Показване на 1–16 от 66 резултата

Витамин D е сред основните хранителни вещества, от които има нужда всеки един човешки организъм, за да се подсигури неговото добро здраве. Това вещество подпомага тялото да абсорбира Калций (Ca), който е един от основните градивни елементи, които участват в изграждането на здравите и силни кости. Заедно тези витамини ще ви помогнат да си осигурите надеждна защита от остеопорозата. Остеопороза е заболяване, което едновременно изтънява и отслабва човешките кости, а това означава, че те стават по-податливи на счупвания, контузии и травми. Всеки човек се нуждае от Vitamin D и за провеждането на други важни процеси. Той е важен за мускулите, за да изпълняват тяхната функция, за нервите, за да се предава правилно и надеждно информацията между мозъка и тялото. Важен е още за имунната система, за да се справя ефективно с нахлуващите вируси и бактерии.

Значение на Витамин D за човешкото тяло

Vitamin D, наричан още „Калциферол“, е от мастно-разтворимите витамини, които се срещат в някои определени видове храни, или като вещество, добавено в хранителни добавки. Това е още витамин, който човешкият организъм може да произвежда сам под въздействието на ултравиолетовите лъчи (UV) от директната слънчева светлина. Когато лъчите достигнат кожата се задейства и синтезирането на витаминът в човешкото тяло.

Витамин D, който си набавяте ежедневно чрез храната, добавки или чрез слънцето е биологично инертен и е необходимо да претърпи два процеса на хидроксилиране, за да може да се активира неговото действие в тялото. Първото хидроксилиране се осъществява в черният дроб, където се преобразува в 25-хидроксивитамин D (калцидиол), а второто в бъбреците – 1,25-хидроксивитамин D (калцитриол).

В природната му форма и в хранителните добавки се откриват две основни форми на Витамин D. Те са Витамин D2 и Витамин D3.

Витамин D насърчава абсорбцията на Калций в червата и спомага за поддържането на адекватни нива на минералите Калций и Фосфат в човешкия организъм. Благодарение на него се гарантира нормална костна минерализация и се предотвратява процес на хипокалциемична тетания (неволно свиване на мускулите в тялото, като това води до спазми и гърчове). Също така е необходим за правилният растеж на костите. Витамин D е подсигурява нормалното здраве на човешката костна структура, като предпазва от остеопороза и остеомалация при възрастните, а при децата от развитието на рахит. Витамин D играе и друго важно значение в човешкото тяло, като това включва и редуциране на възпалителните процеси, осигуряване на правилното протичане на клетъчния растеж, подкрепа на имунната и нервно-мускулна функция, както и спомага за нормален метаболизъм на глюкозата.

Препоръчителен прием на Витамин D

Дневният препоръчителен прием на всички витамини, включително и на Витамин D е предоставен в диетичните референтни норми. Дадените норми са разработени след дългогодишни проучвания от Националната академия на науките, като референтните стойности са съобразени с нуждите на всеки един клинично здрав индивид. Дадените препоръчителни дози могат да покрият дневните нужди от хранителни вещества около 97-98%, като те не са заместител на разнообразното хранене. Референтните стойности е необходимо да се взимат предвид при изготвянето на диети и хранителни режими.

Препоръчителни дневни дози на Витамин D

 • Бебета до 12 месеца – 100 мкг (400IU)
 • Деца 1-13 години – 15 мкг (600IU)
 • Тийнейджъри 14-18 години – 15 мкг (600IU)
 • Възрастни 19-70 години – 15 мкг (600IU)
 • Възрастни над 71 години – 20 мкг (800IU)
 • Бременни и кърмачки – 15 мкг (600IU)

Къде се открива Витамин D?

Храната

Сравнително малко храни имат съдържание на Витамин D. Част от тях са месото от по-мазните риби, сред които са пъстърва, риба тон, сьомга, скумрия и други. Открива се и в рибеното масло от черен дроб. Витамин D можем да си набавим още чрез консумиране на сирене, жълтици, черен дроб, при които е наличен основно Витамин D3. Някои видове гъби имат съдържание на Витамин D2. Повечето храни са допълнително обогатени със съдържание на Витамин D, като в това число влизат прясно, кисело, соево, бадемово мляко, зърнените закуски, маргарин и други, които преминават през специални процеси, за да предоставят по-високо количество от него. Съдържащото се количество може да се открие върху етикета на продукта.

