Витамин А

Витамин А за кожа и за очи. Кои храни го съдържат? Какви са употребите и свойствата, ползите или страничните ефекти на витамин А?

Витамин А принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Друго много често срещано име на витамин А е Ретинол.

Какви са свойствата от употребата на Ретинол?

Свойствата на витамин А и ползите от използването му, са свързани главно със следните раздели:

Очите

Основната роля на витамин А е за зрението и очите ни. Витамин А взема важно участие в образуването на родопсин, вещество на очите ни, което участва главно в нощното зрение, което имаме. 

Разграничаване на клетките

Витамин А играе важна роля в клетъчната диференциация, и е необходимо да се възстанови и създаде нови клетки в тялото ни.

Кожа и лигавици

Витамин А играе важна роля в поддържането на здравето на кожата ни и сближаването на лигавиците ни, помагайки за предотвратяване и контрола на инфекциите на носа, гърлото, белите дробове, пикочните пътища и др.

Други свойства

Витамин А допринася значително за развитието на плода, (по време на бременност на жени). Също така значително влияе върху растежа на костите, апетита, вкуса, слуха, растежа и производството на сперматозоиди при мъжете.

«Витамин А за очи» и «Витамин А за кожата» са някои от обичайните изречения, които описват и идентифицират свойствата и най-добрите ползи за витамин А, които можем да имаме от получаването на този витамин.

Кои са източниците и храните със съдържание на витамин А?

Първо, витамин А може да го намерим в изобилие в хранителни продукти като риба и хайвер. Също така може да се намери в маслото, млякото и черен дроб от някои животни. Витамин А не може да се намери в нито един зеленчук или плодове, но си струва да се спомене, че някои зеленчуци и плодове съдържат съставки, които помагат на тялото ни да синтезира самия Витамин А. Нека споменем един пример, морковът съдържа големи количества провитамин А или иначе казано бета-каротин, който е основният хранителен елемент, използван от тялото ни за синтезиране на витамин А.

Но какви са « ВИТАМИН А храните »?

Какви са симптомите на липсата на витамин А?

Изискванията на човешкото тяло от витамин А е около 5000 IU на ден, които се считат за малки количества по изискванията на нашата организация към други витамини.

Ако вземаме по-малки количества от vitamin А, може да създадем хиповитаминоза и ще имаме неприятни последствия главно за зрението и очите. Особено в много ранна възраст, при деца и кърмачета, липсата на витамин А може да предизвика сухота в очите и чувствителност към светлината. Някои признаци на липсата на витамин А, също са различните лезии в устната лигавица и фаринкса.

Какви са симптомите от прекомерен прием на витамин А?

От другата страна, твърде високият прием на витамин А, надвишаващ 100,000 IU на ден, със сигурност ще доведе до много неприятни последици в тялото ни. Възможни симптоми и Витамин А странични ефекти са следните:

  • гадене;
  • изсушаване на кожата;
  • косопад;
  • костна болка;
  • сънливост;
  • изключителна умора и внезапно изчерпване на тялото.

Хипервитаминозата в нашите дни, обикновено може да бъде причинена от прекомерен прием на различни хранителни добавки.

Какви са оптималните дневни дози от прием на витамин А?

Трябва да знаем, че нашият организъм има някои сериозни нива на безопасност при получаването на различни витамини. Жените трябва да имат предвид, че максималната граница на витамин А е 25,000 IU / ден или 7500 мг / ден, и за мъже е 30,000 IU / ден или иначе 9000 мг / ден.

Ако преминете над това ниво на сигурност, приемащият витамин А би причинил токсичност в тялото ни, защото витаминът винаги се съхранява в черния ни дроб. След 100 000 IU / ден или по друг начин 30.000 мг / ден, ще има сериозни последици за тялото ни. Така че винаги бъдете ВНИМАТЕЛНИ !!!

СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ! Жените по време на бременност не трябва да приемат повече от 800 мг / ден, но само ако техният лекар го позволява.

Също така хората с акнеични проблеми, които следват специално лечение на различни лекарства, може да изпитат различни странични ефекти по време на лечението, защото тези лекарства вече имат няколко количества витамин А.

Добрата новина за всички нас, са, че обикновено няма необратими странични ефекти от предозиране на витамин А. Така че, ако по някаква причина ще вземем прекомерни количества витамин А, всички странични ефекти, които ще се появят в тялото ни, обикновено са обратими. 

