Показване на 1–16 от 32 резултата

Ацидофилус / Acidophilus AquaSource – 50 Капсули

Original price was: 47.00 лв..Current price is: 44.00 лв..

Бифидус Комплекс / Bifidus Complex AquaSource – 50 Капсули

Original price was: 54.90 лв..Current price is: 49.00 лв..

Пробиотиците са изградени от добри живи бактерии и/или дрожди, които естествено живеят във вашето тяло. В организма постоянно присъстват както добри, така и лоши. Когато получите инфекция, има наличие на лоши бактерии, които нокаутират равновесието на системите ви. Добрите бактерии спомагат за премахването на допълнителните лоши бактерии, връщайки баланса на организма. Пробиотик-добавките са начин да добавите добри бактерии към тялото си.

Къде можем да открием пробиотиците?

Пробиотиците могат да бъдат намерени в храни като кисело мляко. Бактериите (lactobacillus и bifidobacterium) и дрожди (saccharomyces boulardii) могат да бъдат открити в много части на тялото ви, включително и червата ви.

Пробиотиците са изработени както от бактерии, така и от дрожди. Чести пробиотични бактерии могат да включват лактобацилус и бифидобактериум. Най-честата мая, намерени в пробиотиците е saccharomyces boulardii.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са комбинация от живи полезни бактерии и/или дрожди, които естествено живеят в тялото ви. Бактериите обикновено се разглеждат в отрицателна светлина като нещо, което ви разболява. Въпреки това, имате два вида бактерии постоянно във и върху тялото ви — добри бактерии и лоши бактерии. Пробиотиците са съставени от добри бактерии, които помагат за поддържане на тялото в здрав вид и работят добре. Добрите бактерии ви помагат в много отношения, включително борбата с лоши бактерии, когато имате твърде много от тях, помагайки ви да се чувствате по-добре.

Пробиотиците са част от по-голяма картина, касаеща бактериите и тялото ви – вашия микробиом. Помислете за микробиом като разнообразна общност от организми, като например гора, работейки заедно, за да поддържат тялото ви здраво. Тази общност е съставена от неща, наречени микроби. Имате трилиони микроби върху и в тялото си. Тези микроби са комбинация от:

 • Бактерии;
 • Гъбички (включително дрожди);
 • Вируси;
 • Протозои.

Микробиомът на всеки организъм е уникален. Никои двама души нямат едни и същи микробни клетки – дори близнаците са различни.

За да може един микроб да се нарече пробиотик, той трябва да има няколко характеристики. Те включват:

 • Да бъде изолиран от човек.
 • Да оцелее в червата ви след поглъщане;
 • Да има доказана полза за вас;
 • Да бъде безопасно консумиран.

Къде живеят полезните пробиотици (микроби) в тялото ми?

Въпреки че най-често срещаното място, свързано с полезните микроби, е червата ви (предимно големите черва), има няколко места във и върху тялото ви, които са домакини на добри микроби. Тези местоположения са в контакт с „външния свят“ и включват вашите:

 • Черва;
 • Уста;
 • Влагалище;
 • Пикочни пътища;
 • Кожа;
 • Бели дробове.

Как работят пробиотиците?

Основната работа на пробиотиците, или добрите бактерии, е да се поддържа здравословния баланс в тялото. Приемането на пробиотици кара тялото да се държи неутрално. Когато сте болни, лошите бактерии навлизат в тялото ви и се увеличават на брой. Това събаря тялото ви от равновесие. Добрите бактерии работят, за да се преборите с лошите бактерии и да възстановите баланса в рамките на тялото, което ви кара да се чувствате по-добре.

Добрите бактерии ви поддържат здрави, като подпомага имунната ви функция и контролират възпалението. Някои видове добри бактерии също могат да:

 • Помогнат на тялото ви да смила храната;
 • Пазят лошите бактерии да не излязат от контрол и да не ви разболеят;
 • Създавате допълнително витамини.
 • Разграждане и абсорбиране на лекарства.

Този балансиращ акт естествено се случва в тялото ви през цялото време. Вие всъщност не се нуждаете от пробиотични добавки, за да се абсорбират и разградят постъпилите вещества в организма. Добрите бактерии са просто естествена част от тялото ви. Яденето на добре балансирана диета, богата на фибри всеки ден, помага да се запази броят на добрите бактерии на правилните нива.

Кои са най-честите видове пробиотични бактерии?

Въпреки че има много видове бактерии, които могат да се считат за пробиотици, има два специфични вида бактерии, които са често срещани пробиотици, намерени в магазините. Те включват:

 • Лактобацилус;
 • Бифидобактериум.

Пробиотиците също са съставени от добра мая. Най-често срещаният вид дрожди, открити в пробиотиците, е захаромици булардии.

Мога ли да използвам пробиотици, за да помогнат при медицински състояния?

В момента има голямо количество изследвания, случващи се около идеята за това какво пробиотиците могат да направят за тялото си.

Въпреки че има много положителни резултати, изследователите все още работят за намиране на окончателни отговори за това как пробиотиците могат да помогнат с различни условия.

Въпреки това, има някои медицински състояния, при които пробиотиците могат да помогнат. Това може да варира между хората, което означава, че това, което работи за един човек, може да не работи при друг. Те също могат да варират въз основа на определени пробиотици, които се приемат.