Витамин D

Витамин D е сред основните хранителни вещества, от които има нужда всеки един човешки организъм, за да се подсигури неговото добро здраве. Това вещество подпомага тялото да абсорбира Калций (Ca), който е един от основните градивни елементи, които участват в изграждането на здравите и силни кости. Заедно тези витамини ще ви помогнат да си осигурите надеждна защита от остеопорозата. Остеопороза е заболяване, което едновременно изтънява и отслабва човешките кости, а това означава, че те стават по-податливи на счупвания, контузии и травми. Всеки човек се нуждае от Vitamin D и за провеждането на други важни процеси. Той е важен за мускулите, за да изпълняват тяхната функция, за нервите, за да се предава правилно и надеждно информацията между мозъка и тялото. Важен е още за имунната система, за да се справя ефективно с нахлуващите вируси и бактерии.

Значение на Витамин D за човешкото тяло

Vitamin D, наричан още "Калциферол", е от мастно-разтворимите витамини, които се срещат в някои определени видове храни, или като вещество, добавено в хранителни добавки. Това е още витамин, който човешкият организъм може да произвежда сам под въздействието на ултравиолетовите лъчи (UV) от директната слънчева светлина. Когато лъчите достигнат кожата се задейства и синтезирането на витаминът в човешкото тяло.

Витамин D, който си набавяте ежедневно чрез храната, добавки или чрез слънцето е биологично инертен и е необходимо да претърпи два процеса на хидроксилиране, за да може да се активира неговото действие в тялото. Първото хидроксилиране се осъществява в черният дроб, където се преобразува в 25-хидроксивитамин D (калцидиол), а второто в бъбреците - 1,25-хидроксивитамин D (калцитриол).

В природната му форма и в хранителните добавки се откриват две основни форми на Витамин D. Те са Витамин D2 и Витамин D3.

Витамин D насърчава абсорбцията на Калций в червата и спомага за поддържането на адекватни нива на минералите Калций и Фосфат в човешкия организъм. Благодарение на него се гарантира нормална костна минерализация и се предотвратява процес на хипокалциемична тетания (неволно свиване на мускулите в тялото, като това води до спазми и гърчове). Също така е необходим за правилният растеж на костите. Витамин D е подсигурява нормалното здраве на човешката костна структура, като предпазва от остеопороза и остеомалация при възрастните, а при децата от развитието на рахит. Витамин D играе и друго важно значение в човешкото тяло, като това включва и редуциране на възпалителните процеси, осигуряване на правилното протичане на клетъчния растеж, подкрепа на имунната и нервно-мускулна функция, както и спомага за нормален метаболизъм на глюкозата. 

Препоръчителен прием на Витамин D

Дневният препоръчителен прием на всички витамини, включително и на Витамин D е предоставен в диетичните референтни норми. Дадените норми са разработени след дългогодишни проучвания от Националната академия на науките, като референтните стойности са съобразени с нуждите на всеки един клинично здрав индивид. Дадените препоръчителни дози могат да покрият дневните нужди от хранителни вещества около 97-98%, като те не са заместител на разнообразното хранене. Референтните стойности е необходимо да се взимат предвид при изготвянето на диети и хранителни режими.

Препоръчителни дневни дози на Витамин D

 • Бебета до 12 месеца - 100 мкг (400IU)
 • Деца 1-13 години - 15 мкг (600IU)
 • Тийнейджъри 14-18 години - 15 мкг (600IU)
 • Възрастни 19-70 години - 15 мкг (600IU)
 • Възрастни над 71 години - 20 мкг (800IU)
 • Бременни и кърмачки - 15 мкг (600IU)

Къде се открива Витамин D?

Храната

Сравнително малко храни имат съдържание на Витамин D. Част от тях са месото от по-мазните риби, сред които са пъстърва, риба тон, сьомга, скумрия и други. Открива се и в рибеното масло от черен дроб. Витамин D можем да си набавим още чрез консумиране на сирене, жълтици, черен дроб, при които е наличен основно Витамин D3. Някои видове гъби имат съдържание на Витамин D2. Повечето храни са допълнително обогатени със съдържание на Витамин D, като в това число влизат прясно, кисело, соево, бадемово мляко, зърнените закуски, маргарин и други, които преминават през специални процеси, за да предоставят по-високо количество от него. Съдържащото се количество може да се открие върху етикета на продукта.

