Витамин С

Витамин C или често срещан под наименованието L-аскорбинова киселина е един от водоразтворимите витамини, които се откриват като естествено съдържание в определени видове храни. Често този витамин се открива като допълнително добавен или под формата на хранителни добавки. Човекът за разлика от животните е сред тези, които не могат по естествен път да произвеждат Витамин C директно в тялото, а е необходимо да си го набавя от различни видове външни източници. Поради тази причина Витамин C се превръща в един от основните хранителни компоненти, които е важно ежедневно да се приемат.

Витамин C е незаменим, защото участва в биосинтезът на Колаген, L-карнитин и на някои невротрансмитери. Този витаминът взима също участие и в метаболизма на протеините. Дългогодишни проучвания доказват, че Витамин C всъщност представлява важен физиологичен антиоксидант. Той защитава тялото от различните вредни ефекти, които оказват свободните радикали и може да предотврати негативните последици, до които водят те. Витамин C притежава висока антиоксидантна активност и намалява възможността от развиването на определени видове рак, сърдечно-съдови заболявания и други. Второто най-важно направление, в което Витамин Це взима участие в човешкия организъм е имунната система. Той има чудесно имуностимулиращо действие.

Препоръчителен прием на Витамин C

Ежедневните дози на витамините и минералите, които трябва да приемате без значение дали чрез храна или друг източник са описани като препоръчителни дневни норми. Количеството Витамин С, което трябва да взимате всеки ден зависи основно от възрастта.

 • Бебета до 6 месеца - 40 мг
 • Бебета 7-12 месеца - 50 мг
 • Деца 1-3 години - 15 мг
 • Деца 4-8 години - 25 мг
 • Деца 9-13 години - 45 мг
 • Тийнейджъри 14-18 години (момчета) - 75 мг
 • Тийнейджъри 14-18 години (момичета) - 65 мг
 • Възрастни (мъже) - 90 мг
 • Възрастни (жени) - 75 мг
 • Бременни жени - 85 мг
 • Кърмещи жени - 120 мг

*Ако сте активни пушачи добавете 35 мг, за да изчислите вашата препоръчителна дневна доза за прием на Витамин Це.

Къде се открива Витамин C?

Храната

Едни от най-добрите източници на Витамин С са плодовете и зеленчуците. Сред тях са цитрусовите плодове, доматен сок, пресните домати и картофите. Негови добри нива се наблюдават и в зелените и червени чушки, киви, ягоди, броколи, пъпеш, брюкселско зеле и други. По изкуствен път Витамин С се добавя и в някои от зърнените закуски, при които той не се открива натурално. Имайте предвид, че Аскорбиновата киселина е мастноразтворима и водоразтворима и при продължително готвене тя може да бъде нарушена или напълно да се изгуби. Същото важи и при готвенето на високи температури. За щастие най-високите нива на витаминът се откриват в зеленчуците и плодовете, които обикновено консумираме сурови.

Хранителни добавки

Обикновено в хранителните добавки се открива Витамин С под формата на Аскорбинова киселина. Тя се характеризира като еквивалент на естествената аскорбинова киселина, съдържаща се в храната. Под друга форма в хранителните добавки Витамин С може да се срещне като Калциев аскорбат, Натриев аскорбат, Аскорбинова киселина с биофлавоноиди, други минерални аскорбати и т.н. Витамин С се предлага основно като самостоятелна добавка, но често се открива и в съдържанието на редица мултивитамини, поради неговото добро въздействие и задължително условие за прием от човек. При избор на хранителни добавки със съдържание на Vitamin C можете да бъдете спокойни. Според проучвания не се открива разлика между натуралния витамин С и неговите други форми.

Приемате ли достатъчно Витамин С?

Обикновено човек си набавя достатъчно количество Витамин "Це" под една или друга форма. Въпреки това се наблюдават определени групи от хора, които са по-застрашени от дефицит на витамина. 

Хора, които са пушачи или са изложени на цигарен дим - при тях количеството нужен Витамин C е много по-високо, за да може да се възстанови балансът в тялото и да се помогне за неговото възстановяване след щетите, получени в следствие на тютюнопушенето. Тютюнопушенето увеличава количеството свободни радикали. При пушачи е нужно с 35мг по-високо количество витамин на ден, за да се компенсира ефектът от тютюнопушенето.

