Показване на 1–16 от 260 резултата

100% Л-глутамин / L-Glutamine BIOTECH USA

36.00 лв.62.00 лв.

Черният дроб е храносмилателен орган, който произвежда жлъчка, алкална течност, съдържаща холестерол и жлъчни киселини, което помага за разграждането на мазнините. Жлъчният мехур, представляващ малка торбичка, която седи точно под черния дроб, съхранява жлъчката, произведена от черния дроб, която след това се премества в тънките черва до пълно храносмилане.

Какъв е черният дроб? Каква е неговата функция?

Черният дроб играе важна роля в много телесни функции от производството на протеини и кръвосъсирването до холестерола, глюкозата (захарта), както и метаболизма на желязото.

Какво причинява чернодробно заболяване?

Много заболявания и състояния могат да повлияят на черния дроб, например, някои лекарства като прекомерни количества ацетаминофен, и лекарства с ацетаминофен комбинация като Vicodin и Norco, както и статини, цироза, злоупотреба с алкохол, хепатит А, B, C, D, и E, инфекциозна мононуклеоза (Epstein Barr вирус), ноналкохолно мастно чернодробно заболяване (NASH), и претоварване с желязо (хемохроматоза).

Какви са признаците и симптомите на чернодробно заболяване?

Симптомите на чернодробни заболявания включват слабост и умора, загуба на тегло, гадене, повръщане, и жълто обезцветяване на кожата (жълтеница).

Какво е лечението за чернодробно заболяване?

Лечението на чернодробното заболяване зависи от неговата причина.

Какво е чернодробно заболяване?

Чернодробно заболяване е всяко нарушение на чернодробната функция, която причинява заболяване. Черният дроб е отговорен за много критични функции в рамките на тялото.

Чернодробното заболяване е широк термин, който обхваща всички потенциални проблеми, които карат черния дроб да не успее да изпълнява определените от него функции. Обикновено повече от 75% или три четвърти от чернодробната тъкан трябва да бъдат засегнати, преди да настъпи намаляване на функцията.

Какво още трябва да знаем за този важен орган в човешкото ни тяло?

Черният дроб е най-големият твърд орган в тялото, а също се счита за жлеза, защото сред многото си функции, тя прави и отделя жлъчката. Черният дроб се намира в горната дясната порция на корема, защитена от реброто. Той има два основни лобове, които са съставени от малки лобули. Чернодробните клетки имат два различни източника на кръвоснабдяване. Чернодробната артерия доставя богата на кислород кръв, която се изпомпва от сърцето, докато порталната вена доставя хранителни вещества от червата и далака.

Обикновено вените връщат кръвта от тялото в сърцето, но порталната вена позволява на хранителните вещества и химикалите от храносмилателния тракт да влязат в черния дроб за обработка и филтриране преди влизане в общото кръвообращение. Порталната вена също ефективно доставя химикалите и протеините, които чернодробните клетки трябва да произвеждат протеините, холестерола, и гликоген, необходими за нормалните дейности на тялото.

Черният дроб се намира в горната дясна част на коремната кухина, под диафрагмата, и на върха на стомаха, десния бъбрек, и червата.

Има 2 обособени източника, които доставят кръв на черния дроб, включително следното:

Кислородната кръв се влива в от чернодробната артерия;

Богата на хранителни вещества кръв се влива в от чернодробната портална вена.

Каква е конструкцията на черния дроб?

Черният дроб държи около една халба (13%) Черният дроб се състои от 2 основни лобове. И двете са съставени от 8 сегмента, които се състоят от 1000 лобула (малки лобове). Тези лобули са свързани с малки канали (тръби), които се свързват с по-големи канали, за да образуват общия чернодробна канал. Общият черен канал транспортира жлъчката, направена от чернодробните клетки, до жлъчния мехур и дванадесетопръстника (първата част на тънките черва) чрез общия жлъчен канал.

Повече за функциите на черния дроб

Черният дроб регулира повечето химически нива в кръвта и екскретира продукт, наречен жлъчка. Това помага за пренасянето на отпадъчни продукти от черния дроб. Цялата кръв, напускащи стомаха и червата, преминава през черния дроб. Черният дроб обработва тази кръв и се разгражда, балансира, и създава хранителните вещества и също така метаболизира лекарства във форми, които са по-лесни за използване за останалата част от тялото или които са нентоксични. Повече от 500 жизненоважни функции са идентифицирани с черния дроб. Някои от по-известните функции включват следното:

Производство на жлъчка, което спомага за пренасянето на отпадъци и разграждане на мазнините в тънките черва по време на храносмилането

Производство на някои протеини за кръвната плазма

Производство на холестерол и специални протеини, за да помогне за пренасянето на мазнини през тялото

Превръщането на излишната глюкоза в гликоген за съхранение (гликогенът може по-късно да бъде преобразуван обратно в глюкоза за енергия) и да балансира и прави глюкоза според нуждите

Регулиране на кръвните нива на аминокиселините, които образуват градивните блокове на протеините

Обработка на хемоглобин за използване на съдържанието му на желязо (черният дроб съхранява желязо)

Превръщане на отровен амоняк в урея (уреята е краен продукт на протеиновия метаболизъм и се екскретира в урината)

Изчистване на кръвта на лекарства и други отровни вещества

Регулиране на кръвосъсирването

Устояване на инфекциите чрез правене на имунни фактори и отстраняване на бактериите от кръвния поток

Клирънс на билирубин, също от червени кръвни клетки. Ако има натрупване на билирубин, кожата и очите стават жълти.

Когато черният дроб е разбил вредни вещества, неговите субпродукти се екскретират в жлъчката или кръвта. Жлъчните трансгранични продукти навлизат в червата и оставят тялото под формата на изпражнения. Кръвните изходящи продукти се филтрират от бъбреците, и оставят тялото под формата на урина.