Показване на 10 резултата

Независимо дали се използват за разпускане за подобрено качество на съня, за повишаване на настроението, или за създаване на прецизната приятна атмосфера, ароматите на етеричните масла имат потенциала да подобрят ума, тялото и атмосферата. Всяко семейство етерични масла проявява първична ароматна черта, чрез която лесно се разпознава (цитрусов, цветен, ментов и т.н.) и съответен ефект (успокояване, заземяване, охлаждане, енергизиране, изясняване и т.н.), което може да помогне за лесното идентифициране на идеалното приложение за него.

Какви са категориите на етеричните масла?

Етеричните масла в тази група могат да бъдат описани като имащи меки, сладки, топли, земни аромати с пикантни и флорални оттенъци. Те напомнят на смоли и излъчват аромата на гора и особено на балсамови дървета. Вдишването на аромата на балсамови етерични масла може да произведе мирен, успокояващ, както и заземителен ефект. Друг пример за комплексно ароматно семейство са „Иглолистни“ масла, които излъчват дървесен и земен боров аромат, тъй като по принцип се дестилират от конусоносни дървета. Ароматите им се характеризират като остри, хапещи, камфорни, и енергизиращи, напомнящи свеж въздух на открито.

Кои са основните ароматни семейства?

Въз основа на тези описания, Етеричните масла в тези подгрупи могат да попаднат в няколко от осемте основни ароматни семейства. Подгрупата „лимонови“ масла също може да обхване не само масла с „Лимон“ в имената си – Лимонова трева, Маточина, Лимонов евкалипт – но и масла като Джинджър, Цитронела и Палмароса.

Ароматът на масло също може да се промени от една партида на друга, често по причини, базирани в природата, като условията на отглеждане на източника ботанически. По този начин, поради сложността и субективността на ароматните профили, тази статия се фокусира върху общоприетите и широко признати класове аромати или „ароматни семейства“.

Какви са функциите на етеричните масла?

Арома семействата могат да бъдат разграничени с основните си характеристики. Ароматът на Essential Oil  е функцията, която отличава колко дълго ще продължи ароматът му. Характеристиките са категоризирани като бележки „Висок“, „Среден“ или „Базов“ клас. Някои масла могат да имат множество бележки, които могат да им дадат дълбоко, пълно-тежко, и привидно луксозно качество. Въпреки това, маслата до голяма степен се характеризират с еднолична определяща бележка, която замества останалите.

Причината, че маслена смес се променя с течение на времето, Понякога дори и за кратък период от време, като например от утрото до следобеда, е така, защото Етеричните масла, които тя включва всеки има различна степен на променливост, което означава, че всички те имат разнообразни проценти на изпаряване, а именно изпаряването на всяко масло в свое време предизвиква колебание в силата на аромата…

Какви са свойствата на етеричните масла?

В смес Essential Oil маслата с най-малките молекули – етеричните масла, които са най-летливи – са първите, които се изпаряват. Това са връхните бележки. Те са първият аромат, който се открива и първият, който се разсейва.

Маслата с най-големи и по този начин най-тежките молекули са най-бавните или последните, за да се изпарят, като по този начин придават по-дълготрайните ухания. Това са базови бележки.

Други Етерични масла – по-голямата част – разкриват ароматите си постепенно и спомагат за интегрирането на връхните и базовите нотки за хармоничен аромат, което ги прави Средни нотки.

Кои са основните характеристики на етеричните масла?

Върхов клас – топ нотки

Това е първоначалният доловим аромат в ароматна смес и обикновено е този аромат, който се откроява, за да даде на аромата своята отличителна същност. Въпреки мощното и интензивно качество, което го прави първата засечена миризма, тя е и първата, която бързо избледнява.

Тези аромати са ярки, освежаващи, весели, изясняващи, вдъхновяващи и тонизиращи.

Средни нотки

Тези нотки стават забележими точно както Топ нотките избледняват. Гладки и меки, средните нотки уплътняват връхните и базовите нотки, като спомагат за намаляване на интензивността на всякакви несъгласни или пронизващи ухания и за насърчаване на закръгленост към ароматите, което ги прави по-меки. Тези бележки като цяло са по-трайни от Връхните нотки, с продължителност до един час след прилагането на сместа.

  • Балансиране
  • Затопляне
  • Заземяване

Базови нотки

Да не се бърка с базово масло, което има за цел да разреди Етерично масло, след бележката „среда“ се очертава базова нотка и е най-дългото трайно ухание в смес. Базовите нотки често имат силни, провокативни аромати със земни нюанси и се издигат постепенно, оставайки за по-дълго време от другите нотки, като през цялото време спомагат за намаляване на скоростта на изпаряването на другите масла и впоследствие дават възможност ароматът на сместа да се запази.

Базовите нотки са успокояващи, емоционално заземяване и успокояване, релаксиращи и отдаване на по-богат аромат на блендове.