Показване на 1–16 от 438 резултата

100% Цейлонска Канела Cvetita Herbal – 80 капсули

Original price was: 30.00 лв..Current price is: 24.90 лв..

Какво представляват билковите продукти?

Билковите продукти са получени от растения. Те се използват като добавки за подобряване на здравето и благосъстоянието, и може да се използват за други терапевтични цели.

Какви са билковите категории?

Според активните съставки, присъстващи в тях, билките са разделени в пет основни категории: Ароматни (летливи масла), Стягащи (танини), Горчив (фенолни съединения, сапонини, и алкалоиди), Mucilagnious (полисахариди), и Nutritive (хранителни неща).

Билките са класифицирани по следните начини:

  • Според използването;
  • Според активните съставки;
  • Според периода на живот.

Според употребата билките са класифицирани в четири части: Лечебни билки, кулинарни билки, Ароматни билки, Декоративни билки.

Лечебни билки

Лечебните билки имат лечебни сили и се използват при направата на лекарства, заради лечебните им свойства.

Кулинарни билки

Кулинарните билки са използвани най-вече като готварски билки, заради силните си вкусове като мента, магданоз, босилек.

Декоративни билки

Декоративни билки се използват за декорация, защото те имат ярко оцветени цветя и зеленина като лавандула, див лук и др.

Ароматни билки

Използват се екстензивно както терапевтично, така и като ароматизанти и парфюми. Ароматните билки са разделени на две подкатегории: стимуланти и нервност.

Стимулантни Билки се използват за увеличаване на енергията и активността на тялото, или неговите части или органи, и най-често засягат дихателните, храносмилателни, и кръвоносни системи. Такива стимулантни билки са например резене, джинджифил, чесън и лимонова трева.

Нервни билки често се използват за успокояване на нервната система и често засягат дихателните, храносмилателни и кръвоносните системи. Те често се използват в чайове или в капсулиран вид, като например джинджифил, catnip.

Стягащи билки

Стягащите билки съдържат танини, които имат способността да утаяват протеини, и това „стяга“ или тонизира жива тъкан, и помага за спиране на заустванията. Те засягат храносмилателната, пикочните и кръвоносните системи. В големи дози стягащите билки са токсични за черния дроб. Те са аналгетични, антисептични, антиабритативни, стягащи, еменаггога, хомостатични, и типични например пиперминт, червена малина.

Горчиви билки

Името Горчиви билки се е появило, заради наличието на феноли и фенолни гликозиди, алкалоиди и сапонини. Разделени са в четири подкатегории: слабителни, диуретични, сапонин-съдържащи билки, и билки, съдържащи алооиди.

Слабителните Горчиви билки включват алтеративен, антикатарален, антипиретичен, холагог, чистилище, хепатоничен, сиалагог, вермифуж, и пречиствател на кръвта например алое, каскара, женско биле, тиква, сена, жълт док, юка, берберис, гентиан, сафлауери и др.

Диуретичните билки предизвикват загуба на течност от тялото чрез отделителната система. Освободените течности помагат за прочистване на съдовата система, бъбреците и черния дроб. Те са алтеративни, антибиотични, антикатарални, антипиретични, антисептични, литотриптични и пречиствател на кръвта в природата. Такива са например билките: аспержи, благословен магарешки бодил, репей, месарска метла, бучу, чапарален, нахут, корнсилк, глухарче, кучешка трева, гроздовина и магданоз.

Билките, съдържащи сапонин, са известни със способността си да произвеждат разпенване в разтвор с вода. Името „сапонин“ идва от латинската дума за сапун. Те емулгират мазнини, разтворими молекули в храносмилателния тракт и тяхното най-важно свойство е да се засили способността на организма да абсорбира други активни съединения.

Сапонините имат способността ефективно да разтварят клетъчните мембрани на червените кръвни клетки и да ги нарушават. Те са алтернативни, антикатарални, спазмолитни, афродизиак, еменагуга, сърдечен стимулант, както и повишено дълголетие в природата. Примерни билки сапонини са: ям корен, шизандра, черен cohosh, син cohosh, дяволски нокът, женско биле, люцерна, юка, женшен и gotu kola.

Муцилагинозни билки

Муцилагните билки произлизат от свойствата си от полизахаридите, придаващи на тези билки хлъзгав, мек вкус, който сладни, разтворен във вода. Тъй като повечето mucilages не са разбити от човешката храносмилателна система, но абсорбират токсините от червата и дават насипно състояние на изпражненията, тези билки са най-ефективни локално в храносмилателния тракт. Когато се използват като лозенци или екстракти, те имат демулцентно действие върху гърлото.

Билките Муцилагни елиминират токсините от чревната система, помагат при регулирането му и намаляват времето за транзит на червата. Те са антибиотик, антиацид, demulcent, емолиент, culnerary, и детоксикатор в природата. Примери за мулцилагинозни билки са алтея, алое, репей, comfrey, глухарче, ехинацея, сминдух, келп, псилиум, хлъзгав бряст, дулси, глюкоманан от корен Konjak, ирландски мъх и mullein.

Питателни билки

Тези билки произтичат както от името им, така и от класификацията им от хранителната стойност, която осигуряват с диетата. Те са истински храни и осигуряват някои благоприятни ефекти като фибри, mucilage, както и диуретично действие. Но най-важното е, че осигуряват на организма протеини, въглехидрати и мазнини, плюс витамините и минералите, които са необходими за адекватно хранене. Такива билки са: шипки, акерола, ябълка, аспержи, банан, ечемик трева, пчелен прашец, билбери, броколи, зеле, морков, карфиол, грейпфрут, хибискус, лимон, овесена стража, луко, портокал, папая, ананас, червена детелина, спирулина, стевия и пшеничен зародиш.

Според периода на живот, билки също могат да бъдат класифицирани като годишни, биеналета, и трайни насаждения. Годишните цъфтят един сезон и след това умират. Биеналета живеят в продължение на два сезона, цъфтят само през втория сезон. След като бъдат установени, трайните насаждения живеят през зимата и цъфтят всеки сезон.

Многогодишни билки растат за повече от един сезон и включват сладък марджорам, магданоз, мента, сажди, мащерка и див лук. Повечето могат да бъдат започнати от млади растения с изключение на магданоз.