Показване на 1–16 от 406 резултата

100% Цейлонска Канела Cvetita Herbal – 80 капсули

Original price was: 30.00 лв..Current price is: 24.90 лв..

Как действа Сърцето?

Сърцето е орган с размерите на юмрук, който изпомпва кръв през тялото ви. То е съставено от множество слоеве тъкан.

Сърцето се намира в центъра на кръвоносната ти система. Тази система е мрежа от кръвоносни съдове, като артерии, вени и капиляри, която носи кръв към и от всички области на тялото. Кръвта Ви доставя кислорода и хранителните вещества, благодарение на които органите Ви работят правилно. Кръвта също така пренася въглероден диоксид в белите ви дробове, за да можете да го издишате. Вътре в сърцето ви клапите поддържат кръв, течаща в правилната посока.

Електрическата система на сърцето ви контролира скоростта и ритъма на сърдечния ритъм. Здравото сърце снабдява тялото ви с точното количество кръв със скоростта, необходима за да работи добре. Имайте в предвид, че едно заболяване или нараняване може да отслаби сърцето ви, а с това следва че органите на тялото Ви няма да получат достатъчно кръв, за да работят нормално.

Какво трябва да знаем за анатомията на сърцето ви?

Сърцето ви се намира в центъра на гърдите, в близост до дробовете ви. Сърдечния орган има четири кухи сърдечни камери, заобиколени от мускулна и друга сърдечна тъкан. Камерите са разделени със сърдечни клапи, които се уверяват, че кръвта продължава да тече в правилната посока. Прочетете повече за сърдечните клапи в Кръвния поток.

Двете горни камери на сърцето ви се наричат предсърдия, а двете долни камери се наричат вентрикули. Кръвта тече от тялото и белите дробове към предсърдията и от предсърдията към вентрикулите. Вентрикулите изпомпват кръвта от сърцето към белите дробове и други части на тялото. Вътрешната стена от тъканта разделя дясната и лявата страна на сърцето ви. Тази стена се нарича преградата.

Сърцето е направено от три слоя тъкан.

Ендокард, тънката вътрешна облицовка на сърдечните камери, която също образува повърхността на клапаните.

Миокард, дебелият среден слой мускул, който позволява на сърдечните ви камери да се свият и да се отпуснат, за да изпомпят кръв към тялото ви.

Перикард, сака, който обгражда сърцето ви. Изработен от тънки слоеве тъкан, той държи сърцето на място и го предпазва. Малко количество течност между слоевете спомага за намаляване на триенето между биещото сърце и околните тъкани.

Кои състояния могат да повлияят на тъканта на сърцето?

Кардиомиопатия, при която сърдечният мускул става разширен, дебел или твърд. С влошаването на кардиомиопатията сърцето става по-слабо и е по-малко способно да изпомпва кръв през тялото и да поддържа нормален електрически ритъм.

Възпаление на сърцето, което е възпаление в един или повече от слоевете на тъканта в сърцето, включително перикарда, миокарда или ендокарда. Това може да доведе до сериозни усложнения, включително сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок или неправилен сърдечен ритъм.

Какво трябва да знаем за понятието кръвен поток?

Артериите и вените свързват сърцето ви с останалата част от кръвоносната система. Вените носят кръв в сърцето ви. Артериите отнемат кръвта от сърцето ви. Сърдечните ви клапи спомагат за контролиране на посоката, в която тече кръвта.

Сърдечните клапи контролират притока на кръв, така че да се движи в правилната посока. Клапите пречат на кръв да тече назад.

Сърцето има четири клапана.

Трикуспидният клапан разделя десния атриум и дясната камера.

Митралната клапа разделя лявото предсърдие и лявата камера.

Белодробната клапа разделя дясната камера и белодробната артерия.

Аортната клапа разделя лявата камера и аортата.

Клапаните се отварят и затварят във времето с изпомпването на действието на предсърдията и вентрикулите на сърцето ви. Отварянето и затварянето включва набор от клапи, наречени купони или листовки. Купоните се отварят, за да позволят на кръвта да тече от камера и близо, за да позволи на камерата да се презапълни с кръв. Заболяванията на сърдечната клапа могат да причинят обратен поток или да забавят притока на кръв през сърцето.

Добавяне на кислород към кръвта

Бедната с кислород кръв от тялото навлиза в сърцето ви посредством две големи вени, наречени висшестояща и по-нисшестояща вена кава. Кръвта навлиза в десния атриум на сърцето и се изпомпва към дясната ви камера, която от своя страна изпомпва кръвта към белите ви дробове.

След това белодробната артерия пренася бедната с кислород кръв от сърцето ви до белите дробове. Дробовете ти добавят кислород към кръвта ви. Богатата на кислород кръв се връща в сърцето ви през белодробните вени.

Богатата на кислород кръв от белите дробове след това навлиза в лявото предсърдие и се изпомпва в лявата камера. Лявата камера генерира високото налягане, необходимо за изпомпване на кръвта към цялото ви тяло през кръвоносните ви съдове.

Когато кръвта напуска сърцето, за да отиде в останалата част на тялото, тя пътува през голяма артерия, наречена аорта. Състояния на издуване, подобно на балон, наречено аортна аневризма, понякога може да се случи точно в областта на аортата.

Как става доставянето на кислород на мускула на сърцето?

Подобно на други мускули в тялото, сърцето ви се нуждае от кръв, за да получи кислород и хранителни вещества. Коронарните ви артерии доставят кръв на сърцето ви. Тези артерии се разклоняват от аортата, така че богатата на кислород кръв да бъде доставена в сърцето ви, както и останалата част от тялото ви.

Лявата коронарна артерия доставя кръв в лявата част на сърцето ви, включително лявото ви предсърдие и камера и преградата между вентрикулите.

Циркумфлексната артерия се разклонява от лявата коронарна артерия, за да доставя кръв на част от лявата камера.

Лявата предна низходяща артерия също се разклонения от лявата коронарна артерия и осигурява кръв на части както от дясната, така и от лявата камера.

Дясната коронарна артерия осигурява кръв на десния атриум и части от двете вентрикули.

Маргиналната артерии клон от дясната коронарна артерия и осигуряват кръв на повърхността на десния атриум.

Задната низходяща артерия също се разклонения от дясната коронарна артерия и осигурява кръв до дъното на двете Вентрикули.