Показване на 1–16 от 94 резултата

Какво представлява простатата?

Простатата е част от мъжката репродуктивна система, която включва пенис, простатна жлеза, семенни везикули и тестиси. Простатата се намира точно под пикочния мехур и пред ректума. Има размер на орех и обгражда уретрата, (тръбата, която изпразва урината от пикочния мехур). Произвежда течност, която съставлява част от спермата.

Със възрастта простатата при мъжете има тенденция да се увеличава по размери. Това може да накара уретрата да се стесни и да намали притока на урина. Този процес се нарича доброкачествена хиперплазия на простатата.

Какво представлява рак на простатната жлеза?

Ракът е заболяване, при което клетките в тялото растат извън контрол. Повечето видове рак на простатата, намерени чрез скрининг са леки и бавно развиващи и може последиците да не са фатални. Някои мъже могат да имат по-бързо развиващ се рак на простатата и е необходимо да се възползват от ранно лечение.

Какви са симптомите?

При различните мъже се срещат различни симптоми за рак на простатата. Някои мъже изобщо нямат симптоми.

Ако имате някой от следните симптоми, непременно се консултирайте с Вашия лекар:

 • Затруднено започване на уриниране;
 • Слаб или прекъснат поток от урина;
 • Често уриниране, особено през нощта;
 • Затруднено изпразване на пикочния мехур напълно;
 • Болка или парене по време на уриниране;
 • Кръв в урината или спермата;
 • Болка в гърба, бедрата или таза, която не отминава;
 • Болезнена еякулация.

Имайте предвид, че тези симптоми могат да бъдат причинени от състояния, различни от рак на простатата.

Скрининг за рак на простатата

Един скрининг тест за рак на простатата е простатен специфичен антиген (PSA) кръвен тест, който може да бъде необичайно (не нормално) по няколко причини освен рак на простатата.

Единственият начин да се разбере дали ненормален тест се дължи на рак е да се направи биопсия. Биопсия е операция, за да получите малки парчета от простатата, за да погледнете под микроскоп. Ако биопсия показва, че има ракови клетки, тогава Вашият лекар ще обсъди възможностите за лечение.

Да се изследвам ли за рак на простатата?

Мъжете, които са на възраст от 55 до 69 години, трябва да вземат индивидуални решения за това да бъдат подложени на скрининг за рак на простатата с тест за специфичен антиген на простатата (PSA).

Преди да вземат решение, мъжете трябва да говорят с лекаря си за ползите и вредите от скрининг за рак на простатата, включително ползите и вредите от други тестове и лечение.

Мъжете, които са на възраст над 70 години, не трябва да бъдат изследвани за рак на простатата рутинно.

Препоръката за изследването се отнася за мъже, които:

 • Са изложени на среден риск за рак на простатата;
 • Са изложени на повишен риск за рак на простатата;
 • Нямат симптоми на рак на простатата.

Какви са ползите и вредите от скрининг тест?

Целта на скрининг тестването за рак на простатата е да се намерят видове рак, които могат да изложат на висок риск мъжете, ако не се лекуват, и да ги намерят рано, преди да се разпространят. Въпреки това, повечето рак на простатата растат бавно или изобщо не се развиват.

Биопсия е процедура, която може да се използва за диагностициране на рака на простатата. Биопсията се прилага, когато малко парче тъкан се отстрани от простатата и погледнато под микроскоп, се види дали има ракови клетки.

Резултат от Глийсън се определя, когато тъканта на биопсия се разглежда под микроскопа. Ако има рак, резултатът показва каква е вероятността да се разпространи. Резултатът варира от 2 до 10. Колкото по-нисък е резултатът, толкова по-малко вероятно е ракът да се разпространи.

Как се диагностицира ракът на простатата?

Биопсията е основният инструмент за диагностициране на рак на простатата, но лекарите може да използват други инструменти, за да помогнат да се уверите, че биопсия е направена на правилното място. Например, лекарите могат да използват трансректален ултразвук или ядрено магнитен резонанс (ЯМР), за да помогнат за насочването на биопсия. При трансректален ултразвук се вкарва сонда с размер на пръст в ректума и високоенергийни звукови вълни (ултразвук) се отскачат от простатата, за да се създаде картина на простатата, наречена сонограма. ЯМР използва магнити и радиовълни, за да произвежда изображения на компютър. ЯМР не използва никаква радиация.

Обобщение

Ако се диагностицира рак на простатата, други тестове се правят, за да разберете дали раковите клетки са се разпространили в рамките на простатата или в други части на тялото. Този процес се нарича постановане. Дали ракът е само в простатата, или се е разпространил извън простатата, определя вашия стадий на рак на простатата. Стадия на рак на простатата казва на лекарите какъв вид лечение ви трябва.