Показване на 11 резултата

Железен Цитрат / Iron Citrate Swanson – 60 веге капсули

Original price was: 19.90 лв..Current price is: 16.90 лв..

Желязо / HemoFactors® 20 mg Natural Factors – 60 дъвчащи таблетки

Original price was: 38.05 лв..Current price is: 30.45 лв..

Желязо бисглицинат / IronSense® WomenSense® 20 mg Natural Factors – 60 Vcaps

Original price was: 57.50 лв..Current price is: 46.00 лв..

Желязо хелат / Iron Chelate 25 mg Natural Factors – 90 таблетки

Original price was: 21.00 лв..Current price is: 16.80 лв..

Минералът Желязо е метален химичен елемент, който е много често срещан в нашата планета. Той има много употреби в различни индустрии и дори в човешкото тяло. Желязото има химически символ – Fe. Той е в категория преходни елементи и рядко се среща в чиста форма.

Желязото (химичен елемент с номер 26, символ Fe) е най-разпространеният метален елемент във вселената. В чисто състояние желязото е тъмен, сребристо-сив метал. Това е много реактивен елемент и окислява много лесно ръжди. Наличието на червени, портокалови и жълти окиси, наблюдавани в някои почви и скали, вероятно са железни оксиди. Желязото е третият най-често срещан елемент, който съставя Земята. Минералът Fe е един от трите естествено магнитни елемента. Останалите са кобалт и никел. Желязото е най-магнитният елемент от трите изброени.

Какво още трябва да знаем за елемента желязо?

Желязото е минерал, присъстващ в хемоглобина, протеин, който транспортира кислород от белите дробове до тъканите, и миоглобин, друг протеин, който носи и съхранява кислород за мускулите ви.

Също така е от съществено значение за развитието на мозъчните клетки, физически растеж, и хормонален синтез, както и поддържа метаболизма на мускулите.

Къде може да се открие минералът желязо?

Желязо може да се намери като хем или не-хем желязо. Растенията и подсилените с желязо продукти съдържат само не-хем желязо, но животинските хранителни източници съдържат и двете форми на желязо. Някои от най-богатите източници на желязо включват постно меса, морски дарове, ядки, боб, и листни зелени.

За кои съсловия е необходимо желязото?

И все пак, някои популации могат да имат неадекватни прием на желязо, нарушена абсорбция, или повишени нужди от желязо. По този начин, те могат да бъдат изложени на риск от недостиг на желязо, което може да доведе до умора, виене на свят, и слабост, наред с други симптоми.

Тези популации обикновено включват бременни жени, кърмачета и деца, спортисти, жени с тежко менструално кървене, тези със стомашно-чревни нарушения или рак, и чести кръводарители.

За щастие, има изобилие от желязо добавки на разположение, които могат да помогнат за възстановяване на вашите железни магазини.

Как помагат формите на желязото?

Желязото (ферозен фумарат, ферозен глюконат, ферозни сулфати) се използва за лечение или предотвратяване на анемия (по-нисък от нормалния брой червени кръвни клетки), когато количеството желязо, взето в диетата, не е достатъчно. Желязото е минерал, който се предлага като хранителна добавка. Тя работи, като помага на тялото да произвежда червени кръвни клетки.

Под какви форми се предлага минерала желязо?

Хранителни добавки желязо (ферозен фумарат, ферозен глюконат, ферозен сулфат) идват като редовни, филмирани, и таблетки с удължено освобождаване (дълго действащи) таблетки; капсули, и перорална течност (капки и еликсир), която да приемате през устата. Желязото обикновено се приема с храна или веднага след хранене веднъж дневно или както е указано от Вашия лекар. Приемайте желязо по едно и също време(а) всеки ден.

Как да приемаме желязото?

Хранителни добавкки с желязо са на разположение самостоятелно и във фиксирана-комбинация с витамини и някои лекарства. Ако Вашият лекар е предписал лекарство, което съдържа желязо, трябва да внимавате да не приемате други добавки или лекарства, които също съдържат желязо.

Железни капки идват със специален капкомер за измерване на дозата. Помолете Вашия фармацевт или лекар да Ви покажат как да го използвате. Капките могат да се поставят директно в устата или да се смесват с вода, кърма, зърнени култури, формула, или плодов сок. Откачете леко в устата към вътрешната буза; малко количество ще остане в върха. Ако давате железни капки на дете, прочетете внимателно етикета на опаковката, за да сте сигурни, че това е правилният продукт за дете на тази възраст.