Показване на 1–16 от 47 резултата

Комплекс Течно Злато / Liquid Gold Complex AquaSource – 50 ml

Original price was: 94.00 лв..Current price is: 75.00 лв..

Какво представляват Омега 3 6 9 мастни киселини?

Мастните киселини са градивните блокове на мазнините в телата ни и в храната ни. Храната, която ядем, ако съдържа мазнини, се разгражда в телата ни на мастни киселини, за да могат да се абсорбират. Има много видове мастни киселини. Омега-3, омега-6 и омега-9 са три от тях.

Омега-3 и -6 мастни киселини са „полиненаситени“. Това е химичен термин, който означава, че мастната молекула съдържа множество двойни въглеродни връзки. Омега-9 мастни киселини са „мононенаситени“, и следователно имат само една двойна въглеродна връзка. Числата 3, 6 и 9 просто се отнасят до местоположението на двойната връзка върху молекулната верига.

Някои мазнини не могат да бъдат направени в тялото и трябва да бъдат получени чрез храна. Те се наричат „есенциални“ мастни киселини и включват някои омега-3 и -6s. Други видове, като омега-9 мастни киселини, могат да бъдат направени в тялото.

Защо мастните киселини са направени в добавки? Докато мастните киселини са в изобилие в храната, видовете, открити в съвременната западна диета, вече не са идеални. Целта на омега 3-6-9 мастна киселина добавка е да се осигури мазнини в съотношение, което насърчава здравето и благосъстоянието.

Ползи от Омега 3 6 9 мастни киселини

Когато говорим за мастни киселини, омега-3s получават по-голямата част от вниманието. Това е така, защото те играят важни роли в тялото и някои хора може да не се достатъчно от тях.

Видове диетични омега-3 мастни киселини и техните хранителни източници включват:

  • ALA (алфа-линолова киселина) — растителни масла като ленено семе;
  • СИП (ейкозапентаенова киселина) — риба, морски дарове и водорасли;
  • DHA (докозахексаенова киселина) — риба, морски дарове и водорасли.

ALA е основна омега-3 мастна киселина, защото тя трябва да се получи чрез диета. Малки количества ала могат да бъдат превърнати в СИП и DHA в тялото. Но тъй като СИП и DHA имат такива важни роли, някои хора избират директно да консумират богати на СИП/DHA храни или добавки. Голяма част от изследванията върху омега-3 се фокусира върху СИП и DHA.

Ето известни ползи от омега-3 мастни киселини

Сърдечно-съдово здраве

Високи триглицериди са рисков фактор за сърдечни заболявания, и изследвания показват, че тези, които ядат две порства мастни риби на седмица или да вземе EPA /DHA добавка имат по-ниски нива на триглицеридите. Той също така намалява маркерите на възпаление, което може да доведе до коронарни събития като инфаркт или инсулт. Освен това, точно както някои хора приемат аспирин за сърцето си, за да намалят коагулацията на кръвта, СИП и DHA работят по същия начин (x, x, x).

EPA/DHA добавки може да помогне за насърчаване на здравето на сърцето по друг начин също. Допълнителни инча около корема е рисков фактор за сърдечни заболявания, и проучвания показват, че EPA / DHA може да помогне за намаляване на обиколката на талията, когато се комбинира с други здравословни навици на живот като физически упражнения (x, x).

Въпреки тези ефекти на СИП и DHA върху сърдечно-съдовата система, Изследователите все още се опитват да определят степента, до която това предотвратява смъртта от инфаркти и инсулти. Изглежда, че намалява основните събития при някои хора, но не и други (х).

Развитие и функция на мозъка

Омега-3, по-специално DHA, са критични за правилното развитие на мозъка. По време на третия триместър на гестацията, DHA бързо се натрупва в феталната тъкан, особено мозъка и ретината. Адекватен прием на DHA в мозъка на плода и кърмачетата е свързан с по-добри познавателни умения. Едно проучване дори установи, че кърмачетата на майките, които са приемали DHA добавки по време на бременност, са се представили по-добре при тестове за решаване на проблеми на 9-месечна възраст (x, x, x).

Националните институти по здравеопазване препоръчва бременните жени да ядат 8 до 12 Унции богата на СИП/DHA риба седмично. Той обаче предпазливост, че някои риби могат да съдържат вреден живак. Сортовете с по-нисък живак включват сьомга, пъстърва, сардини и херинга (х).

По-късно в живота омега 3 мастни киселини биха могли да помогнат за предпазване от деменция. Едно проучване, например, установи, че пациентите с болестта на Алцхаймер имат по-ниски серумни нива на DHA и EPA в сравнение с хората без болестта. Изследванията все още са неубедителни, но изглежда, че консумацията на мастни риби (а оттам и по-високият хранителен прием на EPA/DHA) играе роля в мозъчната функция дори чрез зряла възраст (x, x, x).

Психично здраве

Проучванията показват потенциална полза от СИП и/или DHA по няколко психични проблеми, включително депресия, ADHD, биполярно разстройство, гранично разстройство на личността и шизофрения. Това може да се дължи отчасти на противовъзпалителния ефект на омега-3, както и на ефекта, който тези мазнини имат върху клетъчните мембрани.