Излагане на слънце

По-голямата част от населението успяват да си набавят определени задоволителни нива на витамин D чрез престой на слънчева светлина. За съжаление синтезирането на Vitamin D в тялото от UV лъчите зависи от редица фактори, сред които са продължителност на деня, сезона, облачността, замърсяването на въздуха, използваните слънцезащитни продукти и други. Всички те влияят върху естественото производство на витамина. Освен това дългите часове на работа, престоят на закрито, работата на смени и други фактори често влияят върху задоволителният ни престой навън. Тук може да се има предвид, че полезните слънчеви лъчи не преминават през стъклата на коли, жилища и офиси, поради тази причина в тялото ви не може да се произведе витамин Д при стоене на светлина на закрито пространство. Важно е също да имате предвид, че прекомерното излагане на слънце е канцерогенно и може да доведе до развитие на рак на кожата. Експерти препоръчват да се внимава с продължителният престой, особено през най-горещите месеци на годината.

Хранителни добавки

Предлаганите на пазара хранителни добавки могат да съдържат Витамин Д2 и Витамин Д3. Тяхното съдържание обикновено се открива в различни видове добавки, основно витамини / мултивитамини. Срещат се и хранителни добавки само със съдържание на витамин D. При изборът на подходяща добавка е важно да знаете, че формата Vitamin D3 може да осигури по-висока доза от витамина и да се задържи в организма по-дълго, в сравнение с формата Vitamin D2. По причина, че витаминът е мастноразтворим, се препоръчва добавките да се приемат с малко храна, която включва мазнини.

Дефицит на Витамин D

Човек може да развие дефицит на Витамин Д при определени фактори, сред които са:

 • недостатъчен прием на препоръчителните дози за по-дълъг период от време;
 • недостатъчно излагане на пряка слънчева светлина;
 • проблеми с метаболизма и храносмилателният тракт, където Витамин Д не се абсорбира правилно;
 • проблеми с функцията на бъбреците, които не успяват да трансформират Витамин D в неговата активна форма;
 • провеждане на диети и хранителни режими, които не са съобразени с референтните дози;
 • наличие на алергия или непоносимост към лактоза и мляко;
 • при вегани и вегетарианци, които не консумират продукти със съдържание на Витамин D.

Здравето на костите, мускулите и болести, свързани с тях 

Дълъг период с дефицит на витамина може да доведе до заболяване наречено остеопороза, което се характеризира с чупливи, крехки и меки кости. Освен това се отразява и върху мускулното здраве, където може да се стигне до слабост, непрестанни схващания, крампи, болки. Осигуряването на необходимите дози от витамина спомага за поддържане на по-високо здраве и плътност на всички кости в тялото и осигурява важна подкрепа за мускулните тъкани.

Сърдечно здраве и нормално функциониране на сърдечно-съдовата система

Vitamin D е важен за нормалното здраве на сърцето и на кръвоносните съдове в тялото. Това означава, че той помага и за нормалното кръвно налягане. Според проучвания нормалните дози на витамина в тялото могат да го подкрепят за поддържане на здравословно ниво на холестерол и кръвното налягане, което се отразява благоприятно върху сърдечното здраве. 

Диабет тип 2 и кръвна захар

Нормалните нива на витамина може да ви осигурят и нормални нива на кръвна захар в организма. 

Депресия и функцията на мозъка

Витаминът е важен за правилното функциониране на човешкия мозък. Открита е връзка между ниските нива на Витамин Д и наличието на депресивни състояния.

Множествена склероза

Има научни доказателства, че Витамин Д може да възпрепятства развитието на множествена склероза. Това е заболяване на нервите, които пренасят информацията от мозъка до различни части на тялото.

Рак и ракови заболявания

Витамин D намалява рискът от смърт при заболявания като рак на гърдата, ректума, белия дроб и дебелото черво.

Внимание! Може ли Витамин D да бъде опасен?

При прием на Витамин D имайте предвид, че е необходимо да се внимава с неговото предозирате. Прекалено високите нива на Vitamin D в тялото могат да доведат до симптоми като гадене и повръщане, объркване, болки, мускулна слабост, дехидратация, прекомерна жажда, липса на апетит, непрестанно уриниране, наличие на камъни в бъбреците. При продължителен период на свръх нива на този витамин може да се стигне до увреждане на сърцето, бъбречна недостатъчност и дори фатален край. Приемът на хранителните добавки задължително трябва да бъде съобразен с препоръчителни дневни дози. 

Виж повече ▼
Изглед решетка:
Калций + Витамин D3 + Бор Argalys Essentiels - 60 Вега капсули
(0)
25.90 лв.

Есенциални микро хранителни вещества. Произведено във ФранцияКалций + Витамин D3 и Бор Argalys Essentiels е иновативна хранителна добавка за осигуряване на пълния набор от ежедневните количества калций, подсилена от витамин D3, който е от съществено значение за фиксирането на калция в костите и точната доза бор, който има положително въздействие въ..

