Показване на 1–16 от 18 резултата

Витамин А / Vitamin A Swanson 3 mg – 250 софтгел капсули

Original price was: 31.80 лв..Current price is: 27.00 лв..

Витамин А и Д / Vitamin A & D Swanson 1500/10 мкг – 250 софтгел капсули

Original price was: 33.60 лв..Current price is: 28.55 лв..

Витамини A, C, E и Селен / Vitamins A, C, E & Selenium (ACES) Swanson – 60 капсули

Original price was: 47.80 лв..Current price is: 40.65 лв..

Витамин А за кожа и за очи. Кои храни го съдържат? Какви са употребите и свойствата, ползите или страничните ефекти на витамин А?

Витамин А принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Друго много често срещано име на витамин А е Ретинол.

Какви са свойствата от употребата на Ретинол?

Свойствата на витамин А и ползите от използването му, са свързани главно със следните раздели:

Очите

Основната роля на витамин А е за зрението и очите ни. Витамин А взема важно участие в образуването на родопсин, вещество на очите ни, което участва главно в нощното зрение, което имаме.

Разграничаване на клетките

Витамин А играе важна роля в клетъчната диференциация, и е необходимо да се възстанови и създаде нови клетки в тялото ни.

Кожа и лигавици

Витамин А играе важна роля в поддържането на здравето на кожата ни и сближаването на лигавиците ни, помагайки за предотвратяване и контрола на инфекциите на носа, гърлото, белите дробове, пикочните пътища и др.

Други свойства

Витамин А допринася значително за развитието на плода, (по време на бременност на жени). Също така значително влияе върху растежа на костите, апетита, вкуса, слуха, растежа и производството на сперматозоиди при мъжете.

«Витамин А за очи» и «Витамин А за кожата» са някои от обичайните изречения, които описват и идентифицират свойствата и най-добрите ползи за витамин А, които можем да имаме от получаването на този витамин.

Кои са източниците и храните със съдържание на витамин А?

Първо, витамин А може да го намерим в изобилие в хранителни продукти като риба и хайвер. Също така може да се намери в маслото, млякото и черен дроб от някои животни. Витамин А не може да се намери в нито един зеленчук или плодове, но си струва да се спомене, че някои зеленчуци и плодове съдържат съставки, които помагат на тялото ни да синтезира самия Витамин А. Нека споменем един пример, морковът съдържа големи количества провитамин А или иначе казано бета-каротин, който е основният хранителен елемент, използван от тялото ни за синтезиране на витамин А.

Какви са симптомите на липсата на витамин А?

Изискванията на човешкото тяло от витамин А е около 5000 IU на ден, които се считат за малки количества по изискванията на нашата организация към други витамини.

Ако вземаме по-малки количества от vitamin А, може да създадем хиповитаминоза и ще имаме неприятни последствия главно за зрението и очите. Особено в много ранна възраст, при деца и кърмачета, липсата на витамин А може да предизвика сухота в очите и чувствителност към светлината. Някои признаци на липсата на витамин А, също са различните лезии в устната лигавица и фаринкса.

Какви са симптомите от прекомерен прием на витамин А?

От другата страна, твърде високият прием на витамин А, надвишаващ 100,000 IU на ден, със сигурност ще доведе до много неприятни последици в тялото ни. Възможни симптоми и Витамин А странични ефекти са следните:

  • гадене;
  • изсушаване на кожата;
  • косопад;
  • костна болка;
  • сънливост;
  • изключителна умора и внезапно изчерпване на тялото.

Хипервитаминозата в нашите дни, обикновено може да бъде причинена от прекомерен прием на различни хранителни добавки.

Какви са оптималните дневни дози от прием на витамин А?

Трябва да знаем, че нашият организъм има някои сериозни нива на безопасност при получаването на различни витамини. Жените трябва да имат предвид, че максималната граница на витамин А е 25,000 IU / ден или 7500 мг / ден, и за мъже е 30,000 IU / ден или иначе 9000 мг / ден.

Ако преминете над това ниво на сигурност, приемащият витамин А би причинил токсичност в тялото ни, защото витаминът винаги се съхранява в черния ни дроб. След 100 000 IU / ден или по друг начин 30.000 мг / ден, ще има сериозни последици за тялото ни. Така че винаги бъдете ВНИМАТЕЛНИ !!!

СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ! Жените по време на бременност не трябва да приемат повече от 800 мг / ден, но само ако техният лекар го позволява.

Също така хората с акнеични проблеми, които следват специално лечение на различни лекарства, може да изпитат различни странични ефекти по време на лечението, защото тези лекарства вече имат няколко количества витамин А.

Добрата новина за всички нас, са, че обикновено няма необратими странични ефекти от предозиране на витамин А. Така че, ако по някаква причина ще вземем прекомерни количества витамин А, всички странични ефекти, които ще се появят в тялото ни, обикновено са обратими.