Бебета, които не се хранят с подходящо мляко - бебета, които не кърмят директно от майката, а се хранят с мляко може да се наблюдава дефицит на Витамин С, особено ако е избрано неподходящ вид. Кърмата и адаптираното мляко съдържат достатъчно количество от Витамин С, за да посрещнат нуждите на бебето.

Хора, които се подлагат на диети или консумират определен вид храна - при тях често се стига до състояние на малабсорбция, определени видове рак, бъбречна недостатъчност и други заболявания, които изискват неотложна помощ. Ограничаването на храната в повечето случаи води до негативни или необратими последици за здравето на човек.

Какво се случва, ако не си набавяте достатъчно количество Витамин C?

Рядко се наблюдава дефицит на Витамин С. Негативни последици могат да се появят при приемане на по-малко от 10мг на ден в продължение на много седмици. Тогава може да се развие скорбут, което е заболяване откриващо се при хронична липса на витамина. Скорбутът причинява хронична умора, лезии по кожата, възпаления и кървене на венците, забавено заздравяване на рани по кожата, депресивни състояния, анемия и други.

Как влияе Витамин С върху здравето?

Превантивно средство и лечение на рак

Хората с ежедневен прием на Витамин С е по-малко вероятно да развият опасни ракови заболявания, защото той е един от най-силните антиоксиданти, които могат да предпазят човек от свободните радикали. Счита се, че Витамин С е добро превантивно средство срещу рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и други. Витамин С не може да излекува доказани туморни и ракови образования, но може да подтисне тяхното разпространение и симптоми. При провеждане на химиотерапия и лъчетерапия редица онколози препоръчват приемането на Витамин С или друг можещ естествен антиоксидант.

Сърдечно-съдови заболявания

При хора, които често консумират плодове и зеленчуци, съдържащи Витамин С се открива, че по-рядко страдат от заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система. Счита се, че антиоксидантният ефект е точно причината за тази връзка, защото голяма част от сърдечно-съдовите заболявания се дължат основно на окислителните щети, които се нанасят от свободните радикали. 

Дегенерация на макулата и катаракта

Витамин С не може да ви предпази от заболявания като дегенерация на макулата и катаракта, но комбиниран с други полезни вещества може да забави и да намали риска от тяхното развитие. 

Настинка и имунна система

Въпреки че всеобщото схващане е по време на настинка и боледуване да се започне прием на Витамин С, то той няма да ви помогне да се излекувате по-бързо. Регулярният прием обаче на Витамин С във времето може да повиши имунитета ви и да ви помогне по-рядко да заболявате или при настинка симптомите да бъдат по-леки и да отшуми по-бързо.

Може ли Витамин С да бъде опасен?

Като всеки един друг витамин, минерал или хранителна добавка с приемането на Витамин С също трябва да се внимава. Чрез храната и консумацията на плодове и зеленчуци не можем да предозираме с неговият прием. По друг начин обаче стои въпросът с хранителните добавки. При техният прием се съобразявайте с дневните препоръчителни дози. Предозирането с Vitamin C може да доведе до гадене, диария, стомашни спазми.

Виж повече ▼
Изглед решетка:
-15%
Желязо + Витамин С + морков + Витамин B9 Argalys Essentiels - 60 Вега капсули
(0)
33.90 лв. 39.90 лв.

Есенциални микро хранителни вещества. Произведено във ФранцияХранителната добавка съдържа железен бисглицинат, който е оптимална форма за осигуряване на желязо и не предизвиква гадене. Формулата е подсилена с три елемента - естествен органичен* витамин С, витамин В9 и органичен* екстракт от моркови за оптимално усвояване на желязото.Желязо + Витами..

100% Витамин C на прах / Vitamin C powder OstroVit - 500/1000 гр.
(0)
24.95 лв.

Какво представлява Витамин С на прах?Познат е още под името аксорбинова киселина. Витамин С има силно антиоксидантно действие, справя се успешно с оксидативния стрес, действа тонизиращо на организма и ни дава нужната за деня енергия. Освен всички тези свойства, Витамин С участва в множество метаболитни процеси в организма и действа стопиращо в..

Ferr Aid Желязо Комплекс / Iron Complex OstroVit - 60 капсули
(0)
17.95 лв.

