Показване на 1–16 от 27 резултата

Ако сте бременна, или планиране бременност, трябва да бъдете внимателни към приемането на витамини или друг вид хранителни добавки. Някои могат да навредят повече отколкото да помогнат, така че винаги е най-добре да се посъветвате с вашия лекар преди да приемате добавки.

Какво представляват витамините и добавките за бременни?

Тялото ви се нуждае от разнообразни хранителни вещества за добро здраве: витамини, минерали, протеини, въглехидрати, мазнини и влакна.

Витамините са органични съединения, необходими в малки количества, които тялото ви не може да направи за себе си. Отделно от витамин D, който кожата ви прави от слънчева светлина, повечето от витамините, от които се нуждаете, идват от храната.

Хранителни добавки са допълващи средства, съдържащи хранителни вещества, които могат да запълнят дефицита във вашата диета. Примерите включват мултивитамини, единични минерали, капсули за рибено масло и билкови добавки.

Кои са основните витамини и минерали при бременност?

Доброто хранене при бременност е жизненоважно за здравия растеж и развитие на Вашето бебе. Трябва да консумирате достатъчно хранителни вещества, за да отговорите на нуждите на вашето бебе, както и вашите собствени.

Когато сте бременна, имате нужда от повече хранителни вещества, включително протеини, фолат, йод, желязо и някои витамини.

Фолат, (т. нар. „фолиева киселина“, когато е във вид на добавка), помага за предотвратяване на дефектите на невронната тръба, като спина бифида, когато се приема най-малко 1 месец преди зачеването и през първите 3 месеца от бременността.

Йод е необходим за развитието на мозъка и нервната система.

Желязото помага за предотвратяване на анемия на майката, както и ниско тегло при раждане на бебето.

Витамин В12 и витамин D също са особено важни, тъй като те подкрепят развитието на нервната система на бебето (В12) и скелет (D). Адекватният прием на витамин С също помага за подобряване на адсорбцията на желязото от вашата диета.

Трябва ли да взема хранителни добавки за бременни?

Препоръчително е, всички бременни жени трябва да вземат фолиева киселина. В някои държави като например Австралия, приемат допълнително добавки йод и витамин D.

Наличието на здравословна диета е важно и трябва да ви осигури другите хранителни вещества, от които се нуждаете. Проверете Австралийските диетични насоки за повече съвети. Въпреки това, някои бременни жени може да се нуждаят от добавки на други хранителни вещества освен фолиева киселина, йод и витамин D.

Ако имате известен дефицит, Вашият лекар може да Ви посъветва да вземете добавка. Например:

  • ако сте вегетарианка или веган и не получавате достатъчно витамин В12;
  • ако не получите достатъчно калций, който е жизненоважен за здравето на костите, от млечни или други храни, богати на калций;
  • ако сте с ниско ниво на желязо;
  • ако може да сте с ниско съдържание на омега-3 мастни киселини, например ако ядете много малко морски дарове;
  • ако не сте сигурни дали имате нужда от добавка, говорете с вашия лекар.

Мултивитамини при бременност

Мултивитаминът е комбинация от различни витамини и минерали, обикновено приемани като таблетка. Някои мултивитамини са предназначени специално за бременни жени, т.нар. пренатални мултивитамини. Но те не са заместител на питателна диета. Важно е да се храните здравословно, дори ако приемате пренатални мултивитамини.

Грижете се за определени витамини

Тялото ви се нуждае от малко количество от всеки хранителен елемент, а по-високите количества не винаги са непременно полезно. Всъщност консумирането на повече, отколкото ви е необходимо, понякога може да причини вреда.

Например, високи дози витамин А, витамин С, или витамин Е може да бъде опасно. Най-добре е да не приемате тези витамини като добавки при бременност.

Също така е най-добре да се избегнат храни, които могат да бъдат с много високо съдържание на витамин А, включително черен дроб.

Други добавки при бременност

Различни добавки от фолиева киселина, витамин D и йод, трябва да бъдат предписани за вас от вашия лекар.

Нововъзникващите изследвания показват, че омега-3 добавки по време на бременност може да помогне за намаляване на риска от преждевременно раждане, и че пробиотиците може да помогнат за контрол на нивата на кръвната глюкоза при бременност. Но не е ясно дали ползите от вземането на тези добавки надвишават всички възможни вреди. Докато няма налични по-добри доказателства, най-добре е да ги избегнете, освен ако не е предписано от Вашия лекар — особено през първия триместър на бременността.