Витамин D3 / Vitamin D3 400IU - MagD3 MagHerbs 60 капсули
(0)
8.90 лв.

Нашите меки желатинови капсули с витамин Д са лесни за прием. Някои изследвания показват, че витамин D3 под формата на желатинови капсули е по-бионаличен от прахообразни или таблетни форми. Без изкуствени добавки и алергени.Защо витамин Д е важенНаричаме го витамин, но той всъщност е хормон, който влияе на повече от 3000 различни гена в тялото и на..

Vitamin D3 / Витамин D3 Cvetita Herbal - 60 таблетки
(0)
19.00 лв.

Често свързваме Витамин D единствено със здравината на костите. Но това далеч не е така. Витамин D3 е от основно значение за нашето здраве. Подпомага имунната система и я прави устойчива на срещата с различни инфекции. Витамин D участва и в обмяната на веществата, играе роля във функционирането на нервната система, грижи се за доброто състояние на ..

-15%
Витамин A & D комплекс HAYA LABS - 100 Меки капсули
(0)
11.00 лв. 13.00 лв.

Комплекс витамини A и D - 100 капсули от Haya LabsДоказано е, че едни от най-важните витамини за здравето на костната система, особено при напредване на възрастта са калций, магнезий, витамин D и витамин А. Ето защо техният прием е препоръчителен, за да предпазите вашите кости, зъби, коса и нокти и да съхраните тяхната здравина и сила с времето.Пол..

Витамин A + D + E + K ADEK OstroVit - 200 таблетки
(0)
18.45 лв.

Витамини ADEK комплексПрофесионалната линия витамини на таблетки от OstroVit е със съдържание на мастноразтворимите витамини, които е необходимо да си набавяме чрез прием на храни или като здравословна добавка. Въпреки това витамините са важни за нормалното здраве на нашето тяло и техният прием действа благоприятно и стимулиращо на нашия организъм...

Витамин D-3 / Vitamin D3 1000 IU NOW - 180 Дъвчащи таблетки
(0)
30.00 лв.

Какво трябва да знаем за Витамин D?Витамин D е витамин, съставен от витамин D2 (ергокалциферол) и познатия витамин D3 (холекалциферол). Витамин D3 е единственият по рода си витамин, който не приемаме чрез храната, а се синтезира в организма, посредством слънчевите лъчи. Неговото ниво е от жизненоважно значение. Това е причината да е част от те..

Витамин D-3 / Vitamin D3 5000 IU NOW - 120 Mеки капсули
(0)
36.00 лв.

Витамин D-3 е или още холекалциферол, хората свързват само като важен елемент от детското здраве, който предпазва малчуганите в крехка възраст деформация на костите и черепа или познатото заболяване рахит. Този витамин обаче взема участие в процеси, значими здравето и на големите. Как се синтезира Витамин D?За тялото синтезирането на холекалци..

Витамин D3 + K2 течен OstroVit - 500 мл
(0)
43.95 лв.

Витамин D3 и K2 са подробно проучени за приноса им за здравето на костите, зъбите и сърдечно-съдовата система. Заедно с мощния антиоксидантен витамин Ц, те формират непобедим екип в подкрепата на здравето през всеки сезон.Защо комбинация от D3+K2Витамин D3 участва в правилното функциониране на почти всички системи и органи. В комбинация с витамин К..

Витамин D3 / Vitamin D3 1000 IU HAYA LABS - 100/ 250 Mеки капсули
(0)
23.00 лв.

Витамин D3 1000 IU от Haya LabsПо естествен път Витамин D3 се образува само при излагането ни на слънчеви лъчи (UV лъчи) и при прием на храни с високо негово съдържание, като примерно определени риби, месо, краставици, синьо сирене, хайвер, миди, яйцa, мляко и други. Въпреки това формулата на Haya Labs е по-лесният и бърз начин да си набавите необх..

Витамин D3 / Vitamin D3 2000 IU BIOTECH USA - 60 Таблетки
(0)
20.00 лв.

Значението на Витамин D3 за нашето здравеВитамин D3 е витамин с основно значение за човешкото здраве, защото е пряко свързан със състоянието на нашата кожа, здравето на костите, косата, зъбите и ноктите. Благодарение на синтезирането на този витамин в нашето тяло, имаме възможност да се насладим на пълноценен и здравословен живот. Интересен факт за..

Витамин D3 / Vitamin D3 2000 IU NOW - 120 Mеки капсули
(0)
30.00 лв.