Във формулата на продукта са включени следните съставки за оптимално здраве: желязо, витамин С, витамин В6, фолиева киселина и витамин В12.Линията „Pharma“ е сред най-новите начинания на OstroVit, като поставя на първо място качеството на суровините, грижите за фармацевтичното производство и всички компоненти, благодарение на които добавката се поя..

Super Extreme Burner Cvetita Herbal - 100 капсули
(0)
69.00 лв.

Всички активно спортуващи имат необходимост от прием на продукт, който да подсилва организма при натоварването от тренировките. Какво съдържа Super Extreme Burner Cvetita Herbal?В Super Extreme Burner Cvetita Herbal заедно работят мощен комплекс от съставки, който активизира бързото изгаряне на мазнини и преобразуването им в енергия, подпомага..

Аскорбил палмитат / Ascorbyl Palmitate 500 mg Haya Labs - 100 Капсули
(0)
42.00 лв.

Какво представлява Аскорбил палмитат?Витамим С се среща в няколко различни форми. Аскорбил палмитат е една от тях, като се различава по определени характеристики с по-често срещаният Витамин С във водоразтворимата форма (Аскорбинова киселина). Водоразтворимият витамин С не се задържа дълго в организма и не винаги успява да наложи своето благоприятн..

Витамин C / Vitamin C 1000mg BIOTECH USA - 100 / 250 Таблетки
(0)
20.00 лв.

Какво не знаем за познатият Витамин C?Vitamin C е сред едни от най-известните витамини, които се предлагат под различна форма и могат да се закупят от почти навсякъде. Въпреки това не винаги знаем защо трябва да го приемаме ежедневно. Този витамин се характеризира също като един от най-важните за човешкия организъм, защото подобрява функцията на им..

Витамин C / Vitamin C 1000mg биофлавоноиди BIOTECH USA - 30 Таблетки
(0)
8.00 лв.

Какво знаете за Витамин С и за нуждата от неговият прием?Витамин С е често срещан и особено важен витамин за нормалното здраве и състояние на човешкия организъм. Той участва в поддържането на възстановителните и имунните процеси, като се грижи за общото здраве и състояние на тялото. Приемаме го с доста познати вече храни, които са най-вече плодове ..

Витамин C / Vitamin C 1000mg с Шипка HAYA LABS - 250 капсули
(0)
42.00 лв.

Витамин С със супер силна формула и екстракт от ШипкаТой е водоразтворим витамин, който не може да се запаси в организма, защото се изхвърля с урината. Съдържа се в редица плодове и зеленчуци, но е необходим ежедневен прием, за да си набавим необходимата здравословна доза. Ето защо приемът под формата на капсули е страхотен вариант да консумираме е..

Витамин C / Vitamin C 500 mg + Шипка и Биофлавони Natural Factors - 90 таблетки
(0)
15.30 лв.

Витамин С на Натурал Факторс представлява хранителна добавка, съдържаща 500мг витамин С във всяка таблетка. Характеризира се с перфектна бионаличност, благодарение на което е по-ефективен в добавки, сред които са екстракт от шипка и Биофлвоноиди.Предимства на Витамин СВитамин С под формата таблетки се характеризира с висока усвоимост;Обогатен с цит..

Витамин C / Vitamin C 500mg BIOTECH USA - 120 Таблетки за дъвчене
(0)
21.00 лв.

Витамин С и неговото значение за здравето на човекВитамин С е сред най-известните ни витамини и най-често консумирани под формата на таблетки. Той се съдържа в редица познати цитрусови плодове, както и в растения, които се отглеждат в страната като ягодите, чушките, броколите и други. Витамин С е от малкото витамини, които можем да приемаме ежеднев..

Витамин C / Vitamin C 600 mg Cvetita Herbal - 80 капсули
(0)
19.00 лв.

Всяка мека желатинова капсула доставя директно 600 мг от витамина без да дразни стомаха или да причинява неприятни киселини.Витамин Ц е известен със своите мощни антиоксидантни свойства и способността да подкрепя имунната система. Този витамин също така насърчава здравата функция на кожата, производството на колаген и здравата нервна система.Продук..

Витамин C / Vitamin C BIOTECH USA - 20 Ефервесцентни таблетки
(0)
7.00 лв.