Виж повече ▼
Изглед решетка:
Super Immune Formula Витамини А и D3, цинк и омега-3 Natural Factors - 90 софтгел капсули
(0)
20.29 лв.

Натурал Факторс Супер имунната формула съчетава седем основни хранителни вещества, за да помогне за поддържане на имунната система функция, образува съединителната тъкан и здравите лигавици. Всяка мекгел капсула съдържа витамини А и D3, Омега-3 есенциални мастни к-ни, докозахексаенова к-на (DHA) и ейкозапентаенова к-а (EPA), както и основни минерал..

Бета Каротин / Beta Carotene 10000 IU Natural Factors - 60 таблетки
(0)
14.92 лв.

Бета-каротин на Натурал Факторс представлява хранителна добавка, съдържаща 10 000 IU провитамин А на една таблетка. Добавката Бета каротин е мастноразтворим провитамин А, принадлежащ към каротеноидната групата. Предимства на Бета КаротинътПровитамин А 10000 IU;Естествен антиоксидант;Почиства организма от токсини;Поддържа очите;Обезврежда свобо..

Бета-каротин (Витамин А) / Beta-Carotene (Vitamin A) - Swanson 3 mg - 100 софтгел капсули
(0)
15.70 лв.

Бета-каротинът (едно от съединенията, познати под общото название витамин А) е силен антиоксидант, който в природата се среща в някои растения и плодове с оранжев цвят. Той защитава клетките от вредното въздействие на свободните радикали, като укрепва имунитета, понижава риска от развиване на злокачествени заболявания и се грижи за здравето на очит..

Бета-каротин (Витамин А) / Beta-Carotene (Vitamin A) Swanson 3 mg - 250 софтгел капсули
(0)
33.50 лв.

Като малки знаехме, че е много важно да се храним с много оранжеви зеленчуци, ако искаме здрави очи, най-вече моркови. Но какво прави морковите, тиквата и сладките картофи толкова специални?Отговорът е прост, те съдържат един от най-важните витамини за здрави очи – бета-каротин. Бета-каротинът, или Витамин А, както го познаваме, е силен антиок..

Бета-каротин (Витамин А) / Beta-Carotene (Vitamin A) Swanson 7.500 мкг - 100 софтгел капсули
(0)
23.30 лв.

Витамин А е един от най-полезните витамини за човека. Познат още като бета-каротин, той се среща най-често в плодове и зеленчуци с оранжев и червен цвят. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, бета-каротинът предпазва тялото от вредни външни влияния, грижи се за здрав и силен имунитет, предпазва от хронични заболявания и подобрява здравето..

Витамин А & Д комплекс HAYA LABS - 100 Меки капсули
(0)
13.00 лв.

Комплекс витамини A и D - 100 капсули от Haya LabsДоказано е, че едни от най-важните витамини за здравето на костната система, особено при напредване на възрастта са калций, магнезий, витамин D и витамин А. Ето защо техният прием е препоръчителен, за да предпазите вашите кости, зъби, коса и нокти и да съхраните тяхната здравина и сила с времето.Пол..

Витамин А + Д + Е + К / ADEK OstroVit - 200 таблетки
(0)
18.45 лв.

Витамини ADEK комплексПрофесионалната линия витамини на таблетки от OstroVit е със съдържание на мастноразтворимите витамини, които е необходимо да си набавяме чрез прием на храни или като здравословна добавка. Въпреки това витамините са важни за нормалното здраве на нашето тяло и техният прием действа благоприятно и стимулиращо на нашия организъм...

Витамин А / Vitamin A 10 000 IU NOW - 100 Меки капсули
(0)
18.00 лв.

Какво е значението на Витамин А?Не случайно Витамин А е на челна позиция сред важните за човешкия организъм витамини. Той е от голямо значение за правилния растеж, функционирането на имунната система и репродуктивните способности. Какво представлява Витамин А?Витаминът е характерен с това, че за да се усвои от тялото, му е необходим контакт с ..

Витамин А / Vitamin A 10,000 IU HAYA LABS - 100 Меки капсули
(0)
12.00 лв.

Витамин А и неговото значение за нашето здравеИмуностимулант и силен антиоксидантВитамин А е един от добрите антиоксиданти, които защитават човешкото тяло от различни видове външни влияния, които се отразяват негативно върху него. Той предпазва клетките от окисляване и натрупване на оксидативен стрес, като в същото време спомага за повишаването на ..

