Показване на 1–16 от 43 резултата

Clear Base® Витамин E 400 IU / Vitamin E Natural Factors – 180 софтгел капсули

Original price was: 83.80 лв..Current price is: 67.05 лв..

Clear Base® Витамин E 400 IU / Vitamin E Natural Factors – 90 софтгел капсули

Original price was: 44.30 лв..Current price is: 35.45 лв..

Железен Цитрат / Iron Citrate Swanson – 60 веге капсули

Original price was: 19.90 лв..Current price is: 16.90 лв..

Желязо бисглицинат / IronSense® WomenSense® 20 mg Natural Factors – 60 Vcaps

Original price was: 57.50 лв..Current price is: 46.00 лв..

Кръвоносен съд представлява съд в човешкото или животинското тяло, в който циркулира кръвта. Съдовете, които пренасят кръв далеч от сърцето, се наричат артерии, а техните много малки клони са артериоли. Много малки клони, които събират кръвта от различните органи и части, се наричат венули и те се обединяват, за да образуват вени, които връщат кръвта в сърцето. Капилярите са минутни тънкостенни съдове, които свързват артериолите и венулите; именно чрез капилярите се обменят хранителни вещества и отпадъци между кръвта и телесните тъкани.

Вътрешната повърхност на всеки кръвоносен съд е облицована от тънък слой клетки, известен като ендотел. Ендотелът се отделя от трудните външни слоеве на съда чрез базалната ламина, извънклетъчна матрица, произведена от околните епителни клетки. Ендотелиумът играе критична роля в контролирането на преминаването на вещества, включително хранителни вещества и отпадъчни продукти, към и от кръвта. При определени обстоятелства тъканите могат да отглеждат нови кръвоносни съдове, процес, известен като ангиогенеза. Ангиогенезата играе важна роля в замяната на увредената тъкан, но се среща и при необичайни условия, като например при туморния растеж и прогресия.

Какви са функциите на кръвоносните съдове?

При хората функцията и структурата на кръвоносните съдове могат да бъдат засегнати от редица различни заболявания и състояния. Някои примери включват възпаление, атеросклероза, която включва отлагане на мазнини в артериалния ендотел и хипертония, при които стесняването на артериолите причинява необичайно повишаване на кръвното налягане.

Каква е структурата на кръвоносните съдове?

Кръвоносните съдове са сложни мрежи от кухи тръби, които транспортират кръв по цялото тяло, така че да може да доставя ценни хранителни вещества на и да премахне отпадъците от клетките. Тези тръби са конструирани от слоеве от съединителна тъкан и мускул с вътрешен слой, образуван от ендотелни клетки.

В капилярите и синусоидите ендотелиумът включва по-голямата част от съда. Кръвоносния съд ендотел е непрекъснат с вътрешната тъкан в обвивка на органи като мозъка, белите дробове, кожата и сърцето. В сърцето този вътрешен слой се нарича ендокарда.

Кръвоносни съдове и циркулация

Кръвта се циркулира през тялото от кръвоносните съдове чрез сърдечно-съдовата система, която се включва от сърцето и кръвоносната система. Артериите се движат кръв от сърцето първо към по-малки артериоли, след това капиляри или синусоиди, венули, вени и обратно към сърцето.

Кръвта пътува през белодробни и системни вериги, като белодробната верига е пътеката между сърцето и белите дробове и останалата част от тялото системната верига. Микроциркулацията е потокът на кръв от артериоли към капиляри или синусоиди към венули —най-малките съдове на кръвоносната система. Тъй като кръвта се движи през капиляри, кислород, въглероден диоксид, хранителни вещества, и отпадъци се обменят между кръвта и течността между клетките.

Какви са видовете кръвоносни съдове?

Има четири основни вида кръвоносни съдове, от които всеки кръвоносен съд играе собствената си роля:

Артерии: Това са еластични съдове, които транспортират кръвта далеч от сърцето. Белодробните артерии пренасят кръв от сърцето до белите дробове, където кислородът се улавя от червените кръвни клетки. Системните артерии доставят кръв на останалата част от тялото.

Вени: Това също са еластични съдове, но те транспортират кръв до сърцето. Четирите вида вени са белодробни, системни, повърхностни и дълбоки вени.

Капиляри: Това са изключително малки съдове, разположени в рамките на тъканите на тялото, които транспортират кръв от артериите до вените. Обменът на течности и газ между капилярите и телесните тъкани се извършва на капилярните легла.

Синусоиди: Тези тесни съдове са разположени в рамките на черния дроб, далака, и костния мозък. Подобно на капилярите, те доставят кръв от по-големи артерии до вени. За разлика от капилярите, синусоидите са пропускливи и течащи, за да позволят бързо усвояване на хранителни вещества.

Какви са усложненията при кръвоносните съдове?

Кръвоносните съдове не могат да функционират правилно, когато са инхибирани от съдови заболявания. Едно от най-честите заболявания на артериите се нарича атеросклероза. При атеросклерозата холестеролът и мастните отлагания се натрупват вътре в артериалните стени, водещи до образуването на плака. Това инхибира притока на кръв към органи и тъкани и може да доведе до допълнителни усложнения като кръвни съсиреци. Точно тук могат да ви помогнат хранителните добавки за прочистване на кръвоносните съдове.

Еластичността на кръвоносните съдове им дава възможност да циркулират кръв, но закалената плака в артериалните стени ги прави твърде сковани, за да направят това. Втвърдените съдове може дори да се разкъсат под налягане. Атеросклерозата също може да причини издуването на отслабена артерия, известна като аневризма. Аневризмите създават усложнения чрез натискане срещу органи и могат да се разкъсат и да причинят вътрешно кървене, ако останат нелекувани. Други съдови заболявания включват инсулт, хронична венозна недостатъчност, както и болест на сънната артерия.

Повечето венозни проблеми се дължат на възпаление, което е резултат от нараняване, запушване, дефект или инфекция. Образуването на кръвни съсиреци в повърхностни вени може да предизвика повърхностен тромбофлебит, който се характеризира със съсиреци във вени, разположени точно под повърхността на кожата. Кръвните съсиреци в дълбоки вени водят до състояние, известно като дълбока венозна тромбоза. Разширените вени, които са разширени вени, които могат да доведат до кръвни съсиреци, могат да се развият, когато увреждането на венните клапи причинява натрупване на кръв.

Изберете точната хранителна добавка за прочистване на кръвоносните съдове от MagHerbs.com