Показване на 1–16 от 85 резултата

Една от функциите на имунната система е да защитава тялото, като реагира на нахлуващи микроорганизми, като вируси или бактерии, чрез производство на антитела или сенсибилизирани лимфоцити (видове бели кръвни клетки). При нормални условия не може да се задейства имунен отговор срещу клетките на собственото тяло. В някои случаи обаче имунните клетки правят грешка и атакуват самите клетки, които са предназначени да защитават. Това може да доведе до различни автоимунни заболявания. Те обхващат широка категория свързани заболявания, при които имунната система на човека атакува собствената му тъкан.

Има много различни видове автоимунни заболявания, които познаваме до момента. Тези заболявания могат да засегнат един човек, десет човека, милион души или много повече хора. Учените са установили наличието на повече от 80 автоимунни заболявания. Някои са добре известни, като диабет тип 1, множествена склероза, лупус и ревматоиден артрит, докато други са по-редки и трудни за диагностициране като целиакия. При необичайни автоимунни заболявания пациентите могат да страдат години преди да получат правилна диагноза. Повечето от тези заболявания нямат лечение. Някои се нуждаят от лечение през целия живот, за да облекчат симптомите.

Проучванията показват, че тези заболявания вероятно са резултат от взаимодействия между генетични, екологични фактори и други фактори. Характеристиките на пола, расата и етническата принадлежност са свързани с вероятността от развитие на автоимунно заболяване

Като част от лечението или терапията, която се прилага, може да се включат подходящите хранителни добавки. Възможно е щитовидната жлеза да бъде атакувана, ставите или кожата също. Без значение какъв конкретен орган или тъкан е атакуван, имунната ви система се насочва към него. Чрез подкрепа вместо потискане на имунната система, вие сте в състояние да премахнете симптомите и да обърнете хода на състоянието си.

Глутатион, куркумин и ресвератрол, Л-карнитин, селен и някои други витамини и минерали са сред препоръчваните в терапията на автоимунните заболявания. При всички случаи, преди да приемаме хранителни добавки с автоимунно заболяване, се консултирайте с лекар за конкретни препоръки и дозировка.