Показване на 1–16 от 476 резултата

Липозомен Глутатион с Витамин С / Liposomal Glutathione & Vitamin C MagHerbs – 220 ml

Original price was: 62.90 лв..Current price is: 53.45 лв..

Имунитетът се отнася до способността на организма да предотврати инвазията на патогени. Патогените са чужди болестотворни вещества, като бактерии и вируси, а хората са изложени на тях всеки ден. Антигените са прикрепени към повърхността на патогените и стимулират имунен отговор в организма. Имунния отговор е защитната система на организма да се пребори срещу антигени и защита на тялото.

Колко вида имунитет познаваме?

Има няколко вида имунитет, включително вроден имунитет, пасивен имунитет, и придобит/активен имунитет.

Вродения имунитет е обща защита, с която се ражда човек, включително физически бариери (кожа, косми по тялото), защитни механизми (слюнка, стомашна киселина), както и общи имунни отговори (възпаление). Този вид имунитет се счита за неспецифичен. Въпреки че имунната система не знае точно какъв антиген нахлува в тялото, тя може да реагира бързо, за да се защити от всеки патоген.

Пасивният имунитет е капацитетът на организма да устои на патогените чрез „заемане“ на антитела. Например, антителата могат да бъдат прехвърлени на бебе чрез майчината кърма, или чрез кръвни продукти, съдържащи антитела като имуноглобулин, които могат да се прелеят от един човек на друг. Най-честата форма на пасивен имунитет е тази, която едно кърмаче получава от майка си. Антителата се транспортират през плацентата през последните един до два месеца от бременността. В резултат на това едно новородено кърмаче ще има същите антитела като майка си. Тези антитела ще предпазят кърмачетата от определени заболявания до една година, и ще действат за защита срещу специфични антигени. Въпреки че е от полза, пасивният имунитет е временен, докато антителата изчезнат, тъй като тялото не е произвело антителата.

Придобитият (адаптивен) имунитет е вид имунитет, който се развива от имунологичната памет. Тялото е изложено на специфичен антиген, (който е прикрепен към патоген) и развива антитела към този специфичен антиген. Следващият път, когато нахлува антиген, тялото има памет за специфичния антиген и вече има антитела, за да се бори с него. Придобитият имунитет може да възникне от излагане на инфекция, където човек получава заболяване и развива имунитет в резултат на това. Придобитият имунитет възниква и от ваксинацията, при която ваксината имитира определено заболяване, причинявайки имунен отговор при ваксинирания индивид, без да ги разболява.

Как се постига имунитета?

Имунитетът към дадено заболяване се постига чрез наличието на антитела към това заболяване в системата на човека. Антителата са протеини, произведени от организма, за да неутрализират или унищожат токсините или организмите пренасящите болести. Антителата са специфични за заболяването. Например, антитялото срещу морбили ще предпази човек, който е изложен на болестта морбили, но няма да има ефект, ако той или тя е изложен на паротит.

Каква е функцията на двата вида имунитет: активен и пасивен?

Активен имунитет

Активният имунитет води до резултати, когато излагането на болестен организъм задейства имунната система за производство на антитела срещу това заболяване. Активният имунитет може да бъде придобит чрез естествен имунитет или имунитет, предизвикан от ваксината.

Естественият имунитет се придобива от излагане на болестния организъм чрез инфекция с действителното заболяване.

Ваксинираният имунитет се придобива чрез въвеждането на убита или отслабена форма на болестния организъм чрез ваксинация.

Така или иначе, ако имунен човек влезе в контакт с това заболяване в бъдеще, имунната им система ще го разпознае и веднага ще произведе антителата, необходими за борбата с него. Активният имунитет е дълготраен, а понякога и доживотен.

Пасивен имунитет

Пасивния имунитет се осигурява, когато на човек се дават антитела на заболяване, вместо да ги произвежда чрез собствената си имунна система.

Новороденото бебе придобива пасивен имунитет от майка си през плацентата.

Хората също могат да получат пасивен имунитет чрез антитяло-съдържащи кръвни продукти като имунен глобулин, който може да се даде, когато е необходима незабавна защита от конкретно заболяване.

Голямото предимство на пасивния имунитет е, че защитата е незабавна, като се има предвид, че активният имунитет отнема време (обикновено няколко седмици), за да се развие. Въпреки това, пасивен имунитет продължава само за няколко седмици или месеци. Само активният имунитет е дълготраен.