Показване на 1–16 от 25 резултата

Clear Base® Витамин E 400 IU / Vitamin E Natural Factors – 180 софтгел капсули

Original price was: 83.80 лв..Current price is: 67.05 лв..

Clear Base® Витамин E 400 IU / Vitamin E Natural Factors – 90 софтгел капсули

Original price was: 44.30 лв..Current price is: 35.45 лв..

Витамин Е / Vitamin E 200 IU смесени токофероли NOW – 100 Меки капсули

Original price was: 33.00 лв..Current price is: 25.90 лв..

Витамин Е / Vitamin E токоферил ацетат 200 IU Natural Factors – 90 Капсули

Original price was: 31.40 лв..Current price is: 25.15 лв..

Витамин Е Restorativ® / Pure Vitamin E Oil 28 000 IU Natural Factors – 28 ml

Original price was: 35.20 лв..Current price is: 28.15 лв..

Витамин Е токоферил ацетат 400 IU Natural Factors – 90 Капсули

Original price was: 46.70 лв..Current price is: 37.35 лв..

Витамин Е е от групата на витамините. Той се открива естествено в съдържанието на някои определени видове храни, добавя се допълнително към други или може да се открие като хранителна добавка на капсули, таблетки или прах. Vitamin E е наименование на цяла група витамини, които се характеризират като мастноразтворими съединения и в същото време притежават завидна антиоксидантна активност.

Естественият витамин Е, който се открива в натурални продукти се разделя на 8 химически форми. Всяка една от тях се характеризира с различна сила на своята биоактивност.

За да се покрият нуждите на човешкия организъм е необходима една единствена форма от тези осем, като тя е Алфа-токоферол. В тялото се откриват и от другите форми на Витамин Е (бета-, гама-, делта- и т.н.), но в много по-малко количество и поради тази причина, не са предмет на обстойни изследвания. Като цяло самата концентрация (наличност) на Vitamin E в човешкото тяло зависи от голяма степен от функцията на черния дроб. След приемането на определени количества на хранителни вещества, част от тях се абсорбират директно в тънките черва, но останалите от тях се преработват в черния дроб. Преференциално черният дроб обработва алфа-токоферолът, като в същото време отделя останалите форми на Е витамините.

Значението на Витамин Е за човешкото тяло

Витамин Е е сред едни от най-силните антиоксиданти, като естествено притежава и всички техни предимства. Антиоксидантите са широко проучвани, заради тяхната възможност да предпазват човешките клетки от вредното въздействие и влияние на свободните радикали. Свободните радикали всъщност са молекули, които съдържат свободен електрон. Съгласно проучвания в тази насока е открито, че свободните радикали са основните причинители, които водят до увреждането на клетките в тялото, като често допринасят за развитието на различни сърдечно-съдови заболявания и ракови образувания. Молекулите на свободните радикали са силно енергийни, като бързо водят до натрупването на оксидативен стрес в тялото. Антиоксидантите ще ви съдействат и помогнат да предпазите здравето и състоянието на вашите клетки от вредните последици, до които води оксидативния стрес. А днес в нашият забързан живот сме изложени на свободни радикали постоянно и ежедневно, тъй като редица фактори от заобикалящата ни среда са всъщност замърсители. Към тези замърсители спадат ултравиолетовото лъчение, замърсения въздух, вода, храна, задимяването, цигарения дим и т.н.

Като допълнение на своите антиоксидантни свойства, то Витамин Е има голямо значение за имунната функция и здравето на човешката имунна система. Той също участва и в клетъчната сигнализация, регулирането на генната експресия и други метаболитни процеси.

Препоръчителен прием на Витамин Е

Препоръчителният дневен прием на Витамин Е и на всички останали хранителни вещества, които са необходими за здравословното състояние и протичане на всички процеси в човешкото тяло по нормален начин, са предоставени в диетичните референтни норми. Тези норми са разработени от Националната академия на науките, като те предоставят оценка и референтни стойности на всички вещества, които е препоръчително да се приемат в определени стойности, за да се отговори на нуждите на здравия човек. Тези стойности на хранителни вещества варират спрямо пола и спрямо възрастта.

Като препоръчителен прием се обозначава средното дневно ниво на прием на хранителни вещества, които ще задоволят почти всички нужди на един здрав човешки организъм на около 97-98%. Препоръчителният дневен прием се взима често предвид при изготвянето на хранителни режими и на различни по вид диети.

Препоръчителни дневни дози за Витамин Е (Алфа-токоферол)

Години – Мъже – Жени

  • 0-6 месеца 4мг 4мг
  • 7-12 месеца 5мг 5мг
  • 1-3 години 6мг 6мг
  • 4-8 години 7мг 7мг
  • 9-13 години 11мг 11мг
  • 14+ години 15мг 15мг

Къде се открива Витамин Е?

Храната

Различни видове храни могат да ви осигурят определено количество Витамин Е. Той се съдържа в голяма част от ядките (бадеми, лешници, фъстъци и други), растителните масла и семената. Те се считат за изключително добри източници на натурален алфа-токофенол, която форма е най-значимата за човешкото тяло. Значителни количества от Vitamin E се откриват и в зеленолистните зеленчуци (броколи, спанак и други), плодове (киви, манго, домати) и някои видове зърнени храни.

Хранителни добавки

Хранителните добавки, в които се открива съдържание на Vitamin E, обикновено съдържат неговата форма Алфа-токоферол. Въпреки това в някой видове добавки се откриват и други видове токофероли и токотриеноли. Повечето добавки могат да ви осигурят ≥67 mg (100 IU естествен витамин Е) от Витамин Е. Обикновено тези суми са напълно достатъчни за покриване на препоръчителният дневен прием. В хранителните добавки Vitamin E бива синтетичен или натурален. В синтетичният си вид той преминава определени обработки, така че да се запазят всички негови антиоксидантни свойства. Тялото няма проблем с абсорбирането на синтетичният Витамин Е и успява да го обработи толкова ефективно, колкото и натуралният алфа-токоферол.

Дефицит на Витамин Е

Дефицитът на Vitamin E е рядко срещано явление и не се откриват сериозни симптоми при хора, които обикновено не успяват всеки ден да приемат достатъчно количество от витамина със своето ежедневно хранене. Негостиг на този витамин може да се наблюдава при преждевременно родени бебета с ниско тегло при раждане. При тях се използват определени добавки, така че да се предотвратят усложнения и бъдещите негативни последици.

Възможност за дефицит на Витамин Е може да се наблюдава при хора с нарушения при абсорбирането на мазнините в тялото, които също са необходими за усвояването на Витамин Е в него. Симптоми, които могат да се наблюдават при дефицит са периферна невропатия, атаксия, ретинопатия, скелетна миопатия,забавяне и увреждане на имунния отговор на имунната система.

Витамин Е и нашето здраве

Редица проучвания в областта на здравето твърдят, че Витамин Е има голям потенциал относно укрепването на общото здраве и притежава завидни ползи при борбата с различни по вид заболявания. Възможностите на Витамин Е са подкрепени с неговите антиоксидантни свойства и противовъзпалителни свойства, които усилват имунния отговор на организма. Основните направления, в които се изследва влиянието на витаминът е при сърдечни заболявания, очни нарушения, рак и когнитивен спад.