Витамин С под формата на ефервесцентни таблеткиВитамин С - един от здравословните и полезни витамини за човешкото тяло, които могат да се приемат ежедневно. С препоръчителният прием на Vitamin C вие ще се сдобиете с една по-здрава имунна система и ще изградите естествена по-висока защита срещу различни типове вируси, настинки, инфекциозни причините..

Витамин C 1000 mg с шипка и биофлавоноиди NOW - 100 / 250 Таблетки
(0)
33.00 лв.

Витамин С е сред най-добрите антиоксиданти. Той се грижи за извеждането на оксидативния стрес, а също така стопира процесите на стареене. Аскорбиновата киселина, както още е познат, има силно стимулиращо имунната система действие и спомага за бързото възстановяване на тъканите. Защо е важна употребата Витамин С под формата на допълнителна..

Витамин C 1000 със 100 mg биофлавоноиди NOW - 100 Вега капсули
(0)
32.00 лв.

Защо Витамин С е толкова незаменим в ежедневната грижа за човешкото здраве?Витамин С е сред основните за човека витамини. Той участва в десетки процеси ежедневни протичащи в организма и подпомага изграждането на защитните функции на имунитета, спомага за борбата с неприятните вируси и настинките, участва в синтеза на най-важния протеин - колагена и..

Витамин C Течен / Vitamin C Liquid OstroVit - 500 мл
(0)
22.95 лв.

В продукта се съдържат само естествени захари.Витамин С е мощен антиоксидант, който има неоспорима роля за защита на клетките от щети, причинени от вредните свободни радикали. Той оказва анти-ейдж действие, подкрепя имунната защита, участва в поддържането на добро костно здраве, създаването на колаген и други функции.Защо Vitamin C LiquidТечната фо..

Витамин С + Шипка + Цинк Life Formula - 90 Капсули за дъвчене
(0)
18.95 лв.

Витамин С плюс Шипка и Цинк - 90 таблетки на Life FormulaХранителната добавка от LF Formula комбинира в себе си само силни натурални антиоксиданти и имуностимуланти, които да спомогнат за подобряване на общото здраве на човешкото тяло и да подсилят неговите естествени защитни реакции. А по-силната имунна система се грижи за по-добрия отговор срещу ..

Витамин С / Vitamin C 1000 mg Natural Factors - 90 Таблетки с удължено освобождаване
(0)
8.65 лв.

Таблетките Витамин С / Vitamin C на компанията Натурал Факторс представляват хранителна добавка, предназначена за поддържане на здравето на костната система, зъбите, хрущялите и венците. Благодарение на съдържанието на цитрусови биофлавоноиди, витамин С освобождава хранителните вещества до осем часа. Биофлавоноидите ускоряват абсорбцията и действат..

Витамин С / Vitamin C 1000 Удължено освобождаване с шипки NOW - 100/250 Таблетки
(0)
33.00 лв.

Витамин С 1000 - Удължено освобождаване с шипки е продукт, съдържащ изключително важния и незаменим за човешкия организъм Витамин С. Човешкото тяло не може да синтезира и няма способността да натрупва Витамин С в своите депа, затова ежедневния му прием с храната или като добавка е от определящо значение за човешкото здраве. Използването на про..

Витамин С / Vitamin C 1000mg с Шипка HAYA LABS - 100 таблетки
(0)
27.00 лв.

Супер силен витамин C 1000 мг с Шипка под формата на таблеткиТаблетките витамин С от Haya Labs са на чудесна цена и помагат за:повишаване на естествената защита на организма;подсилване на имунната система;изхвърлянето на свободните радикали от тялото;подобрява здравето на съединителните тъкани;стимулира функциите на мозъка;подобрява синтезирането н..

Витамин С / Vitamin C 500mg с Шипка HAYA LABS - 100 капсули
(0)
16.00 лв.

Витамин C с екстракт от шипки Този витамин можем да си набавяме или с храната с редовен прием на плодове и зеленчуци или като хранителна здравословна добавка. Имайте предвид, че витамин С не се произвежда в организма и не може да се натрупа, защото той е водоразтворим витамин, който се изхвърля с урината. За това неговият редовен прием е от ос..

Показани 1 от 20 | 32 (2 Страници)