Мелатонин / Melatonin 5 mg Natural Factors - 90 Сублингвални таблетки

Мелатонин / Melatonin 5 mg Natural Factors - 90 Сублингвални таблетки

Мелатонин 5 mg Natural Factors помага за по-качествен и здравословен сън, улеснява адаптация на тяло при работа на смени и адаптиране към други часови зони. Поддържа добре функциониращ Циркаден ритъм.

Количествена отстъпка

Количество Цена Отстъпка
3+ 11.24 лв. -10%
12.49 лв.
Производител:
Код на продукта: 2717NF
Магически точки: 12
Наличност: В наличност

Състав на продукта

 • Дози в опаковка 90
 • Дози на ден 1-2
 • Една доза 1 таблетка
 • Мелатонин 5 mg
 • Разфасовка 90 сублингвални таблетки

Описание

Какво е Мелатонин?

Хормонът Мелатонин е намерен изначално във връзка с изследване на механизма, по който някои земноводни/влечуги променят своя цвят на кожата. Този хормон се освобождава основно от епифизата през нощта и е доказано свързан с контрола върху различните фази на сън.

Как действа мелатонинът?

Препоръчително е да се използва няколко часа преди сън. Приет вечер, малки дози мелатонин изместват циркадния часовник по-рано, като по този начин насърчават по-ранното настъпване на съня и пробуждането на сутринта. Мелатонинът бързо се абсорбира и разпределя, достигайки пикови плазмени концентрации след 60 минути прием и след това се елиминира. Мелатонинът има период на полуразпад от 35-50 минути. При хората 90% от перорално приетия екзогенен мелатонин се изчиства за едно преминаване чрез кръвообращението през черния дроб. Бионаличността на мелатонин е между 10 и 50%.

За какво помага приемът на Мелатонин на Natural Factors?

 • Заболявания, свързани с нарушения на съня. Мелатонинът намалява времето до настъпване на дълбок сън и увеличава продължителността на съня при възрастни и деца с неврологични заболявания.
 • Адаптация на тяло при работа на смени и адаптиране към други часови зони/пояси или така нареченият "джетлаг" (jetlag).
 • Подобряване и поддържане на добре функциониращ Циркаден ритъм. Произвеждането на мелатонин в тялото намалява с нарастване на възрастта на човек. Също така, когато децата преминат към тийнейджърския период, нощният цикъл на освобождаване на мелатонин се забавя, което води до по-късно време за сън и събуждане.
 • Мелатонинът е два пъти по-активен антиоксидант от витамин Е, за който се знае, че е най-ефикасният липофилен антиоксидант.
 • Защита против радиация. Различни изследвания показват, че мелатонинът предпазва от радиационно-индуцирани клетъчни увреждания. Мелатонинът и неговите метаболити предпазват организмите от оксидантен стрес чрез изхвърляне на реактивни кислородни видове, които се генерират по време на експозицията.
 • Противовъзпалителен ефект.Против главоболие. Доказано е, че мелатонинът влияе за лекуване на главоболието. (няколко различни вида - като клъстерни и хронични главоболия, а също и мигрена)

Какво означава сублингвални таблетки?

Този термин означава, че този вид мелатонин е направен във формата на таблетки, които се приемат като се поставят под езика до напълното им усвояване от лигавицата.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза.

Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

Да се съхранява на сухо и прохладно място, недостъпно за малки деца, далеч от пряка слънчева светлина.

Да се приемат от 1 до 2 таблетки вечер преди лягане. Сублингвалните таблетки се поставят под езика до пълното им разтапяне.