Показване на 1–16 от 41 резултата

Калций се намира в много мултивитамини-минерални добавки, в калций хранителна добавка и други хранителни веществатака като витамин D. Двете основни форми на калций в хранителни добавки са калциев карбонат и калциев цитрат.

Какво представлява Калций?

Калцият е минерал, от който тялото ви се нуждае, за да изгради и поддържа силни кости. Тялото ти може да съхранява калций, но не може да го произвежда. Ето защо трябва да получите калций, който трябва да се набави от храни, напитки и хранителни добавки.

Ако в тялото ви липсва достатъчно калций в продължение на много години, бихте могли да се сблъскате със здравословни проблеми, свързани с по-слаби кости:

  • Децата може да не достигнат пълната си потенциална височина за възрастни.
  • Възрастните може да имат повече костни фрактури.
  • Рискът от остеопороза се увеличава.

Усвояването на калций е най-високо по време на периоди на интензивен растеж, като детството и бременността, когато бързо растящите кости имат най-високото търсене на минерала. С изключение на бременността, усвояването на калций започва да намалява по време на зряла възраст и продължава да намалява след менопаузата, когато производството на естроген намалява. Липсата на естроген води до повече костна разбивка и по-малко усвояване на калций от храни и хранителни добавки. Ето защо RDA за консумация на калций се увеличава за жени на възраст 51. Това е времето, през което менопаузата обикновено започва.

Защо минералът Калций е важен?

Консумирането на адекватен калций заедно с витамин D, през целия живот, може да помогне за изграждането на силни, плътни кости. Може да се намали риска от остеопороза —състояние, при което костите стават порести, крехки и по-склонни към фрактури.

Какво представлява калций и какво прави?

Калцият е минерал, от който тялото ви се нуждае, за да изгради и поддържа силни кости и да изпълнява много важни функции. Калцият е най-изобилният минерал в тялото.

Почти целият калций в тялото се съхранява във вашите кости и зъби, като им дава структура и твърдост.

Тялото ви се нуждае от калций, за да могат мускулите да се движат и нервите да носят съобщения между мозъка ви и всяка част от тялото ви. Минералът Калций също помага на кръвоносните съдове да се движи кръвта по цялото ви тяло и спомага за освобождаването на хормони, които засягат много функции в тялото.

Кои храни осигуряват калций?

Елемента Ca се намира в много храни. Можете да получите препоръчителни количества калций, като ядете разнообразие от храни, включително следното:

Мляко, кисело мляко и сирене са основните хранителни източници на калций за повечето хора.

Консервите със сардини и сьомга с кости съдържат калций.

Някои зеленчуци, като кале, броколи, и китайско зеле също съдържат калций.

Калций се добавя към някои напитки, включително много плодови сокове и млечни заместители като соеви и бадемови напитки, както и някои марки тофу и готови за консумация зърнени храни. За да разберете дали тези храни имат добавен калций, проверете етикетите на продукта.

Повечето зърна (като хляб, паста и неукрепени зърнени храни) нямат високи количества калций. Въпреки това, хората ги ядат често, и това, което допринасят, се допълва.

Какви видове калций хранителна добавка са налични?

Двете основни форми на калций в хранителни добавки са калциев карбонат и калциев цитрат. Калциев карбонат се абсорбира най-добре, когато се приема с храна. Някои антиациди без рецепта, като Tums и Rolaids, също съдържат калциев карбонат.

Калциев цитрат се абсорбира добре на празен стомах или пълен стомах. Хората с ниски нива на стомашна киселина—състояние, най-често срещано при по-възрастните хора—абсорбират калциев цитрат по-лесно от калциевия карбонат.

Други форми на калций в добавки и подсилени храни включват калциев сулфат, калциев аскорбат, калциев микрокристален хидроксиапатит, калциев глюконат, калциев лактат, и калциев фосфат.

Калций се абсорбира най-добре, когато приемате 500 mg или по-малко по едно и също време. Ако вземете 1000 mg на ден калциеви добавки, например, по-добре е да вземете по-малка доза два пъти дневно, отколкото да приемате цялата доза наведнъж.

Има ли странични ефекти?

Калциевите добавки може да предизвикат образуване на газове, подуване на корема и запек при някои хора. Ако имате някой от тези симптоми, опитайте да разпрострете калциевата доза през целия ден, като добавката с хранене, или да превключите формата на калций, който приемате.

Кои хора страдат от недостиг на Калций?

Хора, които не пият мляко или ядат други млечни продукти. Млечните продукти са богати източници на калций, но хората с непоносимост към лактоза, хора с млечни алергии, и вегани (хора, които не консумират никакви животински продукти), трябва да намерят други източници на калций. Възможностите включват млечни продукти без лактоза или с намалена лактоза; консерви от риба с кости; някои зеленчуци, като кале, броколи, и китайско зеле; обогатени с калций плодови сокове и заместители на млякото като соеви и бадемови напитки, тофу, и готови за консумация зърнени храни; и хранителни добавки, които съдържат калций.

Какво ще стане, ако не получа достатъчно калций?

Получаването на твърде малко калций може да предизвика някои от следните условия:

  • Остеопороза, която причинява слаби, крехки кости и увеличава риска от падане;
  • Рахит, заболяване при деца, което причинява меки, слаби кости;
  • Остеомалация, която причинява меки кости при деца и възрастни.

Какви са някои от ефектите на калций върху здравето?

Учените изучават калций, за да разберат как влияе на здравето. Ето няколко примера за това, което показа това изследване:

Здравето на костите при по-възрастни възрастни

След около 30-годишна възраст костите бавно губят калций. В средна възраст костната загуба се ускорява и може да доведе до слаби, крехки кости (остеопороза) и счупени кости (фрактури). Въпреки че костната загуба е по-честа при жените, тя може да повлияе на мъжете също.

Здравето на костите ви се измерва с тест за костна минерална плътност, който ще покаже дали костите ви са здрави и силни, или слаби и тънки. Някои изследвания са установили, че калциевите добавки със или без витамин D увеличават костната минерална плътност при по-възрастните възрастни, но други не. Освен това не е ясно дали калциевите добавки помагат за предотвратяване на фрактури. Повече изследвания е необходимо да се разбере по-добре дали консумацията на повече калций от храна или добавки подобрява здравето на костите при по-възрастните възрастни.