Показване на 1–16 от 287 резултата

100 % чист витамин С на прах / Vitamin C Powder – 100% Pure Swanson – 454 гр

Original price was: 50.70 лв..Current price is: 43.00 лв..

100% Цейлонска Канела Cvetita Herbal – 80 капсули

Original price was: 34.90 лв..Current price is: 29.00 лв..

100% Чист Л-метионин / 100% Pure L-Methionine Swanson – 30 Капсули

Original price was: 21.30 лв..Current price is: 18.10 лв..

4 в 1 Формула за Отслабване / Lecithin, Kelp, B-6, & Cider Vinegar Swanson – 240 таблетки

Original price was: 35.90 лв..Current price is: 30.50 лв..

Какво е холестерол?

Холестеролът представлява восъчно, дебелоподобие на вещество, което се намира във всички клетки в тялото ви. Тялото ви се нуждае от някакъв холестерол, за да направи хормони, витамин D, и вещества, които ви помагат да смилате храни. Тялото ви образува целия холестерол, от който се нуждае. Холестеролът също се намира в храни от животински източници, като яйчни жълтъци, месо и сирене.

Ако имате твърде много холестерол в кръвта си, той може да се комбинира с други вещества в кръвта, за да образува плака. Плаката се придържа към стените на артериите ви. Това натрупване на плака е известно като атеросклероза. Тя може да доведе до коронарна артериална болест, където вашите коронарни артерии стават тесни или дори блокирани.

Какво представляват HDL, LDL и VLDL?

HDL, LDL, и VLDL са липопротеини. Те са комбинация от мазнини (липиди) и протеини. Липидите трябва да бъдат прикрепени към протеините, за да могат да се движат през кръвта. Различните видове липопротеини имат различни цели:

HDL означава липопротеин с висока плътност. Понякога се нарича „добър“ холестерол, защото носи холестерол от други части на тялото обратно към черния ви дроб. След това черният Ви дроб премахва холестерола от тялото ви.

LDL означава липопротеин с ниска плътност. Понякога се нарича „лош“ холестерол, защото високото ниво на LDL води до натрупването на плака във вашите артерии.

VLDL означава липопротеин с много ниска плътност. Някои хора също наричат VLDL „лош“ холестерол, защото тя твърде допринася за натрупването на плака във вашите артерии. Но VLDL и LDL са различни; VLDL основно носи триглицериди и LDL основно носи холестерол.

Какво причинява високия холестерол?

Най-честата причина за висок холестерол е нездравороден начин на живот. Това може да включва:

Нездраволовни хранителни навици, като ядене на много лоши мазнини. Един тип, наситени мазнини, се намира в някои меса, млечни продукти, шоколад, печени стоки, както и дълбоко пържени и преработени храни. Друг вид, транс мазнини, съдържащи се в някои пържени и преработени храни. Яденето на тези мазнини може да повиши вашия LDL (лош) холестерол.

Липсата на физическа активност, с много седене и малко упражнения. Това също води до понижаване на вашия HDL (добър) холестерол.

Пушенето, допълнително понижава HDL холестерола, особено при жените. Също така се повишава вашия LDL холестерол.

Генетика също може да доведе до хората да имат висок холестерол. Например, фамилна хиперхолестеролемия (FH) е наследствена форма на висок холестерол. Други медицински състояния и някои лекарства също могат да причинят висок холестерол.

Какво може да повиши риска ви от висок холестерол?

Разнообразие от неща може да повиши риска си за висок холестерол:

Възраст. Нивата на холестерола ви са склонни да се покачват, докато остарявате. Въпреки че е по-рядко, по-младите хора, включително деца и тийнейджъри, също могат да имат висок холестерол.

Наследственост. Високият холестерол в кръвта може да тече в семействата.

Тегло. Наднормено тегло или затлъстяването повишават нивата на холестерола ви.

Раса. Някои раси могат да имат повишен риск от висок холестерол. Например, африканските американци обикновено имат по-високи нива на HDL и LDL холестерол от белите.
Какви здравословни проблеми може да предизвика високия холестерол?
Ако имате големи отлагания на плака в артериите си, областта от плака може да се разкъса. Това може да предизвика образуване на кръвен съсирек на повърхността на плаката. Ако съсирекът стане достатъчно голям, той може най-вече или напълно да блокира притока на кръв в коронарна артерия.

Ако потокът от богата на кислород кръв към сърдечния ви мускул е намален или блокиран, той може да причини стенокардия (болка в гърдите) или сърдечен удар.

Плаката също може да се изгради в други артерии в тялото си, включително артериите, които носят богата на кислород кръв в мозъка и крайниците ви. Това може да доведе до проблеми като болест на сънната артерия, инсулт и периферна артериална болест.

Как се диагностицира високият холестерол?

Обикновено няма признаци или симптоми, че имате висок холестерол. Има кръвен тест за измерване на нивото на холестерола Ви. Кога и колко често трябва да получите този тест, зависи от вашата възраст, рискови фактори, и семейна история.

Какви са общите препоръки?

За хора, които са на възраст 19 или по-млади:

  • Първото изпитване трябва да бъде между 9 до 11 години.
  • Децата трябва да имат теста отново на всеки 5 години.

Някои деца могат да имат този тест, започващ на възраст 2, ако има фамилна анамнеза за висок холестерол в кръвта, инфаркт или инсулт.

За хора, които са на възраст 20 или повече години:

По-младите възрастни трябва да имат теста на всеки 5 години.

Мъжете на възраст от 45 до 65 години и жените на възраст от 55 до 65 години трябва да го имат на всеки 1 до 2 години.

Как мога да сваля холестерола си?

Можете да понижите холестерола си чрез сърдечно-здравословни промени в начина на живот. Те включват план за сърдечно-здравословно хранене, управление на теглото и редовна физическа активност.

Ако начинът на живот се промени сам по себе си, не понижавайте достатъчно холестерола си, може да се наложи да приемате и лекарства. Има няколко вида лекарства за понижаване на холестерола на разположение, включително статини. Ако приемате лекарства за понижаване на холестерола, пак трябва да продължите с промените в начина си на живот.

Някои хора с фамилия хиперхолестеролемия (FH) могат да получат лечение, наречено липопротеинова афереза. Това лечение използва филтрираща машина за отстраняване на LDL холестерол от кръвта. След това машината връща останалата част от кръвта обратно на човека.