство, а при възрастни хора са с дължина около 12 сантиметра (4+1⁄2 инча). Те получават кръв от сдвоените бъбречни артерии, кръвните изходи са в сдвоените бъбречни вени. Всеки бъбрек е прикрепен към уретер, тръба, която носи екскретирана урина към пикочния мехур.

Каква е структурата на бъбреците?

При хората бъбреците се намират високо в коремната кухина, по една от всяка страна на гръбначния стълб, и лежат в ретроперитонеално положение под леко наклонен ъгъл. Асиметрията в рамките на коремната кухина, причинена от позицията на черния дроб, обикновено води до това, че десният бъбрек е малко по-нисък и по-малък от левия, и се поставя малко повече до средата от левия бъбрек. Левият бъбрек е приблизително на гръбначно ниво T12 до L3, а дясното е малко по-ниско.

Каква е функцията на бъбреците?

Бъбреците екскретират разнообразие от отпадъчни продукти, произведени от метаболизма в урината. Микроскопичната структурна и функционална единица на бъбрека е нефронът. Той обработва кръвта, доставена му чрез филтрация, реабсорбция, секреция и екскреция. Последицата от тези процеси е производството на урина. Те включват азотните отпадъци урея, от протеин катаболизъм и пикочна киселина, от нуклеинова киселина метаболизъм.

Какви са клиничните показатели?

Нефрологията е субспециалността по Вътрешна медицина, която се занимава с бъбречната функция и заболявания, състояния, свързани с бъбречната неизправност и тяхното управление включително диализа и бъбречна трансплантация. Урологията е специалността под Хирургия, която се занимава с аномалии в бъбречната структура като рак на бъбреците и кисти и проблеми с пикочните пътища. Нефролозите са интернисти, а уролозите са хирурзи, докато и двете често се наричат „бъбречни лекари“.