Витамин А / Vitamin A 10000 IU Natural Factors - 90 Софт капсули
(0)
9.55 лв.

Канадската компания Натурал Факторс / Natural Factors създава своя продукт Витамин А / Vitamin A 10000 IU под формата на меки капсули. Ролята на Витамин А е да се грижи за доброто здраве на кожата, зрението, костите и зъбите, както и подпомага функцията на имунитета.Как да си набавим витамин А?В състава на Витамин А се съдържа масло от черен дроб, ..

Витамин А / Vitamin A Swanson 3 mg - 250 софтгел капсули
(0)
28.00 лв.

Ако прекарвате дните си пред компютър и усещате очите си уморени...Ако искате да подобрите имунитета си, за да се предпазите от вируси...Ако искате да се радвате на красива, млада и здрава кожа...Можете да го направите като се обърнете към природата и един витамин, който откриваме най-вече в любимите оранжеви плодове и зеленчуци – бета-каротинът.&n..

Витамин А и Д / Vitamin A & D 10,000 / 400 IU Now Foods - 100 Меки капсули
(0)
18.00 лв.

Добавка със съдържание на Витамин А и Витамин DА&D 10,000/ 400 IU в 100 меки капсули е хранителна добавка на Now Foods, която съдържа витаминен комплекс със съдържание на витамини A и D. И двата витамина се характеризират като мастноразтворими и не се задържат в човешкото тяло. Могат да се набавят чрез храната, но често не ги приемаме в достатъ..

Витамин А и Д / Vitamin A & D Swanson 1500/10 мкг - 250 софтгел капсули
(0)
25.90 лв.

Знаете колко е важен приема на витамини, ако искате да бъдете здрави и силни. Ежедневно трябва да приемаме достатъчно количество от най-важните от тях, за да бъдем здрави и да защитим телата си от бактерии и вируси. Но чудили ли сте се някога, защо витамините се комбинират едни с други? Това е така, защото се оказва, че те могат да си помагат ..

Витамини A, C, E и Селен / Vitamins A, C, E & Selenium (ACES) Swanson - 60 капсули
(0)
31.00 лв.

Какво всъщност са антиоксидантите и защо са толкова важниТова са вещества, които предпазват жизненоважни молекули, включително и молекулата на ДНК, в която се съхранява генетичната информация от вредните окислителни процеси. Те имат способността да неутрализират т. нар. свободни радикали, които са продукт от биологични процеси, но са високореактивн..

Имун Аид / Immune Aid - OstroVit 90 капсули
(0)
21.95 лв.

Все повече бактерии и вируси застрашават здравето ни, но човешкото тяло разполага с механизми да се изправи и да се пребори с тях. Със сигурност по-лесно ще му бъде, ако го подкрепите с Immune Aid – хранителна добавка с богат и разнообразен състав, която осигурява най-ценните елементи за имунна защита.Защо да изберете Immune Aid на OstroVitВъв форм..

Коса, кожа и нокти / Hair, Skin & Nails SWEDISH NUTRA - 500 ml
(0)
44.95 лв.

Комплекс Коса, кожа и нокти от Swedish Nutra 500 mlТози комплекс представлява една супер могъща формула, която комбинира в себе си цели 46 различни вида активни съставки, така че да осигури максимален ефект върху здравето и външния вид на: КожатаКосатаНоктитеА както знаете тяхното здраве зависи от здравословният прием на редица хранителни вещества,..

Мега спорт SWEDISH NUTRA - 500 ml
(0)
38.95 лв.

Какво представлява добавката Mega Sport 500 ml?Mega Sport представлява специална формула на течна добавка, която съдържа богат комплекс на различни минерали, витамини, аминокиселини и извлечени екстракти от полезни и лечебни растителни видове. Тази течна добавка ще ви осигури всичко необходимо, за да възвърнете своята жизненост и сила, като в същот..

Натурален бета каротин / Beta Carotene 20 000 IU HAYA LABS - 100 Таблетки
(0)
33.00 лв.

Какво представлява добавката Beta Carotene (Витамин А) 20000 IU?Beta Carotene представлява прекурсор на Витамин А. Това означава, че при попадане в човешкото тяло той може да я преобразува в даденият витамин при необходимост. Бета каротините са изцяло с натурален и растителен произход, като те се откриват в повечето видове растения и в някои в..

Показани 1 от 18 | 18 (1 Страници)