Витамин D (D3) 5000 IU - слънчев витамин от Now FoodsНабавяте ли си необходимите дози от Витамин Д? А знаете ли как можете да всъщност да осигурите на тялото си достатъчно и в същото време здравословно количество?Витамин D може да се набавя в организма чрез три основни начинаЧрез хранатаВитамин D се открива в добри количества в голяма част от рибит..

-11%
Витамин D3 / Vitamin D3 400 IU HAYA LABS - 100/250 Mеки капсули
(0)
17.00 лв. 19.00 лв.

Какво ни е известно за Витамин Д3?Въпреки че той може да се синтезира сам в човешкото тяло, това не е толкова лесен процес. Набавянето на Витамин D3 се получава, само когато сме изложени на преки слънчеви лъчи. Знаем обаче, че в днешното забързано ежедневие това е доста трудна задача, особено през зимните месеци или покрай дългите работни часове в ..

Витамин D3 / Vitamin D3 5000 IU HAYA LABS - 100 Mеки капсули
(0)
28.00 лв.

Какво представлява Витамин Д3 5000 IU? Тяхната специална мека формула ги прави по-лесно усвоими от организма, като по този начин се засилва моментално и усвояването на калции. Формулата е подходяща за нормализиране на количеството в организма и при развитие на болести на костната система. Vitamin D може да се образува в тялото и по естест..

Витамин D3 / Vitamin D3 BIOTECH USA - 150 g
(0)
30.00 лв.

Познавате ли достатъчно добре Витамин D3?Витамин D3 е един от интересните витамини, заради начините чрез които можем да си го набавим. Единият е стандартен, чрез прием на храни, богати на Витамин D3, сред които се отличават краставиците, яйцата, млякото, морските дарове като миди и хайвер, някои видове риби, синьото сирене. Вторият начин е чрез изл..

Витамин D3 1000 IU NOW - 180 Меки капсули
(0)
25.00 лв.

Каква е базовата роля на Витамин D3 в тялото?Основната работа на D3 витамин е да способства по-голямото натрупване на особено необходимия калций в костите. Така се осигурява нужното количество костно вещество и здравина на цялата костна система. Витамин D3 също така минимизира риска от заболяванията остеопороза и рахит, грижжи се за бързото за..

Витамин K 120 mcg & Витамин D 1000 IU Natural Factors
(0)
26.50 лв.

За здравето на костите, зъбите и мускулите изберете Витамин К2 с D3 1000IUВитамин К2 120 мкг с добавен D3 1000IU - 60 гел капсули на Natural Factors е хранителна добавка, която притежава специална формула. Тя съдържа невероятна комбинация между два витамина:Витамин K2 със съдържание 120 мкгВитамин D3 със съдържание 1000 IUТези два витамина успяват ..

Витамин А и Д / Vitamin A & D 10,000 / 400 IU Now Foods - 100 Меки капсули
(0)
18.00 лв.

Добавка със съдържание на Витамин А и Витамин DА&D 10,000/ 400 IU в 100 меки капсули е хранителна добавка на Now Foods, която съдържа витаминен комплекс със съдържание на витамини A и D. И двата витамина се характеризират като мастноразтворими и не се задържат в човешкото тяло. Могат да се набавят чрез храната, но често не ги приемаме в достатъ..

Витамин Д3 / Vitamin D3 400 IU Cvetita Herbal - 60 таблетки
(0)
19.00 лв.

Какво представлява Витамин D3 на Cvetita Herbal?Той се синтезира в тялото, когато то е изложено под въздействието на слънчеви лъчи. Поради тази причина Витамин Д се набавя доста трудно под естествена форма, защото често хората избягват да се излагат пряко на слънце. Неговите нива са по-ниски през зимата, но по-ниски стойности се наблюдават и по..

Калций магнезий и цинк с витамин D HAYA LABS - 90 Tаблетки
(0)
24.00 лв.

Комбинацията от калций, магнезий, цинк и витамин D е най-добрата грижа за здравето на костната система, поддържане на нормална костна плътност и нормална работа нервите и мускулите.Защо да изберете Калций магнезий и цинк с витамин D от HAYA LABSСинергично действаща формула от витамини и минерали за наистина здрави кости - калций за здрави, здрави к..

Комплекс Течно злато / Liquid Gold Complex AquaSource - 50ml
(0)
88.00 лв.

Комплекс Течно злато и какво е толкова специалното на тази добавка?Liquid Gold Complex е хранителна добавка, която се предлага в течна форма и опаковка от 50мл и съдържа:Омега-3 мастни киселиниОмега-6 мастни киселиниОмега-9 мастни киселиниВитамин D3 на растителна основаМасла от подбрани растенияТази невероятна комбинация я превръща в истински ценен..

Показани 1 от 20 | 24 (2 Страници)