Показване на 1–16 от 62 резултата

В днешния забързан и стресиращ живот здравето е много важен фактор, който трябва да се обмисли. С навлизането на жените в работната среда и конкуренция с мъжете по отношение на кариерата и възможностите, се наблюдава все по-голям ръст, необходим за по-усърдната работа. Колкото повече работят жените, толкова повече страда здравето им. Ето защо е от съществено значение жените да станат по-здрави и да се грижат добре за себе си. Здраво тяло може да се поддържа с добре балансирана диета, която включва всички топ 10 витамини за жени, които се изискват от тялото.

Витамините са органични съединения, които са от съществено значение за правилното и здравословно функциониране на организма.

Кои са топ 10 витамини за жени?

1. Витамин А

Считан за един от най-добрите мултивитамини за жени, Витамин А идва под категорията на анти-оксидант витамини. Витамин А е от съществено значение за укрепване на костите, поддържане на мускулите, както и намаляване на риска от хронично заболяване. Той също така играе основна роля за подобряване на зрението, бори се с признаците на застаряване и повишава цялостната имунна система при жените. Храни като морков, домати, дини, спанак, яйца, гуава, папая, мляко и зърнени храни са богати на Витамин А.

2. Витамин В2

Витамин В2 се нарича още рибофлавин и е един от топ 10 витамини за жени. Витамин В2 подпомага произвеждането и регулирането на хормоните в тялото, което е от съществено значение за намаляване на хроничните сърдечни заболявания и загуба на паметта. Витамин В2 също е известно, че регулира и поддържа нивата на кръвната захар в тялото. Богатите източници на Витамин В2 включват зелени листни зеленчуци, гъби, пълнозърнести храни, соеви зърна и бадеми.

3. Витамин В6

Витамин B6 е известен като Пиридоксин и се счита за топ избор сред списъка на топ 10 витамини за жени. Витамин B6 повишава нивата на хемоглобина в тялото ви, намалява сутрешната неразположеност при бременни жени, намалява тревожността, стреса и умората. Някои от най-добрите избори на храни, богати на витамин В6 включват месо, риба, боб, подсилени зърнени храни, овесена каша, банани и авокадо.

4. Витамин В7

Витамин В7, по-често се срещан като Биотин е важен за синтеза на мастни киселини и насърчава растежа на клетките в тялото. Витамин В7 насърчава здравословния растеж на косата, кожата и ноктите. Изисква се за поддържане на нормалните нива на холестерола в тялото. Храни, богати на витамин В7, са моркови, сладки картофи, жълти плодове, чушки, яйчен жълтък, мляко, сирене и кисело мляко.

5. Витамин В9

Витамин В9 е един от най-добрите мултивитамини за жени. Това е добре известната фолиева киселина и помага за предотвратяване на кръвното налягане, депресия, загуба на памет и сърдечни заболявания. Също така е основно средство за подобряване на плодовитостта при жените и подобряване развитието на плода по време на бременност. Дефицитът във Витамин В9 се казва, че причинява невронни дефекти в плода. Консумирайте храни като яйца, подсилени зърна, тъмнозелени листни зеленчуци, бобови растения, пъпеши, портокали и ягоди, които богати на Витамин В9.

6. Витамин В12

Друг съществен мултивитамин за жените е Витамин В12. Витамин В12 е от съществено значение за нормалния синтез на протеини, клетъчното делене и правилното метаболизиране в организма. Витамин В12 също така дава възможност за правилното функциониране на мозъка и помага да се поддържа здрава нервната система. Известно е, че недостигът на витамин В12 води до депресия, невродегенеративни нарушения и възпаление в организма. Най-добрите източници на Витамин В12 са яйца, риба, месо, кисело мляко, сирене и зърнени храни.

7. Витамин С

Витамин С е един от най-добрите витамини за здравето на жените, защото това е имунитет бустер. Витамин С насърчава растежа на тъканите и помага на процесите на зарастване в тялото. Той също играе роля в образуването на червени кръвни клетки.  Храни, богати на Витамин С, включват портокали, киви, картофи, ягоди, домати и кълнове.

8. Витамин D

Витамин D е един от най-добрите витамини, тъй като е мастноразтворим витамин, който играе основна роля в усвояването на калций. Той помага в укрепването на костите и мускулите и намалява различните форми на артрит при по-продължително бягане. Витамин D помага за предотвратяването на образуването на рак на костите при жените. Витамин D също е най-често известно за намаляване на симптомите преди синдром при жените. Най-добрият източник на Витамин D е естествената слънчева светлина. Ежедневното и здравословно излагане на слънчева светлина ви помага да абсорбирате адекватните количества Витамин D в организма. Храни, богати на витамин D включват яйца, черен дроб, мляко и зърнени храни.

9. Витамин Е

Витамин Е представлява един от най-добрите топ 10 витамини за жени, тъй като има анти-ейдж свойства. Витамин Е се бори с увреждането на клетките, намалява симптомите на застаряване и намалява естествения процес при жените. Известно е също така, че подобрява катарактата, предотвратява сърдечни заболявания и намалява загубата на памет. Витамин Е също е от съществено значение за поддържане на здрава коса и кожа. Богатите източници на Витамин Е включват бадеми, спанак, фъстъци, слънчогледово масло, масло от черен дроб и лешникови ядки.

10. Витамин К

Витамин К е рядък витамин и все пак основен мултивитамин за жените. Витамин К е известен основно със своите свойства на кръвосъсирването в тялото. Той ускорява образуването на кости и намалява риска от сърдечни заболявания. Витамин К също е от съществено значение за здрава имунна система. Храни, богати на витамин К, са рибено масло, соево масло, пълнозърнести храни и зелени листни зеленчуци.

Добре балансираната диета, съдържаща всички основни витамини, дава възможност за правилното функциониране на организма и спомага за поддържането на здрава имунна система. Яденето на 2 зеленчукови порции и 1 плод, сервиращ на ден, ще ви помогне да стигнете до всички основни витамини, изисквани от тялото ви.