Излагане на слънце

По-голямата част от населението успяват да си набавят определени задоволителни нива на витамин D чрез престой на слънчева светлина. За съжаление синтезирането на Vitamin D в тялото от UV лъчите зависи от редица фактори, сред които са продължителност на деня, сезона, облачността, замърсяването на въздуха, използваните слънцезащитни продукти и други. Всички те влияят върху естественото производство на витамина. Освен това дългите часове на работа, престоят на закрито, работата на смени и други фактори често влияят върху задоволителният ни престой навън. Тук може да се има предвид, че полезните слънчеви лъчи не преминават през стъклата на коли, жилища и офиси, поради тази причина в тялото ви не може да се произведе витамин Д при стоене на светлина на закрито пространство. Важно е също да имате предвид, че прекомерното излагане на слънце е канцерогенно и може да доведе до развитие на рак на кожата. Експерти препоръчват да се внимава с продължителният престой, особено през най-горещите месеци на годината.

Хранителни добавки

Предлаганите на пазара хранителни добавки могат да съдържат Витамин Д2 и Витамин Д3. Тяхното съдържание обикновено се открива в различни видове добавки, основно витамини / мултивитамини. Срещат се и хранителни добавки само със съдържание на витамин D. При изборът на подходяща добавка е важно да знаете, че формата Vitamin D3 може да осигури по-висока доза от витамина и да се задържи в организма по-дълго, в сравнение с формата Vitamin D2. По причина, че витаминът е мастноразтворим, се препоръчва добавките да се приемат с малко храна, която включва мазнини.

Дефицит на Витамин D

Човек може да развие дефицит на Витамин Д при определени фактори, сред които са:

 • недостатъчен прием на препоръчителните дози за по-дълъг период от време;
 • недостатъчно излагане на пряка слънчева светлина;
 • проблеми с метаболизма и храносмилателният тракт, където Витамин Д не се абсорбира правилно;
 • проблеми с функцията на бъбреците, които не успяват да трансформират Витамин D в неговата активна форма;
 • провеждане на диети и хранителни режими, които не са съобразени с референтните дози;
 • наличие на алергия или непоносимост към лактоза и мляко;
 • при вегани и вегетарианци, които не консумират продукти със съдържание на Витамин D.

Здравето на костите, мускулите и болести, свързани с тях

Дълъг период с дефицит на витамина може да доведе до заболяване наречено остеопороза, което се характеризира с чупливи, крехки и меки кости. Освен това се отразява и върху мускулното здраве, където може да се стигне до слабост, непрестанни схващания, крампи, болки. Осигуряването на необходимите дози от витамина спомага за поддържане на по-високо здраве и плътност на всички кости в тялото и осигурява важна подкрепа за мускулните тъкани.
Сърдечно здраве и нормално функциониране на сърдечно-съдовата система
Vitamin D е важен за нормалното здраве на сърцето и на кръвоносните съдове в тялото. Това означава, че той помага и за нормалното кръвно налягане. Според проучвания нормалните дози на витамина в тялото могат да го подкрепят за поддържане на здравословно ниво на холестерол и кръвното налягане, което се отразява благоприятно върху сърдечното здраве.

Диабет тип 2 и кръвна захар

Нормалните нива на витамина може да ви осигурят и нормални нива на кръвна захар в организма.

Депресия и функцията на мозъка

Витаминът е важен за правилното функциониране на човешкия мозък. Открита е връзка между ниските нива на Витамин Д и наличието на депресивни състояния.

Множествена склероза

Има научни доказателства, че Витамин Д може да възпрепятства развитието на множествена склероза. Това е заболяване на нервите, които пренасят информацията от мозъка до различни части на тялото.

Рак и ракови заболявания

Витамин D намалява рискът от смърт при заболявания като рак на гърдата, ректума, белия дроб и дебелото черво.

Внимание! Може ли Витамин D да бъде опасен?

При прием на Витамин D имайте предвид, че е необходимо да се внимава с неговото предозирате. Прекалено високите нива на Vitamin D в тялото могат да доведат до симптоми като гадене и повръщане, объркване, болки, мускулна слабост, дехидратация, прекомерна жажда, липса на апетит, непрестанно уриниране, наличие на камъни в бъбреците. При продължителен период на свръх нива на този витамин може да се стигне до увреждане на сърцето, бъбречна недостатъчност и дори фатален край. Приемът на хранителните добавки задължително трябва да бъде съобразен с препоръчителни дневни дози.